Destinații de vis: O plimbare cu trenulețul montan sârbesc tras de o locomotivă românească și o vizită în satul de poveste al lui Emir Kusturica FOTO-VIDEO

Posted on Aug 21 2017 - 8:50pm by petre

Serbia se reinventează ca destinație turistică de nivel european, după colapsul fostei Iugoslavii și criza economică care a urmat embargoului internațional impus vecinilor noștri de către coaliția condusă de SUA.

Pas cu pas, sârbii reconstruiesc la standarde moderne infrastructura turistică a țării, într-un efort conjugat al sectorului privat și al statului. Astfel, statul sârb investește din fonduri proprii sau cu finanțare externă în infrastructura de bază și în promovare, facilitând investițiile private în unități de cazare, agrement și alimentație publică, acest parteneriat având, până acum, rezultate spectaculoase.

Mokra Gora, paradisul ascuns din Balcani
Ne vom opri azi la una dintre destinațile speciale ale Serbiei, zona montană Mokra Gora, situată într-un cadru natural montan superb, între rezervația naturală Tara (una dintre cele mai frumoase zone protejate din Europa) și o altă zonă turistică de excepție, Zlatibor.

Din Timișoara, drumul cu mașina până la Mokra Gora măsoară 400 de kilometri, pe ruta Vârșeț – Kovin – Smederevo – Kragujevac – Cacak – Mokra Gora, sau pe ruta mai scurta de doar 347 de kilometri (dar mai lentă) Vârșeț – Pancevo – Belgrad (pe centura rapidă de nord) – Valjevo – Mokra Gora.

Mokra Gora Harta

Odată ajuns la Mokra Gora, peisajul te copleșește: pădurile dese de pini, văile adânci ale râurilor Drina și Kamiška, râpele stâncoase, izvoarele și cascadele cu apă cristalină fac din zonă un tărâm de vis.

Atracțiile incontestabile ale regiunii, unice fiecare în felul ei, sunt trenulețul turistic montan (mocănița) Šarganska Osmica și satul etno Drvengrad (Mecavnik sau Kustendorf) conceput de celebrul regizor Emir Kusturica.

Cazare în zonă găsești, la prețuri decente, în cabane turistice elegante fie la stația de plecare a trenulețului, fie chiar în satul Drvengrad al lui Kusturica sau in localitățile apropiate.

O plimbare de vis cu trenul montan tras de o locomotivă românească

Mocanita3 Mocanita13 Mocanita14 Mocanita15 Mocanita16 Mocanita17 Mocanita18 Mocanita19 Mocanita20 Mocanita21 Mocanita22 Mocanita23 Mocanita24 Mocanita25 Mocanita26 Mocanita27
Trenulețul montan Šarganska Osmica, unic în felul său, parcurge unul dintre cele mai spectaculoase trasee din Europa. Văzut din aer, linia ferată a trenulețului formează cifra 8, de aici și numele de Șargan Opt.

 

Calea ferată îngustă, acum traseu turistic, făcea parte odinioară din celebra cale ferată îngustă a Bosniei de Sud (Bosanska istočna pruga sau cum îi spunea imperialii Bosnische Ostbahn ) construită la începutul secolului 20 în cadrul Imperiului Austru-Ungar și care lega Sarajevo de Visegrad și mai departe până la Belgrad.
În anul 1974, calea ferată îngustă a fost închisă și a rămas abandonată până în anul 1999, când Emir Kusturica, care pregătea noul său film Viața e un miracol, a făcut demersuri pe lângă autorități pentru reconstrucția liniei ferate în scop turistic și pentru construcția, de la zero, a satului etno Drvengrad. Astfel, Ministerul Turismului din Serbia și Căile Ferate Iugoslave – JŽ, devenite apoi Căile Ferate ale Serbiei (Železnice Srbije) au finanțat și construit, cu sprijinul lui Kusturica, traseul turistic în lungime de 15,5 kilometri, care parcurge nu mai puțin de 22 de tuneluri (cel mai lung de 1,6 kilometri) 12 podețe (5 poduri mari, cel mai lung de peste 50 de metri) panta maximă fiind de 18 grade. Un drum pe linia ferată montană pe un singur sens durează circa 40 de minute, cu plecare din stația Mokra Gora, cu opriri la Jatare, Golubići și stația terminus Sargan Vitasi, de unde turiștii sunt aduși înapoi, după ce locomotiva, produsă în România (la Uzinele 23 August) se leagă de ultimul vagon. Toate vagoanele sunt de epocă, de diferite stiluri, cea ce conferă trenulețului un farmec aparte.

 

În satul de poveste al lui Emir Kusturica
Așadar, odată cu reconstrucția trenulețului turistic, Emir Kusturica a conceput și construit o localitate unică în lume, un sat etno-turistic și cultural cu case din lemn aduse din satele înconjurătoare sau construite de la zero din materiale tradiționale.Mocanita1 Mocanita2 Mocanita3 Mocanita4 Mocanita5
Localitatea Drvengrad, cunoscuta și ca Mecavnic sau Kustendorf (satul lui Kuste, așa cum e alintat în occident Kusturica) e organizată cu piațete pavate cu lemn, alei pietruite, o biserică, un cinematograf, un muzeu, locuri de cazare, o bibliotecă, o școală, piscină, un restaurant cu specific tradițional sârbesc (unde vă recomandăm fantastica fasole) și unul cu specific italian, un magazin de suveniruri, câteva mașini deosebite (o Volgă, un Trabant special, un Peugeot).
Emir Kusturica și-a amenajat aici o reședință privată cu saună și tot confortul pentru familie și prieteni. Străzile și piețele din Drvengrad poartă numele unor personalități cărora Kusturica le poartă un respect deosebit: Nikola Tesla, Ernesto „Che” Guevara, Diego Maradona, Miodrag Petrović Čkalja, Federico Fellini, Ingmar Bergman, Joe Strummer, Novak Đoković și Ivo Andrić.
La mică distanță de Drvengrad a fost amenjată și o mini-stațiune de ski, Iver, cu patru pârtii, teleschiuri și tunuri de zăpadă artificială și un hotel numit Mladost.
Tot în apropiere se găsește și Mănăstirea Ortodoxă a Sfântului Ilie cu faimoasa fântână cu apă tămăduitoare pentru ochi.
Începând din 2008, satul lui Kusturica găzduiește anual Küstendorf Film and Music Festival, un festival ieșit din tiparele industriei de film mondiale. În 2010, orășelul lui Kusturica a avut un oaspete special, pe faimosul actor american Johnny Depp, prilej cu care a fost dezvelită o statuie a vedetei.

În concluzie, zona Mokra Gora este o destinație de vizitat și, dacă mai punem la socoteală serviciile excelente, gastronomia tradițională a sârbilor și prețurile balcanice, această destinație devine una obligatorie.

Urmează reportaje de la cel mai mare festival de muzică etno și despre cele mai importante stațiuni montane din Balcani, Zlatibor și Kopaonik.

Comments

comments

About the Author