„Forbes România„ a organizat pe 27 februarie, în București, Gala „Best Cities Awards„, eveniment la care au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale din marile orașe ale României, precum și membri ai mediului de afaceri.
Mai mult de jumătate din populația României trăiește la oraș. Creșterea economicăse bazează, aproape exclusiv, pe mediul urban. Cel puțin din punct de vedere statistic.
La nivel mondial, ponderea populației urbane va ajunge la peste 70% la orizontului anului 2050, pe fondul creșterii accelerate a urbanizării.
Se va păstra acest trend și în România?
Care sunt în prezent cele mai bune orașe pentru afaceri în România și care sunt punctele forte și slabe ale fiecăruia dintre orașe?
Care sunt căile sustenabile de dezvoltare a orașelor din România, adicăcele care vor aduce dupăsine nu doar creștere economică, ci și o creștere a calității vieții?
Încadrul evenimentului a fost prezentatăediția specialăa revistei „Forbes România„ dedicatăcelor mai bune 40 de orașe pentru afaceri.
Prima ediție a topului „Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri„ a apărut anul trecut și a adus o mare surpriză: pe primul loc s-a clasat Timișoara, urmatăde București și de Cluj-Napoca.
Anul acesta, Timișoara nu mai e pe primul loc la general, dar a obținut totuși, premiul „CEL MAI DINAMIC ORAS”.
București, Timișoara, Cluj-Napoca, Ploiești și Oradea sunt cele mai bune orașe pentru afaceri, se aratăîntr-un clasament realizat de revista Forbes România.
Pe următoarele poziții se claseazăConstanța, Sibiu, Brașov, Pitești și Arad.
Cinci dintre criteriile luate în calcul pentru determinarea topului sunt cantitative, respectiv PIB-ul regional, PIB-ul pe cap de locuitor, câștigul salarial mediu net, șomajul și investițiile străine.
Alte cinci criterii includ existența infrastructurii, stocul rezidențial, polii de business, facilități educaționale cu impact pe piața muncii și deschiderea autorităților locale fațăde investitori.
Bucureștiul ocupăprimul loc în top pentru căafacerile derulate aici generează20% din PIB-ul țării.
“Importanța economicăa Capitalei — concentrează24% din comercianții activi din România și 21% din totalul salariaților la nivel național — este unul dintre lucrurile care au contat în stabilirea ierarhiei finale. Îngeneral, Bucureștiul se claseazăpe primul loc la majoritatea criteriilor luate în considerare pentru stabilirea topului„, au spus reprezentanții Forbes România, potrivit agerpres.ro.
Înceea ce privește Bucureștiul, PIB-ul pe cap de locuitor este 16.717 euro, salariul mediu net ajunge la 2.470 lei, PIB-ul regional se ridicăla 148,9 miliarde de lei, iar numărul mediu de salariați este de 822.000.
Înjudețul Timiș, PIB-ul pe cap de locuitor a ajuns la 10.711 euro, salariul mediu net — 1.772 lei, PIB-ul regional — 32,6 miliarde de lei, iar numărul mediu de salariați — 210.100.
Timișoara este orașul cel mai dezvoltat din punct de vedere economic dupăBucurești, iar accentul a căzut pe atragerea investițiilor străine.
La Timișoara, italienii sunt cei mai numeroși investitori străini din Timișoara, dar americanii sunt primii la capitolul valoare a capitalului străin.
Înjudețul Cluj, PIB-ul pe cap de locuitor este 7.227 euro, salariul mediu net — 1.796 lei, PIB-ul regional — 22,2 miliarde de lei, în timp ce numărul mediu al salariaților este de 187.200.
Și asta în timp ce Ploiești este considerat orașul “aurului negru„, întrucât din județul Prahova se extrage cea mai mare cantitate de petrol din România.
Județul Prahova are un PIB de 6.426 de euro pe cap de locuitor, 1.677 lei salariu mediu net, 22,8 miliarde de lei PIB regional și un număr mediu de salariați de 162.100.
Oradea s-a dezvoltat în ultimii ani datorităbanilor europeni, proveniți din fonduri structurale și investiții private. Astfel, orașul a ajuns pe locul cinci în topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România.
Județul Bihor a ajuns la un PIB per capita de 6.384 euro, salariu mediu net de 1.214 lei, PIB regional de 16,7 miliarde de lei și 257.200 număr mediu de salariați.