Cine sunt cei 14 care îți cer duminicăvotul?

Posted on nov. 1 2014 - 5:21pm by petre

Scrutinul din 2 noiembrie 2014 aduce în fața alegătorilor 14 candidați, o cifrăcare se apropie de recordul deținut de prezidențialele din 1996, când mirajul Cotroceniului a atras 16 doritori, fiind consemnatăși o premieră: douăfemei își încearcășansele pentru funcția supremăîn stat.

Potrivit Mediafax, în cursa pentru alegerea președintelui României s-au înscris Victor Viorel Ponta (Alianța ElectoralăPSD-UNPR-PC), Klaus-Werner Iohannis (Alianța Creștin-LiberalăPNL-PDL), Elena Gabriela Udrea (Partidul Mișcarea Populară), candidații independenți Monica Luisa Macovei, Călin Popescu Tăriceanu și Teodor Viorel Meleșcanu, Cristian Dan Diaconescu (Partidul Poporului – Dan Diaconescu), Kelemen Hunor (UDMR), Szilagyi Zsolt (Partidului Popular Maghiar din Transilvania), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă), William Gabriel Brînză(Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariței (Partidul Prodemo) și candidatul independent Gheorghe Funar.

Meseriile prezidențiabililor: Șase absolvenți de drept, doi economiști, doi ingineri, un profesor de fizicăși unul de filozofie, un sociolog și un politolog

Sunt absolvenți ai Facultății de Drept Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Elena Udrea (PMP), William Brînză(Partidul Ecologist Român) Mircea Amariței (Partidul Prodemo), precum și candidații independenți Teodor Meleșcanu și Monica Macovei. Klaus Iohannis (ACL) și Kelemen Hunor (UDMR) sunt profesori, de fizicăși, respectiv, de filozofie.

Pe buletinul de vot figureazădoi ingineri: Călin Popescu Tăriceanu (independent) și Dan Diaconescu (PPDD). De asemenea, la prezidențiale candideazădoi economiști: Gheorghe Funar (independent) și Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă).

Corneliu Vadim Tudor (PRM) declarăcăeste sociolog, iar Szilagyi Zsolt (PPMT) se prezintăca politolog.

Potrivit declațiilor de interese depuse la Biroul Electoral Central, majoritatea candidaților sunt membri ai unor asociații și fundații, sau sunt asociați ori acționari la diverse societăți comerciale.

Victor Ponta, născut în 1972, căsătorit, menționeazăîn declarația de interese căeste membru fondator al Asocieției pentru Promovarea Tinerilor, al APPSDTR, al Asociației „Pro Baschet Energia Rovinari„, al Asociației de Drept Internațional și Relații Internaționale și al Lex Euro Partners.

Klaus Iohannis, născut în 1959, căsătorit, este președinte al Asociației de prietenie Sibiu-Landshut și a Asociației Adi ApăSibiu și membru al Forumului Democrat German, al Asociației FC Sibiu, al Clubului Liona Sibiu și al Asociației Adi Eco Sibiu.

Elena Udrea, născutăîn 1973, necăsătorită, având un masterat în Securitate și Apărare Națională, este asociat unic la Agro Green Nana și asociat la alte firme: Bai Boghiș SRL, Tim Rail Cargo SRL și Rail Operator Cereal SRL. Este fondator al fundației Proeuropa și președinte al Partidului Mișcarea Populară.

Kelemen Hunor, născut în 1967, căsătorit, cu studii superioare “de lungădurată„, este, potrivit propriei declarații de interese, asociat la Medianet SRL și membru în consiliul de administrație al Fundației Academia Kos Karolz Akademia și membru al Uniunii Ziariștilor din România.

Dan Diaconescu, născut în 1967, este director general al SC Oglinda Television, asociat la SC Dan Diaconescu LV Distribution SRL, SC El Salt&RCP 2000 SRL, SC Ocram Televiziune SRL, Sc Oglinda Press SRL, SC Oglinda Television SA și SC Preciziei Business Center SRL.

Teodor Meleșcanu, căsătorit, doctor în drept internațional, profesor universitar și jurist este acționar al SC Romcer București și al SC Matizol Ploiești, membru în CA al Institului pentru LiberăInițiativăși vicepreședinte al Fundației „Nicolae Titulescu„.

