Decizie DEFINITIVĂ în procesul lui Klaus Iohannis cu ANI

Posted on ian. 21 2015 - 5:31pm by petre

ÃŽnalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, formulat de Agenția Naționalăde Integritate dupăce Curtea de Apel Alba-Iulia i-a dat dreptate fostului primar al municipiului Sibiu și a dispus anularea deciziei ANI.

Președintele Klaus Iohannis a câștigat definitiv procesul cu Agenția Naționalăde Integritate privind incompatibilitatea, dupăce instanța supremăa respins, miercuri, recursul ANI.

Decizia instanței supreme, prin care s-a stabilit căIohannis nu a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în Adunările Generale ale Acționarilor de la societățile ApăCanal și Piețe, este definitivă.

În24 aprilie 2013, Agenția Naționalăde Integritate anunța căa constatat căprimarul Sibiului, Klaus Iohannis, se aflăîn stare de incompatibilitate, întrucât are și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generalăa Acționarilor SC ApăCanal SA Sibiu, din 5 august 2010 și SC Piețe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Decizia ANI a fost contestatăde Iohannis la Curtea de Apel Alba-Iulia, care în septembrie 2013 i-a dat câștig de cauzăși a dispus anularea hotărârii.

Pe de altăparte, Curtea Constituționalăa decis, în 16 decembrie 2014, căarticolul în baza căruia Klaus Iohannis și alți aleși locali au fost declarați incompatibili este constituțional.

„Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilăcu (…) funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generalăa unei societăți comerciale de interes național”, prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 în baza căruia inspectorii de integritate au constatat căactualul președinte este în stare de incompatibilitate.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author