Comoară fabuloasă descoperită pe șantierul drumului de legătură cu autostrada în vestul țării – 169 de brățări din aur dezgropate

Posted on aug. 13 2022 - 11:14am by petre

Descoperire impresionantă în siturile arheologice săpate de-a lungul drumului ce va face legătura între Oradea şi Autostrada 3. Într-un mormânt datat în epoca bronzului au fost găsite 169 de brăţări din aur, 800 de mărgele confecționate din os și o brățară plurispiralată din cupru.

Vestigiile aurifere importante au fost descoperite în primele şase luni ale acestui an, în urma cercetărilor arhelogice din cele 9 situri de pe aliniamentul drumului ce face legătura între Oradea şi Autostrada 3. Unele situri se întind pe mai bine de 20 de mii de metri pătraţi.

O adevărată comoară
Călin Ghemiș, arheolog: A fost un efort susţinut, s-a lucrat de multe ori într-un timp foarte scurt.

 

Însă, un efort care a şi meritat din plin. De departe, cel mai spectaculos mormânt descoperit a fost unul care a aparţinut epocii cuprului. În el s-au găsit 169 de piese din aur, 800 de mărgele confecţionate din oase, dar şi o brăţară plurispiralată din cupru.

 

Relicvele descoperite de arheologi provin din mai multe epoci. În cel mai vechi dintre mormintele descoperite, datat în mileniul VI înainte de Hristos, au fost găsite mai multe vase ceramice pictate. În altele, care datează din perioada contemporană, a fost descoperită muniţie din vremea Primului Război Mondial.

 

Comments

comments

About the Author