Monica Macovei, născutăîn 1959, divorțată, membru în Parlamentul European, de profesie avocat, este membru simpatizant al Apador-CH, membru fondator al Asociației Române pentru Transparențăși al Asociației Eisenhower România, membru al Grupului de Dialog Social, membru onorific al Asociației 21 Decembrie 1989, membru al Academia European Yuste, Real Monasterio de Yuste, Cuacos de Yuste (Caceres), Extremadura (Spania) și al European Council on Foreign Relations Berlin (Germania).

Potrivit propriei declarații de interese, aceasta este membru în Board of Trustees al Universității Central Europene (Budapesta) și al Platformei pentru Memorie și ConștiințăEuropeană(Praga), membru în Senatul Societății Academice Române și membru al board-ului editorial a „Th Parliament Magazine„, Bruxelles.

Candidatul Constantin Rotaru, născut în 1955, căsătorit, doctor în economie, este admistrator unic la societatea Rotarexim SA, acționar la Rotarexim SA, la Rothari SRL și la Capero SRL.

William Brînză, născut în 1972, necăsătorit, doctor în drept și avocat menționeazăcăeste asociat la CH Fashion Design România, în curs de cesionare a părților.

Corneliu Vadim Tudor, născut în 1949, căsătorit, absolvent al Facultății de Filozofie, de profesie sociolog, având ocupația de scriitor, este asociat la SC Editura România Mare și SC Editura Tricolorul și președinte al Fundației România Mare.

Mirel Mircea Amariței (Partidul Prodemo), născut 1970, căsătorit, având studii superioare în drept, este președinte al Asociației Prodemo și președinte al Institutului de Cercetare Studii Comportamentale și Biometrie.

Zsolt Szilagyi, născut în 1968, căsătorit, asistent la Parlamentul European, este, potrivit declarație de avere, asociat unic la SSC Pont SRL și asociat la SC Europart SRL, fondator al Fundației Partitipatio, al Fundației Pro Universitate Partium, al Asociației Rakoczi Szovetseg, al Fundației Sapienția Varadiensis. Acesta este administrator al Pont SRL și al Europart SRL, precum și membru fondator al Asociației EPAS, al Fundației Erdelyi Magyar Nemzeti Tanacsert Alapitvany și al Platform of European Memory and Conscience, dar și vicepreședinte al PPMT.

Candidatul Gheorghe Funar, născut 1949, căsătorit, absolvent al Facultății de Studii Economice Cluj Napoca, este doctor în economie și economist pensionar.

Averea prezidențiabililor: 20 de apartamente, 16 case, 76 de terenuri

Candidatul cu cele mai multe locuințe declarate este Klaus Iohannis – trei case și trei apartamente, urmat de Monica Macovei – trei apartamente și douăcase – și Călin Popescu Tăriceanu – patru apartamente și o casă.

Lista continuăcu Victor Ponta și Constantin Rotaru (trei apartamente și o casă), Kelemen Hunor (douăcase), Teodor Meleșcanu și Gheorghe Funar (o casăși un apartament), Elena Undrea (o casăși o cotăparte dintr-un alt imobil) și William Brînză(apartament). Deși figureazăcu o singurălocuință, Brînzădeține patru spații comerciale din a căror închiriere realizează19.125 euro pe lună.

Din cei paisprezece candidați, Corneliu Vadim Tudor, Mircea Amariței și Dan Diaconescu declarăcănu au în proprietate case sau apartamente.

Un alt competitor care nu are locuințăîn proprietate este Dan Diaconescu, însăacesta menționeazăcăa vândut în 2013 nouăimobile în valoare de circa 1.670.000 de euro în București și unul în Sinaia, pentru 48.600 euro. De asemenea, candidatul are șapte spații comerciale de 6.000 mp.

Cea mai mare suprafațăde teren este deținutăde Elena Udrea – circa 13.000 mp de teren în București și 420.600 mp de teren agricol, urmatăde Dan Diaconescu, cu 10.000 mp de teren intravilan în București, și Monica Macovei, care are 10.000 mp de teren în județul Constanța.

Dintre candidați, William Brânzăare cele mai mari datorii la bănci și la persoane fizice, însumând 650.000 euro.

La polul opus, Elena Udrea a acordat împrumuturi totale de peste 3.400.000 lei și 480.000 euro unor societăți comerciale, precum și de 45.000 lei unor persoanel fizice.

