EXCLUSIV! Primul vampir consemnat oficial în istorie a trăit și a fost ucis cu țărușul în inimă la marginea Banatului! De aici a pornit isteria europeană a vampirilor

Posted on aug. 7 2017 - 7:25pm by petre

Cine nu a auzit, azi, de vampiri? Creaturile nopții, morții vii care se hrănesc cu esența vieții, sângele celor vii. Evident că reprezentantul cel mai cunoscut al tagmei vampirilor este sângerosul conte transilvan Dracula, personaj înspăimântător și enigmatic, întruchipat de-a lungul vremii de zeci de actori în producțiile industriei cinematografice și erou al sute de nuvele și romane de aventuri.

Notorietatea mondială a vampirilor a fost adusă de ecranizarea, în 1931, de către gigantul american Universal Pictures a unei piese de teatru după nuvela Dracula, scrisă în 1897 de Bram Stoker, eroul principal al filmului fiind interpretat de către lugojanul Bela Lugosi, cel a rămas în istorie drept primul și cel mai relevant Dracula din istoria filmului.Vampir-colaj

Odată cu lansarea în rețeaua mondială de cinematografe a filmului Dracula, vampirii au devenit figuri dominante ale genului horror, fie că este vorba depre film sau literatură, tema vampirilor fiind una de mare succes.

Odată cu personajul lui Bram Stoker, una dintre cela mai frumoase regiuni ale Europei, Tansilvania, a ajuns și ea în atenția opiniei publice mondiale, Dracula devenind un adevărat brand de țară pentru România.

Deși Dracula s-a ”născut” în Transilvania și, firește, va rămăne legat veșnic de țara dintre munți, puțină lume știe că primul caz de vampirism consemnat in documente oficiale s-a petrecut la marginea Banatului, acum trei secole.

Vampirul în opinci provoacă o adpetar-blagojevic-graveevărată isterie în întreaga Europă

Povestea începe în 1718, când, după succesele miltare ale generalului prinț Eugen de Savoia, Imperiul Otoman a fost silit să accepte pacea prin Tratatul de la Pojarevăț (Passarowitz), cedând Casei de Habsburg Banatul Timişoarei, nordul Serbiei (inclusiv Belgradul), nordul Bosniei şi Oltenia (Mica Valahie).Kisiljevo 1

Instalarea admistrației austriece în Oltenia, Banat și partea de nord a Serbiei de azi i-a adus pe supușii Casei de Habsburg față în față cu un fenomen bizar, obiceiul localnicilor de a exhuma cadavre și de a ucide strigoi, cum îi numeau vlahii, dhampirii (în albaneză) upirii sau vampirii în limbile slave, vârcolacii (vrykolakas) în greacă. (Etimologia termenului modern de vampir este disputată și nu ne vom apleca, acum, asupra ei).

Un caz anume avea, însă, să fie documentat și consemnat în scriptele oficiale ale Imperiului Habsburgilor, preluat de presa vieneză, apoi de cea pariziană și londoneză. De aici și până la declanșarea unei adevărate isterii a poveștilor cu vampirii pe întreg continentul și apoi in lumea nouă, a fost doar un pas și avea să dureze o întreagă generație până să se stingă, doar pentru a se reaprinde peste un secol.

Povestea noastră începe în anul 1725, la marginea Banatului, în satul Kisilevo (actual Kisiljevo), între Grădiștea Mare (Veliko Gradiste) și Pojarevăț (Pozerevac, Passarowitz), pe malul unui braț al Dunării, în prezent celebrul Lac de Argint.

Un sătean oarecare, Petar Blagojevic, moare la vârsta de 62 de ani și este îngropat de familie cu preot, cu preot, așa cum se cuvine în credința ortodoxă.Petar Blagojevich

La scurt timp după înmormântare, groaza pune stăpânire pe minuța localitate. Localnicii încep să moară, unul după altul, aparent sleiți de vlagă. Pe patul de moarte, unul dintre localnici povestește că a fost vizitat noaptea de Petar Blagojevic, care l-a strâns de gât.

Este găsit mort și fiul lui Blagojevic. În sat se răspândește zvonul că mortul și-a vizitat fiul noaptea și i-a cerut de mâncare. Refuzat, Blagojevic și-a ucis fiul sugându-i sângele.

Soția lui Blagojevic povestește disperată sătenilor că a fost vizitată noaptea de cel mort, care și-a cerut opincile. De frică, femeia se mută în alt sat. Oamenii continuă să moară, unul pe noapte, vreme de nouă nopți. Sătenii decid să îl dezgroape pe Blagojevic și să caute semnele specifice vampirismului

Vampirul este ucis de față cu un oficial imperial și cu preotul ortodox

Așadar, sătenii preiau inițiativă și îi solicită reprezentantului oficial al administrației imperiale austriece, kameralprovisor-ul Frombald, să asiste la exhumare. Vicarul cameral încearcă să-i convingă pe oameni că este nevoie de aprobarea autorităților austriece de la Belgrad, dar fără succes. Sătenii îl avertizaeză că vampirul trebuie răpus, altfel întreaga comunitate va fi exterminată, așa cum s-ar mai fi petrecut, spun eik, pe vremea turcilor.

Oficialul austriac e forțat să accepte și, împreună cu preotul din Veliko Gradiste (Grădisțea Mare) ia parte la examinarea cadavrului deshumat.

Vicarul cameral imperial avea să consemneze în raportul său că, într-adevăr, cadavrul lui Blagojevic prezenta caracteristicile asociate cu vampirii în legendele populate ale zonei: cadavrul nu intrase în descompunere, părul și barba îi crescuseră, avea piele nouă și unghii noi crescute, cele vechi fiind căzute, iar din gură îi picura sânge.

Oficialul povestește că sătenii au fost cuprinși de revoltă și au început să-i înfigă un tăruș în inima din care a țâșnit sănge proaspăt, apoi au ars cadavrul.

La finalul raportului său către superiorii vienezi, Frombald menționează că, dacă se va considera că acțiunile în acest caz fuseseră greșite, el poate fi învinuit, deoarece sătenii au acționat sub imperiul unei frici teribile.

După uciderea vampirului, seria deceselor de la Kisiljevo au încetat brusc, așa cum începuseră.

Raportul vicarului imperial Frombald a fost publicat de ziarul vienez Wienerisches Diarium (actualul Die Wiener Zeitung) și a făcut mare vâlvă, povestea fiind preluată, tradusă și publicată în Franța, statele germane (Vossiche Zeitung din Berlin), Anglia, declanșând ceea ce s-a numit ”Isteria vampirilor” din secolul 18.

Va urma. Ati crezut că scapați?

Petre Irimuș

Comments

comments

About the Author