CUTREMUR de 5,6 grade în România, în urmăcu câteva minute

Posted on nov. 22 2014 - 10:02pm by petre

Un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter s-a produs, sâmbătăseară, la ora 21.14, în zona Vrancea, la adâncimea de 40 de kilometri, seismul fiind resimțit și la București.

Orașele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt: Mărășești (șase kilometri), Tecuci (22 kilometri) și Focșani (21 de kilometri), Adjud (25 de kilometri) și Onești (51 de kilometri), potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Acesta este cel mai mare cutremur ca magnitudine produs anul acesta în România. Anul trecut, la 6 octombrie, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe Richter.

UPDATE 23:27 – Seismul din Vrancea a avut douăreplici, de 2,8 și 3,3 grade

Seismul de 5,7 grade pe scara Richter, produs sâmbătăseară, în Vrancea, a avut douăreplici, cu magnitudinea de 2,8 și 3,3 grade pe scara Richter, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).

Replica de 2,8 grade s-a produs la ora 22,24, iar cealaltăla 22.30, potrivit aceleiași surse.

UPDATE 22:10 – Seismul din Vrancea a avut 5,7 grade și s-a produs la 39 de kilometri adâncine – INFP

Seismul de sâmbătăseară, din Vrancea, a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 39 kilometri, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), care a reactualizat parametrii cutremurului.

Dupăprimele măsurători, INFP indicase o magnitudine de 5,5, iar ulterior una de 5,6 grade.

UPDATE 22:02 – Director INFP: Dupăseismul 5,6 grade nu sunt de așteptat cutremure mari

Directorul general al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat pentru MEDIAFAX cădupăseismul de 5,6 grade pe Richter produs, sâmbătăseară, în Vrancea, nu sunt de așteptat alte cutremure mari în zonă.

„Seismul de sâmbătăsearăa avut o replică, de 2,1 grade. Înperioada următoare, nu sunt de așteptat cutremure comparabile cu cel de 5,6, pentru căacesta a fost unul de reașezare în zona Vrancea”, a declarat Ionescu.

Potrivit directorului INFP, seismul de 5,6 grade a fost unul oarecum atipic pentru zona Vrancea din punct de vedere al adâncimii.

„De regulă, în aceastăzonăseismicăavem cutremure de adâncimi de 90 pânăla 140 de kilometri. Cel de sâmbătăsearăa fost la adâncimea de 40 de kilometri și din acest motiv a fost resimțit relativ puternic”, a explicat directorul INFP.

 

 

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author