E normal ce se întâmplă? România exportă pe nimic grâu şi primeşte pâine congelată de 13 ori mai scumpă

Posted on mai 30 2021 - 10:36pm by petre

E oficial. România exportă pe nimic grâu şi primeşte pâine congelată de 13 ori mai scumpă

România importă produse de patiserie de 13 ori mai scumpe, pe tonă, decât grâul exportat, a declarat duminică, la Digi24, Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Simion a confirmat informaţia că 70% din produsele alimentare consumate în România vin din import.

„Asta-i statistica, din păcate, ăsta este crudul adevăr. Noi prin planul naţional strategic 2021 – 2027 va trebui să corectăm în mod substanţial părţile deficitare. Va trebui să intervenim pe reproducţia la porc şi pasăre, avem nevoie la nivel naţional de cel puţin 195.000 de capete de scroafe, în aşa fel încât să ne putem produce materialul genetic necesar, avem nevoie de reproducţie la pasăre, avem nevoie de industrializare, din punctul meu de vedere suntem, ca tehnologie, la nivelul anilor 2010, din moment ce importăm produse de patiserie, produse congelate, produse prelucrate, biscuiţi şi nu numai, înseamnă că noi nu avem capacităţi de tehnologizare performante, şi va trebui să intervenim în acest sens. Va trebui să fim atenţi la exportul de materie primă. La ora actuală noi importăm produse de patiserie de 13 ori valoarea pe tonă a grâului exportat, ceea ce nu este normal. Va trebui să nu mai exportăm sau să ajutăm industria în aşa fel încât să putem să exportăm produse cu valoare adăugată mare. Industria alimentară va trebui ajutată să se retehnologizeze”, a spus Aurel Simion..

Secretarul de stat spune că balanţa comercială pe alimente este negativă cu toate ţările Uniunii Europene.”Este şi o politică greşită făcută de noi de-a lungul timpului, în 30 de ani. În acelaşi timp trebuie să luăm în calcul că o serie de produse pe care le importăm nu se cultivă la noi în ţară, mă refer la cafea, banane, ananas, citrice, fructe tropicale. Cea mai mare balanţă negativă o are carnea de porc, din cauză că nu mai avem reproducţie la porc, importăm aproape tot materialul genetic, şi în al doilea rând suntem afectaţi puternic de pesta porcină africană.

Simion crede că în acest condiţii pierd si consumatorii, care plătesc mai mult, pierd şi fermierii care exportă materie primă.

„Produci foarte greu şi exporţi pe nimic….Vom vedea ce rămâne în planul de rezilienţă pentru agricultură. Putem să intervenim prin noul plan naţional strategic aplicabil din 2023 – 2027 în aşa fel încât să corectăm exact problemele pe care le avem”.

Comments

comments

About the Author