Frigiderul nostru reprezintă mult mai mult decât un loc de depozitare și răcire, deoarece acolo se află mâncarea noastră, care intră în organism pentru a ne furniza energie și substanțe nutritive și poate fi, de asemenea, un vehicul pentru agenții patogeni. Prin urmare, organizarea alimentelor în frigider este esențială și pentru a realiza acest lucru vă oferim cele mai bune sfaturi pentru a ordona frigiderul în siguranță.
Primul lucru: luați în considerare temperaturile
Un aspect cheie luat în considerare este temperatura din frigider. Deși în linii generale aceasta este de aproximativ 4-5 ° C, trebuie să considerăm că zonele cele mai apropiate de congelator sunt mai reci decât cele aflate mai departe de acesta.
Frigider –oferte eMAG
Apoi, alimentele proaspete precum carnea, produsele lactate, peștele sau altele care necesită o temperatură mai rece, este recomandat să fie păstrate în zona cea mai apropiată de congelator, lăsând murăturile, conservate sau afumate pentru zonele mai puțin reci.
De asemenea, este important să rețineți că ușa frigiderului nu are întotdeauna aceeași temperatură, deoarece aceasta este deschisă și închisă în mod repetat. Deci, acolo vom plasa sosuri, băuturi care nu necesită răcire uniformă, ouă, gemuri, jeleuri sau altele asemenea.
Al doilea lucru: evitați contaminarea în interiorul frigiderului
Deoarece diferite alimente cu arome, gusturi și caracteristici diferite coexistă în frigiderul nostru, vă recomandăm să evitați contaminarea prin plasarea fiecărui aliment sau preparat într-un recipient sau o pungă sigilată ermetic.
Frigider – ideile zilei
Pentru aceasta putem apela la recipietente din plastic, containere din sticlă sau, la pungi cu închidere cu fermoar care se potrivesc cu ușurință disponibilității fiecărui spațiu al frigiderului.
Pe de altă parte, dacă avem carne sau pește proaspăt care este în proces de dezghețare, vă recomandăm să le așezați în cel mai rece loc (care este de obicei cel mai de jos) în frigider și pe o farfurie sau recipient care să garanteze că nu vor exista scurgeri de mirosuri sau lichide din el. În acest fel, evităm contaminarea în interiorul frigiderului.
Nu în ultimul rând, asigurați o rotație a alimentelor
Pentru a evita ca produsele să expire sau să ajungă la data de expirare fără a fi utilizate, vă recomandăm să puneți cele mai vechi în față în frigider și cel mai recent cumpărate, în spate.
Pentru a facilita această sarcină, putem, de asemenea, eticheta sau însemna fiecare produs sau preparat cu data cumpărării înainte de a le pune în frigider.
Cu aceste sfaturi puteți organiza corect frigiderul pentru a vă asigura că alimentele dvs. sunt păstrate în siguranță în el.
Cât timp rezistă în frigider alimentele?
Nu toate alimentele au aceeași perioadă pe care o pot petrece în frigider, înainte de a expira sau a-și pierde calitățile organoleptice.
Frigider –oferte
Alimentele pe bază de plante nu vor fi comestibile odată ce vom vedea semne fizice de deteriorare. Multe vor depinde de umiditatea sau conținutul de apă al fructelor sau legumelor, dar și de gradul de maturitate cu care le cumpărăm.
Deși multe legume nu necesită depozitare în frigider, cele mai multe pot fi păstrate mai mult de 7 zile fără probleme, adică fiind comestibile chiar și după o săptămână după ce au fost refrigerate.
Cu toate acestea, trebuie să știm că cu cât timpul de refrigerare este mai mare, cu atât pierderea nutrițională este mai mare, de aceea este recomandabil să scurtați zilele dintre achiziționarea și consumul său la minimum posibil.
Mâncărurile pe bază de legume, cum ar fi tocanele, supele sau altele, pot fi păstrate la frigider timp de 3 până la 4 zile.
Cele mai proaspete ouă în coajă lor fără a fi spălate în prealabil, astfel încât să păstreze protecția lor naturală și impermeabilitatea, pot fi păstrate timp de 3 până la 5 săptămâni fără neajunsuri în frigider.
Laptele și produsele lactate trebuie consumate întotdeauna pasteurizate, deoarece laptele crud poate prezenta un risc pentru sănătate, întrucât conține bacterii cauzatoare de boli.
Dacă folosim lapte crud fiert anterior, durata de valabilitate a acestuia poate fi mai scurtă decât laptele ambalat anterior și pasteurizat, la fel se va întâmpla dacă folosim iaurt ambalat sau de casă.
Aceste alimente pasteurizate au un timp de conservare în refrigerare de 10 zile de la fabricarea lor sau încă câteva săptămâni dacă laptele este ultra-pasteurizat.