CNSU pregătește decizia prin care se va introduce testul PCR obligatoriu la intrarea in țară, dar și modificarea restricțiilor pentru Revelion

Posted on dec. 6 2021 - 6:25pm by petre

 

 

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni marţi pentru a prelungi starea de alertă.

Vor fi de asemenea luate în discuţie şi unele măsuri de relaxare pentru Crăciun şi Revelion.

 

 

Conform surselor Observator, marţi are loc o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în care se va da o hotărâre pentru prelungirea stării de alertă, dar în care va fi reglementat şi PLF-ul (formular de localizare), precum şi introducerea testării PCR la intrarea în ţară.

După o şedinţă cu responsabilii în combaterea pandemiei, duminică, Nicolae Ciucă a decis ca românii şi alţi cetăţeni UE carevin din ţările terţe să prezinte test RT PCR înaintea călătoriei. Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU de mâine şi apoi adoptate de Guvern într-o şedinţă programată miercuri.

Potrivit aceloraşi surse, CNSU va propune şi măsuri de relaxare pentru Crăciun şi Revelion. Printre acestea se numără ridicarea restricţiilor de călătorie pe timp de noapte, prelungirea programelor magazinelor, dar şi măsuri în ceea ce priveşte gradul de ocupare în hoteluri.

 

Testare PCR la intrarea în ţară

„S-a discutat ca, pentru limitarea răspândirii Omicron, românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile.

Cei care vin din alte țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile.

Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile”, au declarat autorităţile după şedinţa de duminică.

Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populației și facilitarea liberei circulații, în contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului.

Comments

comments

About the Author