Descoperire istoricădespre traci! O așezare gigantică, dezgropatălângăSatu Mare

Posted on apr. 16 2015 - 10:17pm by petre

Arheologii din Satu Mare au descoperit împreunăcu cei de la Universitatea Koln din Germania un centru tribal din mileniul I î.Hr. pe raza comunei sătmărene Căuaș.

Potrivit unui comunicat de presă, Muzeul Județean Satu Mare desfășoarăîn prezent un amplu proiect de cercetare arheologicăce are ca principal obiectiv așezarea fortificatădin mileniul I î.Hr. de la Căuaș-Sighet. Proiectul de scanare a început în urmăcu șapte ani pe raza județului Satu Mare și în alte situri arheologice, informeazăMonitorul de Cluj.Cauas Trib Tracic

„Rezultatele de la Căuaș sunt cu totul ieșite din comun, dovedindu-se a fi relevante pentru istoria timpurie a civilizației tracice și chiar pentru protoistoria europeană. Prin scanare geomagneticăs-a constatat căaici a existat un centru tribal, ce se întindea pe o suprafațăde 56 ha, într-o zonăfortificatănatural prin revărsarea a douăpâraie în valea Ierului. ÃŽntreaga suprafațăa fost fortificatăprintr-un efort ce dovedește posibilități impresionante ale comunității care a trăit în așezare„, se precizeazăîn comunicat.

Sutele de construcții de pe suprafața sitului sunt aranjate pe șiruri, dovedind călocuințele au fost construite dupăun plan prestabilit. „Acest sistem complex de amenajare, ce a fost definit ca fiind protourban, este cunoscut doar la vestitul centru tribal din localitatea Biskupin (Polonia). Situația de la Căuaș dovedește căar putea fi un fenomen european, databil în sec. X-VIII î.Hr., care însăs-a prezervat și poate fi reconstituit în puține cazuri„, se mai aratăîn comunicat.

Un alt element deosebit surprins în acest an este acela al unor planuri de construcții cu o laturăarcuităde foarte mari dimensiuni. Construcții identice ca formăși dimensiuni au fost descoperite recent la Lăpuș, acest sit având clare conotații cultice.

„Clădirile absidate de la Căuaș (datate în sec. X-VIII î.Hr.) genereazăo legăturătemporarăîntre monumentele similare din epoca târzie a bronzului de la Lăpuș (sec. XII î.Hr.) și templele absidate din civilizația geto-dacică(sec. V î.Hr.—I d.Hr.)„, mai spune sursa citatăde Monitorul de Cluj.

Comments

comments

About the Author