Europa face primii pași spre relaxare!

Posted on mai 10 2021 - 3:03pm by petre

Se fac noi pași spre revenirea la viața normală, în Europa.

Spania a ieşit din starea de alertă, iar terasele din Belgia primesc iar clienți, după șase luni de pauză.

În Germania, cei vaccinați cu ambele doze pot circula fără restricții, după lăsarea serii. Și pot călători în anumite țări fără să intre în caratină, când revin acasă. La fel și cei care s-au imunizat după ce au trecut prin boală.

Între timp, autorităţile au dat liber la imunizarea cu AstraZeneca. Au sute de mii de doze disponibile, după ce, lunile trecute, germanii s-au temut de riscul formării de cheaguri de sânge. Oficialii au decis, acum, că acest tip de ser anti Covid poate fi administrat fără programare, pentru toţi adulţii de peste 18 ani.

Și preşedintele Macron a declarat că Franţa şi Europa vor continua să folosească stocurile existente de vaccin AstraZeneca.

 

Emmanuel Macron: „Pentru că ne va ajuta să ieşim din criză. Însă, pentru combaterea noilor tulpini ale virusului, sau pentru comenzi viitoare, am văzut că alte vaccinuri sunt mai eficiente.”

Comentariile lui Macron vin după ce Uniunea a decis să nu mai comande vaccinuri de la AstraZeneca. În schimb, şi-a arătat clar susţinerea pentru serul Pfizer Biontech. De altfel, se vorbește despre un nou contract masiv de achiziţie, care ar putea ajunge la 1,8 miliarde de doze pînă în 2023.

Locuitorii Barcelonei au sărbătorit în stradă ridicarea restricțiilor

Așa au sărbătorit locuitorii Barcelonei încheierea stării de alertă. Explozia de bucurie a pus capăt unei perioade de 6 luni cu restricțîi dure. Oamenii au cântat și au dansat că-n vremurile bune.

Spaniol: „E emoționant! Mă tot gândesc cât de bine e să poți socializa din nou cu mulți oameni, să cânți și să petreci. E un moment important. ”

De acum, spaniolii pot călători din nou dintr-o regiune în alta. În plus, restaurantele și barurile pot primi clienți și în interior, până la ora 23, însă la 30% din capacitate. La o masă au voie maximum 4 persoane.

Deplasările sunt permise și după lăsarea întunericului, dar nu peste tot: regiuni precum Valencia, Țara Bascilor și insulele Canare au anunţat că vor menţine restricţiile de mobilitate pe timp de noapte.

În ciuda numeroaselor relaxări, autoritățile le-au cerut cetăţenilor să fie prudenţi şi responsabili, deoarece pericolul de infectare cu virusul Sars Cov 2 nu a trecut.

Și în Belgia a fost un weekend pe care mulți l-au așteptat. Au fost redeschise terasele, după o pauză de 6 luni. În Bruxelles, tinerii au savurat la maximum “noua libertate”.

Belgian: „Toate aceste persoane din jur nu le poți vedea în propria casă. Aceasta este diferența între a bea un pahar acasă sau unul în public, într-un bar. Vezi tot felul de oameni în jur, îi analizezi… Hai noroc!”

Deocamdată, localurile din Belgia pot funcționa doar la exterior. Au program până la ora 22.00. Deși pe timpul nopții sunt restricții de circulație și nu sunt permise grupurile mai mari de 3 persoane, mulți petrecăreți nu s-au lăsat duși cu una cu două și a fost nevoie de intervenția poliției.

În Germania, cetățenii vaccinați sau vindecați după Covid nu mai trebuie să respecte restricţiile impuse pe timpul nopţîi. Și se pot întâlni în privat, fără restricţîi, cu alte persoane aflate în aceeași situație. În plus, sunt scutiți de la carantină după revenirea din străînătate, cu o excepție: dacă au fost în așa-numitele “zone roșii”.

German: „Cred că e un lucru bun. Cu toții așteptăm cu nerăbdare să ne bucurăm de această vară și cred că toată lumea ar trebui să se vaccineze, iar faptul că există mai multe libertăți asociate cu acest demers este o idee bună. ”

Iar Italia speră să poată ridica până la jumătatea lunii mai carantina impusă vizitatorilor din alte state europene. În prezent, oricine ajunge în peninsulă, inclusiv cetățenii români, trebuie să stea în izolare 5 zile. Restricţiile actuale expiră pe 15 mai.

Comments

comments

About the Author