Evreii intră în noul an 5778 – Shana Tovah!

Posted on Sep 20 2017 - 3:07pm by petre

Evreii intră joi în noul an 5778. Anul Nou Evreiesc – Roş Haşana, conform Calendarului Evreiesc în data de 1 Tişri – este un moment de re-evaluare a vieţii, atât din punct de vedere etic cât şi religios, de rugăciune către Dumnezeu pentru iertarea faptelor rele din trecut şi de determinare a schimbării în bine, în Anul Nou care abia începe. Anul Nou se sărbătoreşte într-un spirit de optimism.Ros Hasana

Calendarul ebraic începe toamna. O lună calendaristică europeană-creştină (gregoriană) cuprinte jumătate dintr-o lună ebraică şi jumătate dincealaltă . Calendarul conţine sub data zilnică a calndarului internaţional (creştin-european) data ebraică a zilei şi numele ebraic al luni. Calendarul conţine toate sărbătorile naţiunii Israel,cele Biblice majore şi cele mici .Şi mai conţine pericopa (paraşat ..) săptămânală care se citeşte în fiecare şabath sau la sărbători.
Se mănâncă mere şi miere care simbolizează dorinţele pentru un an nou bun şi dulce. Cele 100 de sunete impresionante produse de suflatul dintr-un corn de berbec (numit şofar) în fiecare din cele 2 zile de An Nou sunt destinate să „trezească” poporul – în mod simbolic – pentru reflectare la ceea ce s-a făcut, pentru o schimbare a celor rele şi o determinare de a deveni mai buni; şofarul prevesteşte Ziua Judecăţii. Primele 10 zile din Noul An Evreiesc sunt de intensă trăire religioasă, care culminează cu Ziua Răscumpărării (Yom Kippur).

Potrivit tradiţiei, dacă de Anul Nou se hotărăşte soarta, de Ziua Răscumpărării se definitivează sentinţa omului. Un obicei de Anul Nou este când Evreii merg la o apă şi îşi aruncă în mod simbolic păcatele. Anul Nou marchează crearea lumii – este momentul când a fost creat primul om: Adam, socotit a fi fost în 7 Octombrie 3761 î.C.

Comments

comments

About the Author