Dan Diaconescu și alți doi jurnaliști de la OTV, trimiși la pușcărie! Vezi ce sentințe dure au primit

Posted on mart. 4 2015 - 2:39pm by petre

Dan Diaconescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel București, la cinci ani și șase luni de închisoare cu executare, pentru șantajarea lui Ion Moț, fost primar al comunei arădene Zărand, precum și a omului de afaceri Paul Petru Å¢ârdea.

Curtea de Apel București a decis, pe lângăcondamnarea la închisoare cu executare a fondatorului PP-DD, și interzicerea desfășurării de către acesta a oricărei activități în presa scrisăsau audio-video, ca pedeapsăcomplementară, pe o perioadăde cinci ani dupăexecutarea pedepsei de cinci ani și șase luni.

Magistrații au decis ca, în cazul fondatorului OTV, săfie scăzutădin pedeapsăperioada în care el a fost reținut și arestat preventiv, respectiv între 22 și 25 iunie 2010.

Înacelași dosar a fost condamnat și Doru Pârv, fost realizator de programe la OTV, la o pedeapsăde patru ani de închisoare cu executare, el neavând dreptul de a desfășura vreo activitate în presa scrisăsau audio-video, pe o perioadăde cinci ani dupăce iese din închisoare.

sursa: Mediafax

Completul de la Curtea de Apel București, format din judecătoarele Raluca Moroșanu și Adina Adriana Radu, a decis, în același caz, și condamnarea lui Ghezea Mitruș, fost realizator de programe la OTV, la doi ani și șase luni de închisoare cu execurtare, jurnalistul neavând voie sămai participe la vreo activitate în presă, pentru cinci ani, dupăexecutarea pedepsei principale.

Cei trei urmeazăsăfie încarcerați, iar în următoarele 20 de zile ei se vor afla în perioada de carantină, timp în care se va stabili unde își vor executa pedepsele, dar și regimul de detenție.

La ultimul termen de judecatădin dosar, reprezentantul Ministerului Public a cerut majorarea pedepsei primităîn primăinstanțăde Dan Diaconescu, Doru Pârv și Ghezea Mitruș, maximul prevăzut de lege pentru infracțiunea de care a fost găsit vinovat fondatorul PP-DD fiind de șapte ani.

Judecătoria Sectorului 1 i-a condamnat, în 18 decembrie 2013, pe Dan Diaconescu și Dorel Petru Pârv la câte trei ani de închisoare cu executarea și pe Mitruș Ghezea la doi ani și șase luni de închisoare cu executare.

Cei trei au contestat condamnarea, iar DNA cere la Curtea de Apel București majorarea pedepselor, motivând căsentința Judecătoriei Sectorului 1 „este netemeinicăsub aspectul cuantumului pedepselor aplicate prin reținerea de circumstanțe atenuante în favoarea inculpaților”.

„Caracteristica inculpaților de «persoane instruite» nu convinge ca un element în favoarea acestora cât timp instrucția superioarăpresupusăîn sarcina lor nu a acționat ca un element de cenzurăde naturăa împiedica săvârșirea infracțiunilor și nici ca o moralitate superioarăaptăsătrezeascăîn conștiința acestora regretul faptelor comise nici dupăsăvârșirea acestora și nici măcar dupădescoperirea lor. Din contră, acest grad de instruire a permis inculpaților abordarea infracțiunii de șantaj dintr-o perspectivăinedităși anume aceea a amenințărilor aduse părților vătămate prin intermediul mijloacelor mass-media”, aratăDNA, în motivele de apel.

Înacelași context, anchetatorii arătau căinculpații, sub pretextul de anchete jurnalistice, „nu au ezitat săamenințe părțile vătămate cu divulgarea de date compromițătoare în schimbul unor sume de bani, ferm convinși căfaptele lor nu vor face obiectul vreunei investigații judiciare inclusiv prin interpretarea în favoarea personală, iar nu în favoarea societății a principiului libertății presei și a libertății de opinie”.

Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL și realizator de programe la postul de televiziune OTV la data faptelor, Dorel Petru Pârv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, „recidivist postexecutoriu”, și Ghezea Mitruș, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicației „Atac la persoană”, au fost trimiși în judecatăîn octombrie 2010.

Procurorii au arătat, în rechizitoriu, căîn perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi amenințat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzatăde postul de televiziune OTV, cât și indirect, prin intermediul lui Dorel Pârv, pe primarul comunei arădene Zărand, Ion Moț, pentru a-l determina săle dea suma totalăde 200.000 de euro.

„Amenințarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului căar fi corupt, căar fi săvârșit tranzacții ilicite cu terenuri agricole aparținând cetățenilor comunei, păgubindu-i pe aceștia, căare o avere importantăobținutăilicit și căface trafic de influențăpe lângăunii miniștri”, preciza DNA.
Ion Moț, sub presiunea acestor amenințări, i-ar fi dat lui Dorel Pârv suma de 30.000 euro și 42.000 lei, „scopul fiind ca banii săajungă, în final, la Dan Diaconescu”.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi amenințat de mai multe ori, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din seara zilei de 20 aprilie 2005, cât și indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitruș, realizatorul emisiunii „Semnal de alarmă” difuzatăpe același post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Å¢ârdea, pentru a-l determina să-i dea suma totalăde 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

„Amenințarea a constat în difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromițătoare pentru persoana șantajată, cum ar fi date despre trecutul infracțional al acesteia și afirmații legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comercialăcondusăde respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent”, potrivit procurorilor DNA.

Comments

comments

About the Author