DNA verificăde ce a ajuns Udrea fărăcătușe la arest

Posted on feb. 11 2015 - 11:34am by petre

Direcția NaționalăAnticorupție face verificări în legăturăcu faptul căElena Udrea nu avea cătușe când a ajuns la arest, prin cercetarea administrativăurmând săse stabileascădacăpolițiștii au respectat procedura atunci când i-au scos cătușele, înainte de a o preda la unitatea de detenție.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție s-au autosesizat dupăce în presăau apărut imagini cu Elena Udrea fărăcătușe la mâini atunci când ieșea din mașina cu care a fost dusăde la DNA la Arestul Poliției Capitalei.

Elena Udrea a fost scoasădin sediul DNA, marți seară, cu cătușe la mâini și flancatăde opt jandarmi, dupăce a fost reținută, și era încătușatăîn momentul în care mașina anchetatorilor a plecat de la sediul DNA. Înimaginile apărute în presă, în curtea Arestului central al Poliției Capitalei, Elena Udrea a coborât fărăcătușe și a închis singurăportiera mașinii, înaintea ei ieșind din autoturism unul dintre anchetatorii care o însoțeau.

Potrivit procedurii privind imobilizarea persoanelor, „încătușarea este o măsurăpolițieneascăde prevedere și siguranțăcare constăîn aplicarea cătușelor pe încheietura mâinilor unei persoane, în scopul limitării mobilității fizice a acesteia”.

ÃŽncătușarea se efectueazăobligatoriu asupra celor urmăriți, reținuți, condamnați și arestați preventiv, pe timpul transferării sau al escortării, precum și în alte situații, cum ar fi cele în care persoanele se manifestăagresiv și sunt violente sau dacă, din cauza stării psihice în care se află, prezintăpericol pentru viața și integritatea lor corporală, a polițist sau a altor persoane.

„Cătușele se aplicăîn așa fel încât sănu ducăla rănirea sau vătămarea integrității corporale a celui imobilizat. Cătușele se scot numai dacăa intervenit îmbolnăvirea gravăa persoanei, pentru ca aceasta sămeargăla toaletă, pe timpul servirii mesei, precum și la depunerea acesteia în locurile de deținere, sub supravegherea atentăîn acest timp”, potrivit procedurii privind imobilizarea persoanelor.

Procurorii anticorupție au emis marți, la ora 21.40, ordonanțăde reținere pentru deputatul PMP Elena Udrea, dupăce a stat aproape zece ore la DNA, unde și-a studiat dosarul și a fost audiată.

Întimp ce se îndrepta de la ieșirea din DNA spre mașina Poliției, Udrea a spus: „Poți pune cătușe Elenei Udrea. Nu poți pune cătușe adevărului”.

Elena Udrea va fi dusămiercuri din arest la instanța supremă, cu propunere de arestare preventivăpentru 30 de zile, în dosarul Microsoft.

Potrivit DNA, Elena Udrea a fost reținutăpentru trei fapte de trafic de influență- în legăturăcu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea, în legăturăcu derularea contractului e-România și în legăturăcu pretinderea și primirea a 500.000 de euro -, precum și pentru spălare de bani.

Avocatul Alexandru Chiciu a declarat, pentru MEDIAFAX, căElena Udrea sa a dat la DNA o declarație în care a răspuns cu privire la acuzațiile ce i s-au adus de procurori. Declarațiile Elenei Udrea nu au privit alte aspecte decât acuzațiile anchetatorilor, a precizat Chiciu.

Elena Udrea a ajuns la DNA, dupăce Camera Deputaților a dat avize pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivăa deputatului PMP, în dosarele Microsoft și Gala Bute, în care este acuzatăde fapte de corupție.

În29 ianuarie, Elena Udrea a fost pusăsub control judiciar în dosarul Microsoft. În4 februarie, procurorii au cerut arestarea preventivăa deputatului, arătând căa încălcat dispozițiile legale ale controlului judiciar, făcând afirmații publice cu privire la acuzațiile ce îi sunt aduse.

Îndosarul Microsoft, fostul soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoș este acuzat căar fi pretins și primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Floricăși Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul lui Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și vicepreședinte PDL, săasigure firmelor susținute de una dintre cele douăpersoane încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoș, în baza înțelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăți cu obiect de activitate IT, suma de circa trei milioane de euro, pentru a debloca plățile aferente contractului e-România.

Udrea mai este acuzatăîn dosarul Microsoft căa cerut 500.000 de euro de la omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în același dosar, „pentru a-i rezolva problemele din justiție”.

Procurorii au arătat, în referatul prin care au solicitat aviz de la Camera Deputaților pentru arestare, căElena Udrea a fost denunțatăla DNA de Dinu Pescariu, vizat în dosarul Microsoft.

„La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunț cu privire la săvârșirea unor fapte de corupție de către Udrea Elena Gabriela. Din denunțul formulat rezultăcă, în anul 2013 pe fondul cercetărilor efectuate de Direcția NaționalăAnticorupție ca urmare a plângerii formulatăde Fujitsu Siemens Computers în legăturăcu derularea contractului de licențiere Microsoft și a măsurilor asigurătorii dispuse de autoritățile austrice pe conturile sale din Elevația, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiție. Existăindicii în sensul căremiterea sumelor de bani a avut loc în mai multe tranșe în perioada iulie 2013 – februarie 2014”, au scris procurorii în referat.

Potrivit anchetatorilor, aceste fapte sunt dovedite cu declarația martorului, extrasele de cont și înscrisuri olografe ridicate la percheziții, în care sunt indicate sume de bani plătite.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author