Forintul maghiar se prăbușește

Posted on aug. 1 2022 - 11:48am by petre

Deprecierea forintului ungar în urma invadării Ucrainei de către Rusia îi determină pe unii unguri să adopte euro în locul monedei locale, care şi-a pierdut mai mult de jumătate din valoare de când premierul Viktor Orban a preluat puterea în 2010.

 

Precum colegii membri ai Uniunii Europene Polonia, Republica Cehă sau România, Ungaria nu se apropie de adoptarea monedei unice, guvernul Orban excluzând în viitorul apropiat o măsură despre care spune că ar echivala cu o pierdere a suveranităţii politicii economice, potrivit Reuters.

Dar forintul, care a fost supus presiunii ca urmare a deficitelor Ungariei şi a conflictului cu Bruxelles-ul din cauza nerespectării statului de drept, care a dus la restricţionarea accesului la fondurile UE, are din nou cea mai slabă evoluţie din regiune în acest an, iar unii unguri iau lucrurile în propriile mâini.

Un sondaj Eurobarometru din aprilie, efectuat în rândul ţărilor care nu folosesc încă moneda unică, a arătat că sprijinul pentru adoptarea acesteia a fost cel mai ridicat în Ungaria şi România, unde plăţile în euro au fost de multă vreme norma în vânzările de maşini uzate şi închirierea de case, potrivit News.ro.

 

Comments

comments

About the Author