DIVIZIA DE TELEFOANE NOKIA S-A VÂNDUT! VEZI PREÈšUL TRANZACÈšIEI ȘI CINE E CUMPĂRĂTORUL

Posted on nov. 20 2013 - 12:47pm by petre

NokiaPeste 99% dintre acționarii Nokia, reuniți marți la Helsinki, au votat pentru vânzarea diviziei care dezvoltăși produce smartphone-urile Lumia și telefoanele Asha, a anunțat compania finlandeză, transmite Bloomberg.

Acționarii Nokia au aprobat vânzarea diviziei de telefoane mobile către Microsoft, tranzacție de 5,44 miliarde euro, grupul finlandez fiind astfel cu un pas mai aproape de despărțirea de operațiunile neprofitabile.

Nokia se va concentra în continuare pe divizia de echipamente pentru rețele mobile și pe servicii de navigație și geolocație.

Divizia de telefoane mobile este pe pierdere de câțiva ani, dupăprăbușirea vânzărilor în urma ascensiunii Apple, Samsung Electronics și Google, companii care dominăacum piața smartphone-urilor.

Telefoanele mobile au adus renume mondial grupului finlandez, iar vânzarea diviziei reprezintăcea mai importantădecizie strategicăluatăde Nokia în ultimii 20 de ani.

„Menținerea strategiei existente ar fi rezultat în dificultăți majore. Nu avem nicio îndoialăcăaceasta este decizia corectă”, a declarat președintele Nokia, Risto Siilasmaa, la adunarea acționarilor.

Acordul de vânzare cu Microsoft a fost semnat în luna septembrie, dupăce Nokia și-a pierdut relevanța pe piața smartphone-urilor, în lipsa unui răspuns credibil la iPhone, lansat în 2007 de Apple.

Odatăcel mai mare producător de smartphone-uri, cu o cotăde piațăde peste 50%, Nokia are în prezent aproximativ 3% din piațăși a ieșit din top 5.

Acțiunile companiei finlandeze au crescut de aproape douăori dupăanunțarea înțelegerii cu Microsoft. Nokia are acum o capitalizare de piațăde aproximativ 22 miliarde euro.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, va pleca la Microsoft odatăcu transferul diviziei de telefoane mobile, și va primi un bonus de 25 milioane de dolari în urma finalizării tranzacției.

Elop a preluat conducerea Nokia cu trei ani în urmă, fiind adus de la Microsoft, unde s-a ocupat de divizia de software de business. Sub conducerea acestuia, Nokia a renunțat la sistemul de operare propriu, preluând platforma Windows Phone dezvoltatăde Microsoft, a concediat peste 21.000 de angajați și a închis toate fabricile de telefoane din Europa, transferând producția în Asia în încercarea de a reveni pe profit.

Dupărevenirea la Microsoft, Elop este în cărți pentru a prelua funcția de CEO al gigantului american. Actualul director general, Steve Ballmer, a anunțat căse va retrage anul viitor.

Smartphone-urile Lumia au avut succes, Nokia reușind săvândăîn trimestrul al treilea 8,8 milioane de terminale, însăau rămas cu mult în urma Samsung și Apple, cu vânzări cumulate de peste 120 milioane unități în aceeași perioadă.

Nokia a prezentat în luna octombrie în premierăo tabletă, dar și douăsmartphone-uri cu ecrane mari, de 6 inci.

Adunarea acționarilor Nokia a fost tensionată, cu întrebări despre viitorul companiei dupădispariția telefoanelor, principala sursăde venit în ultimii 20 de ani și o sursăde mândrie naționalăîn Finlanda, unde compania avea la un moment dat o cotăde piațăde peste 90%. Dupălansarea primelor telefoane, în anii ’80, Nokia a devenit prima corporație finlandezăde anvergurăglobală, simbolizând dezvoltarea economiei.

Unii acționari au criticat bonusul lui Elop, considerând căeste prea mare. Alți investitori i-au cerut lui Siilasmaa săexcplice cum a ajuns Nokia într-o astfel de situație.

Dupăvânzarea diviziei de telefoane mobile, Nokia va obține peste 90% din venituri de la divizia de rețele telecom, preluatăintegral de la Siemens în luna august. Veniturile diviziei au scăzut în trimestrul al treilea cu 26%, la 2,59 miliarde euro, cu un profit operațional de 218 milioane euro.

Nokia cautăun nou CEO și încearcăsăstabileascăo strategie dupăieșirea de pe piața telefoanelor mobile, care ar putea presupune fuziuni sau achiziții majore.

Comments

comments

About the Author