DNA vrea arestarea Elenei Udrea – vezi de ce

Posted on feb. 4 2015 - 8:51pm by petre

Direcția NaționalăAnticorupție cere aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea preventivăa Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, dupăce procurorii au extins urmărirea penalăpe numele ei și pentru luare de mită, în dosarul „Gala Bute”.

Cererea DNA de arestare a deputatului Elena Udrea a ajuns la Camera Deputaților, Biroul Permanent al acestui for legislativ urmând săse reuneascăjoi, la ora 12.0,0 pentru a decide care va fi parcursul acestei noi solicitări a Justiției, au spus miercuri, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Procurorii DNA au extins, miercuri, cercetările fațăde Elena Gabriela Udrea, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Codruța Kovesi, a transmis procurorului general al Parchetului ÃŽnaltei Curți de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale fațăde Elena Udrea.

De asemenea, referatul cauzei a fost trimis și ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a deputatului Elena Udrea, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, tentativăla folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și luare de mită.

„Faptele au legăturăcu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012.

Îndosarul „Gala Bute”, Direcția NaționalăAnticorupție ceruse luni aviz de la Camera Deputaților pentru urmărirea penalăa Elenei Udrea, pentru infracțiunile de abuz în serviciu, cu obținerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativăla folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Comisia juridicăa avizat favorabil, miercuri, solicitarea DNA de începere a urmăririi penale a deputatului Elena Udrea.

De asemenea, procurorii au cerut aviz de la Senat și pentru urmărirea penalăa lui Ion Ariton, fost ministru al Economiei, solicitarea fiind avizatăde Comisia juridică.

Îndosarul „Gala Bute”, primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriță, fostul consilier al Elenei Udrea Ștefan Lungu și fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetați în arest la domiciliu, decizia fiind luatămiercuri de Tribunalul București.

Procurorii au cerut și arestarea preventivăa fostului președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, propunerea urmând săfie judecatăjoi.

Potrivit procurorilor, Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute, în urma unor discuții cu Rudel Obreja și le-a cerut subordonaților săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului săgăseascăsoluții de încheiere a contractului privind finanțarea evenimentului, urmărind obținerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat căa determinat reprezentanții a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, săsponsorizeze ilegal, cu suma totalăde peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Oreja.

Îndosarul „Gala Bute”, prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecatăa fostului președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, pentru fapte corupție, precum și scoaterea de sub urmărire penalăsau neînceperea urmăririi penale, dupăcaz, fațăde reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naționale și ai Federației Române de Box implicați în săvârșirea faptelor din acest dosar.

Îndecembrie 2013, procurorul șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerând căeste nelegal în privința soluției de neurmărire dispuse cu privire la funcționarii implicați, dar și a calificării faptelor reținute în sarcina lui Obreja.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author