De ce apar alergiile și cum se manifestă?

Posted on oct. 17 2024 - 1:12pm by petre

Alergiile reprezintă o problemă frecvent întâlnită, una ce afectează milioane de persoane la nivel mondial. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre cauzele alergiilor, dar și prin ce simptome tind să se manifeste ele!

De ce apar alergiile? 

Cauzele și simptomele alergiilor pot varia considerabil. În esență, alergiile sunt rezultatul unei confuzii a sistemului imunitar, a unei reacții exagerate a acestuia față de anumite substanțe, cunoscute sub denumirea de alergeni, care sunt în general inofensive pentru majoritatea oamenilor.
În loc să identifice corect alergenul ca fiind inofensiv, sistemul imunitar îl percepe ca pe un invadator periculos și reacționează în consecință, eliberând substanțe chimice care cauzează simptomele alergice.

Factorii de risc pentru dezvoltarea alergiilor includ istoricul familial de alergii, vârsta, istoricul personal de alergii, expunerea la alergeni, bolile asociate, fumatul și locația geografică.

Care sunt cele mai comune tipuri de alergii? 

Există mai multe tipuri de alergii, dar printre cele mai comune se numără cele alimentare, cele respiratorii, cele la medicamente, cele de contact și cele la venin de insecte.

În cazul unei alergii alimentare, sistemul imunitar reacționează la anumite alimente. Printre alergenii alimentari comuni se numără nucile, fructele de mare, peștele, laptele, ouăle, glutenul și soia. Din categoria alergiilor respiratorii, cea mai cunoscută este probabil rinita alergică („febra fânului”), adică alergia la polenul arborilor, ierburilor sau plantelor. Printre cele frecvent întâlnite se numără cea la ambrozie (vezi pe MedLife de ce apare alergia la ambrozie). Alte tipuri comune de alergii respiratorii includ alergiile la acarienii din praf, alergia la animale și alergia la mucegaiuri.

Alergiile la medicamente pot fi declanșate de medicamente precum antibioticele, antiinflamatoarele nesteroidiene, substanțele de contrast iodate, anestezicele locale și generale, printre altele, iar cele la venin de insecte pot fi cauzate de veninul de albine, viespi, hornete sau furnici de foc. Alergiile de contact apar, după cum indică și denumirea lor, atunci când pielea intră în contact direct cu o substanță la care o persoană este alergică. Alte exemple de alergii sunt: alergia la frig, alergia la soare, alergia la latex și alergiile respiratorii ocupaționale (reacții alergice la substanțe inhalate la locul de muncă).

Cum se manifesta alergiile: simptomele generale și specifice 

Simptomele generale ale alergiilor pot include urticarie, înroșire și mâncărime a pielii, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, umflături, tensiune arterială scăzută, modificări ale ritmului cardiac, amețeli, leșin și chiar pierderea cunoștinței. Aceste simptome sunt comune mai multor tipuri de alergii și pot varia în severitate de la persoană la persoană.

Există însă și simptome specifice anumitor tipuri de alergii. De exemplu, în cazul febrei fânului, simptomele specifice pot include strănut, mâncărime la nivelul nasului, ochilor sau al cerului gurii, congestie nazală, rinoree și ochii roșii sau umflați. În cazul alergiilor alimentare, simptomele pot include furnicături în gură, umflarea buzelor, a limbii, a fetei sau a gâtului, urticarie și chiar șoc anafilactic. Alergiile la înțepăturile de insecte pot provoca o zonă mare de umflătură la locul înțepăturii, mâncărime sau urticarie pe tot corpul, tuse, senzație de apăsare în piept, respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație și șoc anafilactic.

Alergiile reprezintă o reacție exagerată a sistemului imunitar la anumite substanțe, numite alergeni. Aceste substanțe, în mod normal inofensive pentru majoritatea oamenilor, provoacă la persoanele alergice o serie de simptome neplăcute. Dacă bănuiești că ai o alergie, este important să consulți un medic alergolog. Acesta te poate ajuta să identifici alergenii și îți va recomanda tratamentul potrivit pentru gestionarea simptomelor.

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general și nu înlocuiesc vizita la medic. Pentru a beneficia de un diagnostic corect și de un tratament adecvat, programează-te la o consultație de specialitate!

Surse:

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/alergie-cauze-simptome-tratament

https://www.medlife.ro/articole-medicale/de-ce-apare-alergia-la-ambrozie-cum-se-manifesta-si-cum-scapi-de-ea

 

Comments

comments

About the Author