Cum a fost la întâlnirea românilor din Italia cu președintele Iohannis la Roma

Posted on apr. 28 2015 - 12:18am by petre

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, luni seară, la Palazzo della Cancelleria din Roma, cu reprezentanți ai românilor din Italia, cea mai mare comunitate din diaspora, șeful statului fiind înconjurat de persoane care au dorit autografe, s-au fotografiat și i-au transmis scrisori și mesaje.Vizita Roma Italia Iohannis 1

Șeful statului a sosit în jurul orei 18.15 la Palazzo della Cancelleria, un palat de la 1500, din centrul Romei, unde aproximativ 500 de români din Italia îl așteptau pe șeful statului, aflat în prima sa vizităoficialăîn aceastățară, de la câștigarea mandatului de președinte.Vizita Roma Italia Iohannis 2

Klaus Iohannis a sosit în salăîmpreunăcu soția sa, Carmen. L-au mai însoțit Dana Manuela Constantinescu, ambasadoarea României în Italia și membrii delegației oficiale, șeful statului fiind primit cu aplauze și cu pâine și sare, de trei copii îmbrăcați în costum popular românesc.Vizita Roma Italia Iohannis

Dupăintonarea imnului național al României, Klaus Iohannis a susținut un discurs în fața celor prezenți la evenimentul organizat de Ambasada României la Roma.

„Vămulțumesc pentru primirea frumoasăpe care ne-ați făcut-o, soției mele Carmen și mie, dar și întregii delegații cu care am venit astăzi aici, în Roma. Este o mare bucurie sămăaflu aici, în mijlocul dumneavoastră. De fiecare datăîntâlnirea cu românii care trăiesc în afara granițelor este un moment plin de emoție. Și de fiecare dată, singurul meu regret este cănu i-am putut vedea și asculta pe mai mulți„, le-a spus șeful statului românilor din Italia.

El a continuat: „Știu care sunt speranțele și așteptările voastre. Știu căvădoriți o Românie normală, cu instituții democratice care servesc și respectăcetățeanul, o țarăcare văapreciazămunca și valoarea, unde săvăîntoarceți oricând și săgăsiți aceleași condiții și oportunități ca peste tot în Europa. Știu aceste lucruri și ele reprezintădirecții pe care le-am asumat ca președinte„.

Klaus Iohannis le-a prezentat românilor din Italia și esența noului mod de a face politică, pe care și l-a asumat în momentul în care a ajuns președinte, și anume „mai puțin spectacol și scandal care nu duce nicăieri, mai mult dialog care duce la rezultate, mai puține vorbe de dragul vorbelor, mai multăseriozitate și răbdare„.

„De multe ori, din dorința de a face lucrurile repede sau de a repara ce nu a fost bine în trecut, suntem tentați săîncepem multe proiecte în același timp, fărăsăle pregătim. Sătrecem la multe acțiuni, fărăsăne asigurăm căfundația pe care construim este suficient de solidă. Așa au eșuat multe idei și intenții bune. Aceastăfundație se numește azi un alt mod de a face politică: mai puțin spectacol și scandal care nu duce nicăieri, mai mult dialog care duce la rezultate; mai puține vorbe de dragul vorbelor, mai multăseriozitate și răbdare. Aceasta a fost prima mea promisiune și de aici am început„, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a mai afirmat căcetățenii noștri din diaspora joacăun rol esențial într-o mai bunăcunoaștere și înțelegere a României în țările unde trăiesc.

„Aici în Italia sunteți o forță, nu doar prin numărul mare, prin faptul căne reprezentați și pentru căaveți un cuvânt de spus în comunitățile voastre. De aceea văîndemn săfiți solidari și uniți. Astăzi am avut ocazia și plăcerea să-l întâlnesc pe președintele Italiei, și am avut marea plăcere săaud cuvinte de laudăși de mulțumire pentru comunitatea românească. Am avut de asemenea plăcerea să-l întâlnesc pe președintele Senatului Italiei și am avut încăo datăplăcerea săaud cuvinte apreciative și de mulțumire pentru comunitatea românească. Iar în țarăpot săvăspun căsunteți foarte apreciați. Deci, în concluzie, sunteți bine văzuți. Vămulțumesc, continuați tot așa”, le-a mai transmis președintele românilor care trăiesc și muncesc în Italia.

Șeful statului a făcut, dupădiscurs, o adevăratăbaie de mulțime. Românii veniți din toate zonele Italiei săîl vadăpe președinte, l-au înconjurat, dorind săfacăfotografii cu el, săîi transmităcâte un mesaj și săîi dăruiascăun cadou. La eveniment au participat și preoți români care slujesc în aceastățară.

Din cauza aglomerației, s-au produs de mai multe ori busculade, iar foarte mulți din cei prezenți s-au retras, nemulțumiți cănu pot ajunge lângăpreședinte.

Președintele Iohannis a primit scrisori, a dat autografe pe cartea sa, „Pas cu Pas„, a fost întâmpinat cu un banner pe care scria „Noi, alături de Chișinău„, și a primit un portret, în creion, realizat de o fetițăde zece ani, care și-a dorit foarte mult ca șeful statului săîi ofere un autograf pe lucrarea sa.

Klaus Iohannis a stat mai bine de jumătate de orăprintre românii din Italia, iar soția sa, Carmen, a făcut la rândul ei fotografii cu doamnele din diaspora și a socializat cu cei prezenți la evenimentul organizat de Ambasada României.

Evenimentul s-a încheiat cu un cocktail unde s-au servit aperitive, fructe și băuturi răcoritoare.

sursa: Mediafax, foto: Administrația Prezindențială

Comments

comments

About the Author