După 15 mai, în România, starea de urgență se poate înlocui cu starea de alertă! Ce înseamnă asta

Posted on apr. 28 2020 - 1:01pm by petre

Guvernul se pregăteşte să instituie starea de alertă, pentru ca unele drepturi şi libertăţi să poată fi în continuare îngrădite, informează Mediafax.

Starea de alertă este necesară pentru ca autorităţile să poată menţine restricţiile pentru distanţarea fizică şi socială.

Klaus Iohannis, preşedintele României: După data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi atunci când folosim transportul public în comun.

Măsura nu e limitată în timp şi vom putea să renunţăm la purtarea măştii poate la anul, atunci când pandemia va fi sub control şi nu mai există riscul infectării.

Ce este starea de alertă

Starea de alertă se declară în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgentă.

Pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.

În localităţi, starea de urgenţă este declaratp de primar, cu aprobarea prefectului. La nivelul întregului judeţ, instituirea stării de alertă trebuie aprobată de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Pentru a pune la punct măsurile care vor fi introduse după data de 15 mai, conducerea PNL se reuneşte în şedinţă, astăzi, începând cu ora 19:00.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author