Degustarea cârnaţilor bănăţeni, un eveniment tradițional inițiat acum o jumătate de secol

Posted on feb. 12 2019 - 2:56am by petre

Redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung” organizează şi în 2019 „Degustarea cârnaţilor bănăţeni”- „Worschkoschtprob”, sărbătoare cu o tradiţie de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat, şi nu numai.

Evenimentul din acest an este organizat în parteneriat cu Primăria Buziaș, Federaţia Caritas a Diecezei Timişoara, Forumul Democrat al Germanilor din Banat și Forumul Democrat al Germanilor din Buziaș.

La eveniment vor lua parte participanţii cu probe de cârnaţi din propria gospodărie, abonaţii ziarului Banater Zeitung şi invitaţii.

Degustarea va avea loc joi, 14 februarie 2019, ora 12, la Hotelul „Parc” din Buziaș.

Scurt istoric

Suplimentul „Banater Zeitung” (BZ) şi ziarul-gazdă „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien” (ADZ) continuă o tradiţie veche de mai multe decenii: „Worschtkoschtprob”/„Degustarea cârnaţilor”, iniţiată în anii 1970 de către redactorii ziarului „Neue Banater Zeitung” (NBZ).
„Worschtkoschtprob” a fost iniţial o manifestare desfăşurată în redacţie, acolo unde cititorii aduceau, pentru degustare și concurs, mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă, „juriul degustător” fiind chiar redactorii. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar în NBZ, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori.
Începând cu anul 1995, publicaţia „Banater Zeitung” a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi. Succesul înregistrat – la fiecare ediţie au participat sute de prieteni ai ziarului – ne-a înlesnit mult continuitatea manifestării, căci numeroase firme o sponsorizează cu generozitate. In urmă cu câţiva ani am decis să ajungem mai aproape de producătorii de cârnaţi din Banat, dar şi de cititorii ziarului german. Astfel – după ce mulți ani evenimentul a avut loc doar la Casa „Adam Müller Guttenbrunn” din Timișoara – s-au organizat manifestări de acest gen la Sânnicolau Mare (2012), Lugoj (2013), Sântana (2014), Radna/ Lipova (2016), Bocșa (2017) și Șag (2018).
„Banater Zeitung” apare din anul 1993 ca supliment săptămânal al singurului cotidian de limbă germană ce apare la est de Viena, „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien”.

Comments

comments

About the Author