EXCLUSIV! Suntem a doua țarădupăAmerica! Poșta a început săducăscrisorile și pachetele cu DRONA!

Posted on mart. 31 2015 - 11:20pm by Diana Vegas

Încadrul campaniei de rentabilizare a companiei, Poșta a luat o măsurădrastică, prin care sperăsăeficientizeze serviciile de scurt și mediu curier.

Dupăexemplul gigantului american Amazon, care a anunțat anul trecut intenția de a lansa serviciul „Amazon Prime Air„, un sistem revoluționar prin care coletele de mici și medii dimensiuni urmeazăsăfie livrate direct acasăla clienți, în mai puțin de 30 de minute, cu ajutorul unor drone, Poșta de la noi a lansat serviciul „PTTR Air„.PTTR

Dacăîn cazul americanilor de la Amazon se vor folosi octocoptere, adicădrone cu opt motoare, poștașii noștri au ales varianta unor nonacoptere, adicăaparate de zbor telecomandate cu nouămotoare.

Dronele de la Amazon

Dronele de la Amazon

Primele 20 de drone au fost deja achiziționate din Suedia, prețul unui aparat de zbor fiind de circa 31.000 de euro, cu acumulatori incluși.

Contractul negociat prevede livrarea pânăîn 2016 de către compania suedezăa 450 de drone, câte 10 pentru fiecare județ și restul pentru București.

Dar cum funcționeazăsistemul? Simplu, orice scrisoare sau colet care cântărește maxim 950 de grame ajunge, pe căile clasice, la oficiul poștal de cartier sau de zonă, de care aparține destinatarul. De aici, scrisorile și coletele sunt ambalate în niște cutii din material plastic, de unicăfolosință, și sunt preluate de un factor poștal specializat, care încarcăcutiile în dronă, lanseazădrona și o manipuleazăprin telecomandăcătre adresa destinatarului, pe care o programeazădinainte pe calculator prin coordonatele GPS arondate fiecărui cod poștal.

Astfel, atunci când ajunge deasupra adresei, în fața casei sau a scării blocului destinatarului, drona dădrumul la cutiuțăși, în mod concomitent, transmite un SMS pe telefonul destinatarului, prin care acesta e anunțat săiasădin casăși săridice pachetul.

La un singur zbor, o singurădronăpoate duce maxim 15 colete, astfel căsistemul de livrare va fi foarte rapid și eficient.

Singura problemăconstăîn pregătirea poștașilor pentru dirijarea prin telecomandăa aparatelor.

Pânăacum, specialiști din SUA au instruit o promoție de 30 de factori poștali din zona de sud a țării, cursurile de perfecționare urmând săfie parcurse de majoritate poștașilor.

Primele livrări de corespondențăau început, la sfârșitul săptămânii trecute, la oficiul poștal 23 din Craiova și la oficiul 7 din Caracal.

Părerile clienților poștei sunt împărțite, un grad mare de scepticism înregistrându-se, potrivit unui sondaj al Poștei, în rândul pensionarilor cărora le e fricăca pensia lor sănu ajungă, din greșeală, la vecini. Printr-un comunicat, poșta dăasigurări căpensiile nu vor fi încăexpediate cu drona, cel puțin nu pânăla perfecționarea sistemului.

Un mic incident s-a înregistrat la livrarea unei scrisori la o adresăde pe strada Zborului din Caracal, unde cutia din plastic a aterizat, accidental, peste pisica destinatarului, care a depus o reclamație în acest sens la protecția animalelor.

 

autor: PD1A

Comments

comments

About the Author