Declarații ale preşedintui Klaus Iohannis – ”Respectați cu rigoare regulile! Evitați deplasările…!”

Posted on sept. 30 2020 - 5:15pm by petre

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, miercuri, la ora 18,00, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni

Principalele declarații ale președintelui

Doar printr-un dialog transparent și extins se pot repara acele prevederi dovedite toxice pentru sistemul de justiție.

Modificările aduse de PSD la legile Justiției, făcute fără consultatre, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog nu au avut o justificare reală.

Asalatul PSD-ist asupra justiției a fost concentrat și bine pus la punct. Cu toții știm care a fost reacția societății civile, a mediului profesional.

Printr-un efort comun, societatea civilă, magistrați, s-a evitat îngenuncherea sistemului de justiție și subordonarea sa politicului.

De la proteste, sesizări CCR, Comisia Europeană, până la demersurile instanțelor, toate aceste acșiuni au determinat evitarea unui pericol.

Aceste lucruri nu sunt suficiente. România are multe restanțe. Actuala majoritate PSD din Parlament a dovedit că orice proiect bine intenționat poate fi distrus în doar câteva zile.

Va fi nevoie de o altă majoritate, legitimă, care să-și asume și să voteze legi ale Justiției coerente.

Această contra reformă din ultimii ani nu doar că a bulversat sistemul de Justiție, dar a afectat profesionalismul, democrația, meritocrația.

Am spus în repetate rânduri: o justiție corect și egalitate în fața legii sunt pilonii esențiali ai unor democrații. Românii au devenit că sunt atașați de valorile democratice și ale statului de drept.

Întâlnirea de astăzi îmi reconfirmă hotărârea Guvernului de a face tot ce ține de el pentru ca sistemul de justiție să funcționeze optim. Asta înseamnă că e nevoie de legi bune, dialog și e nevoie ca oamenii să-și înțeleagă responsabilitatea enormă pe care o au. Pentru că am făcut referire la o schimbare profundă în bine, despre asta sunt și alegerile parlamentare din decembrie. Un pas a fost deja făcut. Rezultatele alegerilor locale au arătat că cetățenii își doresc administrații eficiente. În decembrie trebuie să continuăm acest drum. Pentru dezvoltarea României, majoritatea nocivă din Parlament poate fi sancționată doar prin vot.

Este inadmisibil ca în 2020 să avem discuții aprinse despre fraudarea votului.

Este inadmisibil ca practici toxice folosite în trecut continuă să fie folosite de politicieni retrograzi, care nu înțeleg că minciuna și dezinformarea nu sunt tolerate de români.

Despre pandemie: Cele mai multe țări de pe continent înregistrează cifre mai mult decât îngrijorătoare.

Nici la noi nu este situația bună și astăzi am înregistrat un nou record de infectări.

Trebuie să facem toate eforturile pentru a ține pandemia sub control. De responsabilitatea fiecăruia dintre noi depinde sănătatea celorolați. Acest virus nu va dispărea prea curând.

Dragi români, respectați cu rigoare regulile.
Fiți prudenți, evitați aglomerațiile și deplasările inutile pentru a reduce riscul de infectare. Despre alegeri: Au fost câștigate de PNL.

Este prima dată când PSD-ul pierde alegerile locale, după Revoluție.

Această victorie a PNL este și una simbolică. Este prima dată după Revoluție când un partid de dreapta câștigă net alegerile locale din România. Sigur, nimeni nu este perfect și niciun partid nu este perfect. Dar întotdeauna lucrurile pot fi făcute mai bine.

Procesul electoral a decurs peste așteptări de bine, comisiile au lucrat mult, și-au dat silința.

Dar se pare că după vot, unii indivizi au încercat să raudeze rezutlatele, falsificând anumite înscrisuri.

Este pur și simplu inacceptabil și aceste proceduri trebuie net îmbunătățite.

Dacă se constată că PSD a încercat să fraudeze rezultatele, atunci este clar că electoratul va sancționa drastic acest comportament.

Autoritățile trebuie să verifice la sânge cine, cum și din ce partid a reușit să fraudeze rezultatul acestor alegeri.

Conferința are loc în ziua în care România a depășit pentru prima oară pragul de 2.000 de cazuri noi de COVID-19.

Va fi nevoie de o altă majoritate, legitimă, care să-și asume și să voteze legi ale Justiției coerente.

Această contra reformă din ultimii ani nu doar că a bulversat sistemul de Justiție, dar a afectat profesionalismul, democrația, meritocrația.

Conferința are loc în ziua în care România a depășit pentru prima oară pragul de 2.000 de cazuri noi de COVID-19.
Potrivit Digi24, Klaus Iohannis pleacă joi la Bruxelles, unde va participa la reuniunea Consiliului European. Astăzi, Comisia Europeană a lansat primul său raport privind statul de drept, în care atrage atenția asupra independenței justiției și aduce critici la adresa Secției de anchetare a magistraților. Liderii europeni vor aborda şi teme de politică externă, în principal relaţiile Uniunii cu China şi Turcia.

Comments

comments

About the Author