Stațiunea Gyula este una dintre cele mai agreate destinații turistice din Ungaria și ast, în principal, datorităBăilor Cetății, medaliate cu cele 4 stele (cotație maximă) de către asociația maghiarăa SPA-urilor și considerate ca fiind cele mai frumoase băi din Ungaria. Superb ar fi cuvântul potrivit pentru a descrie complexul de agrement și tratament care se întinde pe o suprafațăde 8.5 hectare, într-un mirific parc dendrologic, în vecinătatea singurului castel medieval din cărămidădin Europa rămas intact.
Despre Gyula ca stațiune și despre ștrand ar trebuie scrise pagini întregi, așa căvom sintetiza și vom spune doar căpe cele 8,5 hectare se găsesc nu mai puțin de 20 de bazine, parte termale, parte cu apălimpede, unul dintre cele mai modernăbazine olimpice din Ungaria, un centru welness de lux, un „Paradis acvatic„ pentru copii, bazine termale cu hidromasaj, un bazin cu valuri artificiale, un bazin cu tobogane, facilități de tratament și proceduri SPA, zeci de unități comerciale – terase, restaurante, baruri, cofetărie ș.a.m.d, practic o micro – stațiune în inima stațiunii Gyula.
Cu toate că, de ani de zile, este liderul necontestat al vizitelor turiștilor (circa 600.000 anual) Complexul SPA din Gyula a simțit concurența noilor investiții de la Szeged și Mako, precum și pe cea a tradiționalei rivale Orosháza, astfel căadministrația ștrandului a propus comunității și principalului acționar (municipalitatea din Gyula) lărgirea gamei de servicii oferite și atacarea mai largăa segmentului de welness de familie.
Zis și făcut: administrația a accesat fonduri europene și naționale (prin programul Széchenyi), astfel că, anul trecut, în 20 iunie, a început extinderea complexului, o investiție de peste 6 milioane de euro, dintre care 60% reprezentând fonduri nerambursabile. Prin acest proiect, care s-a încheiat ieri, s-a realizat un nou corp de clădire cu bazine, tobogane, unități de tratament și relaxare, care va putea fi folosit la capacitate maximătot timpul anului, venind săcompleteze vechiul centru de wellness acoperit, depășit ca infrastructurăși capacitate, cu scopul de a mări numărul vizitatorilor în extrasezon.
Întimp ce construcția era încăîn plinădesfășurare, administrația băilor și primăria orășelului – stațiune Gyula a lansat un concurs public pentru găsirea unui nume potrivit noului complex de agrement. La concurs au răspuns câteva mii de oameni, fiind propuse inițial 241 de nume, din care au fost selectate și supuse votului online doar 6 din care a câștigat numele AQUAPALOTA, adicăPalatul Apei, sau Aqua Palace în engleză.
Marea deschidere va avea loc miercuri, la ora 10.
Prețurile de acces la toate facilitățile ștrandului, adicăîn vechiul și noul SPA, nu au fos încăstabilite, însă, potrivit directorului ștrandului, va fi vorba despre un bilet de bază, la preț minim, la care se vor adăuga suplimente, în funcție de zona ștrandului pe care vizitatorii vor dori săo acceseze.
Cel mai scump bilet, cel full – options, care va oferi acces peste tot în ștrand, va costa echivalentul a 11 euro în forinți, adicăcirca 50 de lei, pentru o zi întreagă.
Trăgând linie, mai ales în perspectiva edificării noilor facilități, stațiunea Gyula cu Băile Cetății este o destinație ideală, pentru toate vârstele în orice sezon, putând suplini, pe timp de vară, chiar un sejur la mare….
Ca săvăfaceți o idee despre prețurile practicate în incita Băilor Cetății, un mediu compus din douăfeluri (de exemplu un gulaș și felul doi șnițel cu cartofi pai) costăcirca 16 lei, un langoș (uriaș, cam dublul celor de la noi) cu diferite adaosuri – brânză, cașcaval, smântînă, costițăprăjită, etc. – costăcirca 5 lei, o cafea espresso circa 3 lei, o bere la sticlă4-5 lei. Înplus, dacăprogramați un sejur mai lung, posibilitățile de cazare sunt multiple și la prețuri mai mult decât accesibile (exceptând hotelurile). Astfel, cazarea la multele micro – pensiuni particulare, asta însemnând camere cu baie proprie și chicinetă, văpoate costa între 60 și 100 de lei pe noapte, pentru o camerăde două– trei persoane, în condiții decente de curățenie și confort, la câteva minute de mers pe jos de băi, de cetate și de centru orășelului. E bine de știut căîn parcul castelului, vizavi de intrarea principalăla băi, se organizeazăaproape săptămânal evenimente interesante, concerte pe scena plutitoare a alacului, târguri și expoziții, festivaluri diverse (festivalul pălincii, al cârnaților, festivalul medieval, noaptea cavalerilor) care atrag zecii de mii de turiști.
Vom refeni cu imagini si tarife.
foto: MTI, visitgyula .hu