CRIZĂ POLITICĂ FĂRĂ PRECEDENT! Premierul Ponta, urmărit penal. Președintele îi cere demisia

Posted on iun. 5 2015 - 3:03pm by petre

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că, în condițiile în care DNA a comunicat căpremierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o „situație imposibilă„ pentru România ca premierul săfie învinuit de fapte penale. Premierul Victor Ponta a anunțat cărespectăpoziția publicăa președintelui, dar căa fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament și numai Parlamentul îl poate demite.

„Astăzi, Direcția NaționalăAnticorupție a comunicat public căprimul-ministru Victor Ponta este învinuit de fapte penale. Dupăpărerea mea, este o situație imposibilăpentru România ca primul-ministru săfie învinuit de fapte penale. Pe de altăparte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o crizăpolitică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia primului-ministru Victor Ponta”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

„Aceste considerațiuni și solicitarea de demisie le-am comunicat primului-ministru într-o discuție pe care am avut-o acum câteva minute”, a precizat Iohannis.

Președintele a făcut acest anunț la scurt timp dupăce s-a întâlnit cu Victor Ponta la Cotroceni.

Ponta nu demisionează: Doar Parlamentul poate sămădemită!

„Am avut cu președintele Iohannis o discuție instituționalăextrem de corectăși civilizată! Respect poziția sa publică, dar am fost numit în funcție de Parlamentul României și doar Parlamentul poate sămădemită! Cred cărespectarea principiilor constituționale este esențialăpt societatea noastrăși în niciun caz nu pot accepta căun procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului și a cetățenilor acestei țări! Asta ar insemna dictatura și cred căla peste 25 ani după1989 ar fi o mare eroare pt noi toți!”, a scrie Ponta pe Facebook.

Surse oficiale declarau pentru MEDIAFAX căpreședintele Klaus Iohannis l-a chemat pe premierul Victor Ponta la Palatul Cotroceni pentru a-i cere sădemisioneze, în caz contrar intenționând săîl suspende din funcție.

„Conform informațiilor existente la momentul convocării premierului, președintele ia în calcul suspendarea prim-ministrului, confor Constituției, dacăacesta nu opteazăpentru varianta demisiei. Decizia va fi luatăîn urma discuției în care explicațiile premierului vor avea o importanță”, au arătat sursele, apropiate situației.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnăturăprivată, complicitate la evaziune fiscalăîn formăcontinuatăși spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat, anunțăDNA.

Înianuarie anul trecut, în contextul informațiilor apărute cum căîn raportul trimis de Inspecția Judiciarăcătre Consiliul Superior al Magistraturii se aratăcăeste cercetat de DNA pentru afacerile de la CE Rovinari și Turceni în care este verificat și Șova, Ponta spunea presei: „E normal. Ce om nu e cercetat? Dar eu măduc mâine, dacămăcheamă, măduc. Dar știți de un asemenea dosar? Eu nu am fost informat, aflu de la dumneavoastră, dar nu m-ar mira. Dar cum aș putea sănu am și eu dosar la DNA? Pânăla urmă, ar fi anormal. Pentru niște contracte semnate de firma dumneavostrăde avocaturăcomplexului energetic Turceni… Asta e o tâmpenie”.

De asemenea, în luna martie a acestui an, în contextul anchetării cumnatului său, Ponta afirma, într-o emisiune televizată, căva demisiona din postul de prim-ministru dacăîn cazul lui va fi începutăîn vreun dosar urmărirea penală, precizând însăcăsperăcă, în 2015, guvernele nu sunt schimbate cu mijloace judiciare.

„Daca se face un dosar în care fațăde mine se începe urmărirea penală, nu am cum sărămân în funcția de prim-ministru, săstau în fiecare dimineațăsădau explicații cum e cu dosarul. Dar eu sper că, în 2015, nu se schimbăguvernele cu mijloace judiciare. Cred acest lucru, cănu se va întâmpla”, spunea Ponta.

Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnăturăprivată, complicitate la evaziune fiscalăîn formăcontinuatăși spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat, anunțăDNA.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author