Despre cenzura si dictatori in piesa regizata de Stefan Iordanescu

Posted on mai 23 2014 - 1:04pm by aaevfzauf

scrisori de dragoste catre stalin 03Au fost câteva săptămâni de lucru foarte intense. Chiar dacăsunt numai trei personaje, au muncit cât 30: Victor Manovici, Damian Oancea, Mălina Manovici. Seara trecută, la Sala 2, au primit aplauze la scenădeschisă, dupăpremiera piesei „Scrisori de dragoste către Stalin„ a autorului spaniol Juan Mayorga, în traducerea Doinei Făgădar. Spectacolul, pus în scenăde Teatrul Național din Timișoara, poartăsemnătura regizoralăa lui Ștefan Iordănescu.

Spectatorii au văzut o nebunie jucatăpânăla transpirație, au fost puși pe gânduri, căci, dincolo de scenă, spectacolul lanseazăo provocare intelectuală, socialăși artisticăacută: cenzura politicăa rămas, este sau va fi din nou un subiect de actualitate?

Un spectacol foarte solicitan, mărturisește regizorul Ștefan Iordănescu, pentru cănu e ușor săîncerci săfaci publicul de azi săstea puțin săse gândeascăla ceea ce s-a întâmplat și, mai ales, la ceea ce s-ar putea întâmpla din nou. „Povestea lui Bulgakov, a soției lui și a personajului imaginat Iosif Visarionovici Stalin se poate repeta oricând și în ziua de azi.  Suntem pândiți în orice clipăde totalitarism. Lucrurile se precipităîn țările din jurul nostru, și cred căe important sătragem un semnal de alarmăși săspunem  tinerilor din ziua de azi căputem fi pândiți oricând  de dictatură, de un nou sistem totalitar„, spune regizorul Ștefan Iordănescu.

scrisori de dragoste catre stalinAutorul piesei susține cădominarea și reducerea omului încep întotdeauna prin reducerea cuvântului său. „Înficțiunea mea, Bulgakov renunțăsăscrie pentru lume și își dedicătimpul și energia pentru a scrie Marelui Cenzor; apoi, deși niciodatănu se va pleca în fața tiranului, va scrie la dictarea acestuia și, pânăla final, cel care va scrie scrisorile va fi însuși dictatorul. Cred că, dincolo de a vorbi despre un moment al istoriei Europei și despre relația complexădintre artăși putere, „Scrisori de dragoste către Stalin„ este o piesădespre întrebarea „Cine-mi scrie cuvintele?„. Eu îmi pun zilnic aceastăîntrebare„, a mărturisit Juan Mayorga într-un interviu acordat Naționalului timișorean.

Juan Mayorga (n. 1965), licențiat în matematicăși filosofie, profesor de dramaturgie, istoria gândirii și sociologie la Școala Regalăde ArtăDramaticădin Madrid, este una dintre cele mai importante voci ale dramaturgiei europene contemporane, piesele sale fiind recompensate cu numeroase premii și sunt traduse și jucate pe scene din întreaga Europă.

Decorul și costumele piesei au fost realizate de Dorothea Iordănescu. Echipa artisticăîi cuprinde pe artistul video Lucian Matei, compozitoarea Ildiko Fogarassy și light designer-ul Lucian Moga.

Spectacolul va fi jucat din nou pe 3 iunie, de la ora 19,00, la Sala 2. Biletele se găsesc la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești„, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2„, Parcul Civic), care sunt deschise de marți pânăduminică, între orele 11 și 19, precum și online.

Comments

comments

About the Author