DEZVĂLUIRI! Omul care i-a împușcat pe Ceaușescu și pe soția lui RUPE TĂCEREA, după25 de ani VIDEO

Posted on dec. 7 2014 - 7:32pm by petre

Parașutistul Ionel Boeru, care a descoperit căo misiune pentru care s-a oferit voluntar era execuția soților Ceaușescu, a declarat pentru The Guardian căîncămai este „nervos” când vorbește despre acest lucru, că”este mai greu săucizi oameni neînarmați” și cănu dorește nimănui aceastăexperiență.

Mâinile lui Boeru tremurăușor în timp ce vorbește despre ziua în care i-a împușcat pe dictatorul Nicolae Ceaușescu și pe soția acestuia, Elena Ceaușescu, în spatele unei toalete, într-o curte, pe un frig teribil, scrie Emma Graham-Harrison, semnatara acestui interviu din The Guardian.

De Crăciun, în 1989, el a asigurat paza la procesul-spectacol melodramatic al cuplului, i-a escortat afară, în timp ce Ceaușescu cânta Internaționala, iar soția sa, mai puțin stăpânăpe sine, țipa expresii obscene la adresa unui sergent batjocoritor, i-a aliniat în fața unui zid și i-a mitraliat cu gloanțe de Kalașnikov.

Totul s-a întâmplat atât de rapid, încât un jurnalist militar care a înregistrat video procesul a apucat săfilmeze doar ultima rafalăde gloanțe și cadavrele deja căzute la pământ. ÃŽnsăaceste câteva secunde i-au umbrit toatăviața parașutistului, îmbătrânit acum, scrie The Guardian.

„Sunt încănervos atunci când vorbesc despre asta”, declarăel, jucându-se cu un pahar de coniac. „Am curmat douăvieți. Este mare lucru. Înrăzboi este OK, dar când omori oameni neînarmați este mai dificil. Nu-i doresc nimănui așa ceva, chiar dacămeseria mea este săomor oameni”, adaugăel.

Solid, cu mustațăși alert în înregistrarea video a procesului, a devenit un bunic plinuț care nu regretăcăa pus capăt definitiv regimului de fricăal lui Ceaușescu, sărăciei și lipsurilor. Familia sa se afla printre milioanele de familii persecutate, scrie Graham-Harrison.

„Bunicul meu era preot, un liberal, a fost închis mult timp din viața lui”, spune Boeru, adăuâgând că”a fost cu adevărat fericit dupăaceste evenimente, fericit căregimul s-a schimbat, căCeaușescu a murit, și mi-a spus «Nu-ți face griji, iau toate păcatele tale asupra mea»”.

Săfii unul dintre cei mai faimoși călăi din secolul trecut are un preț, comenteazăThe Guardian, adăugând căacest lucru l-a costat intimitatea, pacea și căsătoria cu o femeie îngrijoratăde renumele său înfiorător.

Boeru crede căgloanțele sale i-au ucis pe Ceaușești, pentru că, atunci când a început sătragă, unul dintre cei trei membri ai plutonului de execuție a rămas „paralizat” timp de câteva secunde, iar al doilea a uitat să-și punăarma pe automat, trăgând doar câteva focuri, pe rând.

Cuplul, „încăfoarte îndrăgostit”, a cerut sămoarăîmpreună, ca o sfidare fațăde sentință, care prevedea execuția separat. El le-a acordat ultima dorințăși se consoleazăcăi-a ucis înainte să-și piardăcontrolul, noteazăGraham-Harrison.

„I-am împușcat foarte repede. Simt căi-am ajutat sămoarăcu demnitate”, spune Boeru, adăugând căse aștepta săsimtăbufnitura unor gloanțe în spate, câteva secunde mai târziu, de la o mitralierăașezatăîn spatele lor, care „să-i curețe” pe oamenii responsabili de îndrăzneața execuție.

Români din generația sa, educați în spirit comunist la școalăși de cruzimea umanăîn viața de zi cu zi, nu sunt impresionați de prețul tulburării politice, comenteazăpublicația. „Orice revoluție cere sânge. Iar revoluția își devoreazăeroii. Nu poți săuiți asta”, afirmăel zâmbind.

Boeru avea 31 de ani și era ofițer într-o unitate de elităde parașutiști atunci când s-a oferit voluntar pentru o misiune „misterioasă” de Crăciun. Au primit ordinul cu doar câteva minute înainte să-l întâlneascăpe Nicolae Ceaușescu, „îmbibat” în apăde colonie, care fusese conducătorul absolut pânăîn urmăcu câteva zile. „Ministrul m-a întrebat «căpitane, poți săfaci asta?». I-am spus «da». ce puteam săspun?”, povestește el.

România se afunda în haos, unul dintre ultimele state-satelit din estul Europei care își dădea jos conducerea comunistă. Unitatea lui Boeru a urmărit desfășurarea revoluției, în secret, la postul Radio Europa Liberă, alintat „șopârlița”, probabil din cauzăcăera interzis, dar reușea săse strecoare prin crăpăturile din edificiul propagandei, comenteazăThe Guardian.

Pe 21 decembrie, toatăunitatea a fost obligatăsăjure credințăfațăde omul pe care Boeru avea să-l execute. „Ne-au pus săsemnăm o declarație prin care dezavuam ceea ce se întâmpla și juram să-l susținem și protejăm pe Ceaușescu”, își amintește el.

Înziua următoare priveau șocați cum clădirea gri a Comitetului Central, sediul partidului comunist, era cucerităde către protestatari, iar Ceușescu și soția sa fugeau cu elicopterul.

„Soldații plângeau de fericire, persoane despre care credeai mai înainte căsunt de acord cu regimul întru totul erau copleșite de emoție. Ne-am luat alcoolul ascuns, un coniac foarte prost, și am băut”, continuăBoeru.

Apoi, timp de mai multe zile, au așteptat în cazarmă, plictisiți dat tensionați, scrie ziarul. „Imaginează-ți (ce-ar fi) să-l pot împușca pe Ceaușescu. Dacăaș pune mâna pe el, ce i-aș face”, i-a spus un prieten lui Boeru în Ajunul Crăciunului. Era Dorin Cîrlan, iar chiar a doua zi s-a oferit voluntar săfacăparte din plutonul de execuție.

A fost o dorințăde rău augur, pentru că, la zborul înapoi de la locul procesului, elicopterul era înțesat cu procurori, judecători și gradați de rang înalt, comenteazăpublicația.

„Nu era loc în elicopter, așa căCîrlan a fost nevoit săstea pe cadavre, iar el este cel mai traumatizat”, spune Boeru. „Toatălumea voia săfie în locul nostru atunci. Acum nu mai vrea nimeni”, adaugăel.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author