Magnific! Se întâmplăo datăla un secol sau nicicând! Patru suverani ai României au stat la temelia bisericii pe a cărei cupolăbizantinăa fost înălțatăspre văzduh aceastăcruce, de unde vegheazăde opt decenii asupra orașului meu.
Vreme de căteva zile, crucea mare a Bisericii Ortodoxe Române din Mehala a fost adusăpe pământ, pentru a fi restauratăși pentru a i se asigura încăcel puțin un secol de veghere expusăcapriciilor naturii.
Am avut privilegiul și imensa bucuria săo ating, sămărog și săprimesc un strop din minunata energie pozitivăpe care istoria recentăși rugile unor întregi generații au încredințat-o Crucii!
Acum, Crucea a fost înălțatădin nou și vegheazăpeste oraș. Va mai trece, probabil, un secol, ori poate mai mult, pânăcând altcineva va avea același privilegiu și aceeași bucurie! MULTUMESC și vărog săprimiți și voi din bucuria pe care am primit-o eu.
Una dintre bijuteriile arhitectonice ale Timișoarei și ale ortodoxiei împlinește 79 de ani de la sfințire și nouădecenii de la punerea pietrei de temelie.
Povestea spune că, la începutul secolului 20, în parohia Mehala exista o bisericăprea mică, astfel că, în 1909, consiliul parohial a decis construirea unui lăcaș de cult potrivit vremurilor și numărului mare de credincioși ortodocși români, proiect ce avea săse materializeze abia dupăsfârșitul primului război mondial.
Comitetul parohial obține de la primăria Timișoarei un teren de 3000 de metri pătrați în Piața Avram Iancu din cartierul Principele Mihai (Mehala) și contracteazăproiectarea viitoarei biserici, sarcina fiindu-le încredințatăprofesorului Victor Vlad (părintele Facultății de Construcții din cadrul Politehnicii Timișorene) și inginerului șef al orașului, Adrian Suciu.
4 octombrie 1925 va rămâne pentru Banat și Timișoara o zi istorică. Încadrul vizitei regale la Timișoara, suveranii României Mari pun piatra de temelie a noii Biserici românești ortodoxe din Mehala, având ca hram „ÃŽnălțarea Domnului„.
La ceremoniile de punere și sfințire a temeliei participăRegele Ferdinand, Regina Maria, principele Carol (viitorul Rege Carol al II-lea) și principesa Elena (viitoarea ReginămamăElena).
Slujba a fost oficiatăde Dr. Grigore Gh. Comșa, episcop al eparhiei Aradului, la ceremonii fiind prezenți mii de bănățeni, oficialități locale și ale guvernului României.
Înprezent, biserica ortodoxădin Mehala are nevoie de o „haină„ nouă. Pentru ca acest lucru săse întâmple, este nevoie de ajutorul tuturor credincioșilor care iubesc biserica.
Petre Irimuș