EPIC! 1800 de români au luptat eroic cu 20.000 de maghiari într-o crâncenă bătălie

Posted on Sep 19 2016 - 1:01pm by petre

A fost cea de-a 72 comemorare a bătăliei de la Păuliș (14-20 septembrie 1944), în care Detaşamentul Păuliş format din elevii Şcolii de Subofiţeri de la Radna, întăriţi de un Batalion de infanterie şi un Divizion de Artilerie Grea (cca 1.800 oameni în total), format adhoc cu intenţia de a stopa înaintarea trupelor maghiare prin defileul Mureşului, au ținut piept eroic Corpului IV Armata Maghiar (cca 20.000 oameni).Batalia de la Paulis

Bătălia de la Păuliş a rămas în istorie drept una dintre cele mai crâncene lupte din al Doilea Război Mondial purtate de trupele române după întoarcerea armelor contra naziştilor.

O mână de elevi ai Şcolii militare de subofiţeri de la Radna, cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, au reuşit să ţină în loc trupele ungare şi germane, mult mai bine echipate şi mai experimentate, care îi copleşeau în proporţie de opt la unu. Dintre cei 1.500 de ostaşi care au luptat în septembrie 1944 sub comanda colonelului Alexandru Petrescu, devenit ulterior general, doar puţini mai trăiesc acum.

La ceremonii au luat parte Prefectul Judeţului Arad, Cosmin Pribac, şi Comandantul Diviziei 4 de Infanterie Cluj, General Maior Dr. Ioan Manci, iar slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi condus Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu – Arhiepiscop al Aradului.

Despre semnficaţia istorică a luptei de la Păuliş din Septembrie 1944 s-a vorbit de către prefectul Cosmin Pribac, preşedintele Consiliului Judeţean Arad – Iustin Cionca, generalul de Brigadă în retragere Constantin Mărăcine, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război Timiş în numele domnului General în retragere Marin Dragnea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război; Comandantul Diviziei 4 de Infanterie Cluj, General Maior Dr. Ioan Manci, primarul comunei Păuliş, Ioan Turcin.

Conform unor Hotărâri ale Consiliului Local din comuna Păuliş, a fost acordat titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Păuliş pentru un număr de şase veterani supravieţuitori ai bătăliei din septembrie 1944: Mr. (rtr.) Mihai Popescu, Plt. (rtr.) Victor Oltei, Lt. (rtr.)Bebe Osman, Lt. (rtr.) Cicerone Trîncu, Cpt. (rtr.) Dumitru Farcaş, Cpt. (rtr.) Ioan Tobescu. Primarul comunei Păuliş a înmânat titlurile veteranilor prezenţi la eveniment. La finalul ceremoniei, dl. Mr. (rtr.) Mihai Popescu a rostit la rândul său un mesaj adresat audienţei despre semnificaţia comemorării camarazilor săi alături de care a luptat pentru apărarea Defileului Mureşului, în septembrie 1944, apoi au fost depuse coroanelor de flori la Monumentul Eroilor şi defilarea detaşamentului de onoare compus din militarii Batalionului 191 Infanterie « Colonel Radu Golescu » din Arad.

Comments

comments

About the Author