Cum va fi VREMEA în următoarele douăsăptămâni

Posted on mart. 16 2015 - 2:01pm by petre

Administrația Naționalăde Meteorologie a realizat o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 16 – 29 martie, pentru toate regiunile din țară: Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia și la munte.

Estimarea este realizatăfolosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată(ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicatăde apariție a precipitațiilor.

BANAT

Vremea va fi caldăîn primele douăzile, apoi valorile termice vor marca o scădere, apropiindu-se de cele normale în aceastăperioadă. Astfel, între 18-20 martie și 23-27 martie, media maximelor se va situa în jurul a 10 grade, iar minimele vor fi apropiate de pragul înghețului. Încelelalte zile, temperaturile vor fi cu 2…3 grade mai ridicate.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi scăzutăîn prima săptămînă, dar de duminicăapar ploile pe arii extinse, în general slabe cantitativ.

CRIȘANA

La începutul intervalului, valorile termice vor fi cu 4…5 grade mai ridicate decât cele normale, maximele situându-se, în medie regională, în jurul a 14…15 grade. Din 18 martie vremea se va răci și va deveni normalăpentru aceastăperioadă. Pânăspre sfârșitul lunii, regimul termic se va menține la valori de aproximativ 10 grade ziua și în jur de 0 grade noaptea, excepție făcând 21-22 martie, respectiv 28-29 martie, când temperaturile vor fi ușor mai ridicate.

Vremea va fi predominant frumoasăpânăpe 21 martie, apoi va ploua în fiecare zi, în general slab cantitativ și pe arii extinse.

TRANSILVANIA

Dupădouăzile cu vreme caldă, cu maxime, în medie regională, de 11…12 grade și minime între -2 și 0 grade, în intervalul 18-20 martie temperaturile vor marca o scădere accentuată, de aproximativ 6 grade și se vor situa sub cele normale. La sfârșitul primei săptămâni, vremea se încălzește din nou, maximele diurne depășind 10 grade, în medie, iar minimele nocturne apropiindu-se de 0 grade. Îna doua săptămînă, valorile termice vor marca o scădere ușoară, și vor fi comparabile cu mediile climatologice specifice acestei perioade din an.

Probabilitatea pentru precipitații, slabe cantitativ, va fi mai ridicatăîn intervalul 18-19 martie și dupădata de 22 martie. Acestea vor fi mixte în estul regiunii și predominant ploi în rest. Vor fi condiții de formare a poleiului.

MARAMUREȘ

Primele douăzile ale intervalului vor fi caracterizate de un regim termic mai ridicat decât cel normal în aceastăperioadă, cu media maximelor de 12…13 grade și a minimelor de -2…0 grade. Din 18 martie și pânăspre sfârșitul lunii, chiar dacăse vor înregistra ușoare variații de la o zi la alta, temperaturile vor fi apropiate de normele climatologice, valorile diurne încadrându-se, în medie, între 8 și 10 grade. Minimele nocturne vor crește treptat, de la -3 grade la mjlocul primei săptămâni, pânăla 0…1 grad.

Vremea va fi predominant frumoasăpânăpe 21 martie, apoi, pe arii relativ extinse, se vor semnala ploi slabe, dar trecător, între 23 și 26 martie, și precipitații mixte.

MOLDOVA

Înprima jumătate a acestei săptămâni, valorile termice vor scădea treptat, de la maxime, în medie regională, de 11 grade, pânăla 5 grade pe 18 și 19 martie, când vremea va fi mai rece decât în mod normal în aceastăperioadă. Apoi, pânăpe 22 martie, temperaturile vor crește semnificativ, cu 6…7 grade. Întot acest interval, minimele nocturne se vor menține negative, între -4 și -2 grade. SĂƒptămâna viitoare, regimul termic va marca o nouăscădere, pânăla valori medii diurne de 8 grade între 23 și 26 martie. Pe fondul nebulozității accentuate, în timpul nopților temperaturile se vor ușor menține mai ridicate, oscilând în jurul valorii de 0 grade.

Înintervalul 18-20 martie, pe spații extinse, sunt estimate precipitații slabe mixte. Din 22 martie și pânăla sfârșitul lunii, vor cădea ploi slabe și, doar trecător, lapovițe.

DOBROGEA

Pânăpe 19 martie, vremea se va răci treptat, de la temperaturi diurne, în medie regională, de 9 grade, pânăla 4…5 grade. Apoi valorile termice vor crește și vor ajunge la 10…12 grade pe 22 martie și se vor menține în acest ecart și pe parcursul celei de a doua săptămâni de prognoză. Temperaturile minime vor avea aceeași evoluție și vor fi cuprinse, în medie, între -1 și 5 grade, cu cele mai scăzute valori pe 18 martie.

Înintervalul 18-20 martie sunt estimate precipitații mixte, în general slabe cantitativ, iar în a doua săptămânăde prognozăsunt posibile ploi slabe în fiecare zi.

MUNTENIA

Înprima jumătate a acestei săptămâni, valorile termice vor scădea treptat, de la maxime în medie de 12 grade, pânăla 6 grade pe 18 și 19 martie, când vremea va deveni mai rece decât în mod obișnuit. Apoi, pânăpe 22 martie, temperaturile vor crește semnificativ, cu 7…8 grade. Întot acest interval, minimele nocturne se vor menține preponderent negative. Îna doua săptămânăde prognoză, regimul termic se va menține apropiat de cel normal, mediile maximelor fiind cuprinse între 10 și 13 grade, iar minimele între 1 și 3 grade.

Înintervalul 18-20 martie sunt estimate precipitații mixte, slabe cantitativ. Din 22 martie și pânăla sfârșitul lunii, temporar vor cădea ploi slabe, și doar izolat, lapovițe.

OLTENIA

La începutul intervalului, valorile termice vor fi apropiate de normele climatologice, apoi vor marca o scădere ușoară, media regionalăa maximelor ajungând la 8 grade, pe 18-19 martie. Înurmătoarele două-trei zile vremea se va încălzi, iar temperaturile medii diurne vor atinge 12…13 grade. Îna doua săptămînă, regimul termic va fi apropiat de cel obișnuit în aceastăperioadă, maximele oscilând, în medie, între 9 și 12 grade, cu cele mai scăzute valori între 24 și 26 martie. Temperaturile nocturne vor fi preponderent negative în prima săptămînă, apoi vor deveni ușor pozitive.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai mare în intervalul 18-19 martie, când acestea vor fi mixte, dar și dupădata de 22 martie, când, pe arii extinse vor cădea mai ales ploi, în general slabe cantitativ.

LA MUNTE

Vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit între 18 și 20 martie, când temperaturile medii diurne vor fi negative, iar cele nocturne se vor apropia de pragul gerului. Înrestul intervalului, valorile termice vor fi apropiate de normele climatologice și se vor încadra, în medie, între 2 și 4 grade ziua, și între -6 și -3 grade în timpul nopților.

Înprimele douăzile vremea va fi în general frumoasă, apoi vor fi precipitații predominant sub formăde ninsoare, pe arii mai extinse în intervalul 18-19 martie și dupădata de 22 martie.

sursa: INMH, MEDIAFAX

Comments

comments

About the Author