Victor Ponta

Potrivit declarației de avere depuse la BEC, Victor Ponta a primit, în 2013, ca premier, 74.208 lei, iar soția sa 74.408,64 euro, în calitate de europarlamentar. Ponta a achiziționat, în 2012, împreunăcu soția, Daciana, un apartament de circa 95 mp în București. El a dobândit, în 2013, prin lichidare a patrimoniului Cabinetului de avocat „Ponta Victor Viorel„, douăapartamente în București, fiecare de circa 65 mp și a cumpărat, în 2006, un teren intravilan de 1.371 mp și o casăde 63 mp în județul Gorj.

El are în proprietate un autoturism Citroen, cumpărat, în leasing, în 2012, și un autoturism Fiat, dobândit în 2013, prin lichidare a patrimoniului Cabinetului de avocat „Ponta Victor Viorel„. Premierul declarăcăare în conturi, la Unicredit Å¢iriac București, aproape 4.900 lei și 53.0000 euro, iar a BRD București – 12.000 lei. Liderul PSD are de returnat pânăîn 2017 un credit de 30.370 euro, contractat în 2012.

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis nu are terenuri, dar a cumpărat, împreunăcu soția sa, trei apartamente și trei case în Sibiu. Apartamentele au 166 mp, 84,60 mp și 253 mp și sunt achiziționate în 1999, 1997, respectiv în 2001. Casele au 377 mp, 76 mp și 64 mp, prima fiind dobândităprin donație și cumpărare, în 1992, restul prin cumpărare în anul 2007. Primarul Sibiului nu are în proprietate niciun autoturism. El declarătrei conturi curente: unul de 13.500 euro, deschis în 2003, unul de 9.000 USD deschis în 1990, iar unul de 91.000 lei deschis în anul 1999.

Iohannis declarăvenituri obținute, ca primar, în 2013, de 43.802 lei, menționând căsoția, profesor la Colegiul Gheorghe Lazăr Sibiu, a obținut venituri de 26.247 lei. La acestea se adaugăveniturile realizate de el și de soție din „închiriere imobil„, în 2013, în valoare totalăde peste 228.000 lei.

Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu noteazăîn declarația de avere depusăla BEC cădeține patru apartamente, dintre care trei în București, cu suprafețe cuprinse între 100 mp și 120 mp, achiziționate între 1998 și 2009. Unul dintre apartamente îl are titular pe Mihai Popescu Tăriceanu, fiul senatorului, și este primit ca donație cu uzufruct din partea bunicilor. Al patrulea apartament, din Constanța, a fost cumpărat în 2004. Tăriceanu mai declarăo casăde locuit, construită, în 2002, în județul Ilfov, de 455 mp.

El este proprietarul a douăterenuri intravilane în județul Ilfov, unul de 1.700 mp, cumpărat în 2002, și unul de circa 2.400 mp, achiziționat în anul 2013. Călin Popescu Tăriceanu are în proprietate cinci autoturisme de colecție – trei mașini Citroen (din 1955, 1967 și 1986), un Fiat din 1966, o Lancia din 1970 -, un autoturism Mercedes Benz fabricat în 2007, dobândit prin căsătorie și o motocicletăTriumph fabricatăîn 1996.

Acesta declarăcăa dobândit, în anul 2013, bijuterii și ceasuri aparținând soției în valoare de 60.000 euro.

Președintele Senatului a vândut în anul 2013 un apartament în valoare de 146.000 de euro celei de-a doua foste soții, Livia Popescu Tăriceanu, potrivit declarației de avere. Pe de altăparte, el a vândut un autoturism de teren ARO M461, pentru 26.000 de lei.

La capitolul active financiare, Tăriceanu menționeazăconturi curente și depozite bancare cu o valoare totalăde aproximativ 30.000 lei, 380.000 euro și 6.000 dolari. El declară, ca venituri realizate în anul precedent, indemnizația sa de senator, care însumeazăaproape 59.000 de lei și salariul celei de-a cincea soții, Loredana Florentina Moise, care însumeazăcirca 9.000 de lei.

Veniturile familiei Tăriceanu sunt completate de pensia anualăde 36.000 de lei pe care cea de-a patra fostăsoție, Ioana, o plătește pentru fiul său. De asemenea, președintele Senatului a realizat în 2013 venituri din închirierea unui apartament în valoare totalăde circa 40.400 lei.

El are de recuperat bani de la trei persoane pe care le-a împrumutat – Florin Nicolescu (126.675 lei), Cornel Căpriță(15.000 euro), Ioana Wiesenthal (15.000 euro) – , precum și de la firma Automotive Trading Services (299.000 euro).

Potrivit declarației, Tăriceanu mai are de primit bani de la Automotive Trading Services, la care deține părți sociale de aproape 300.000 lei, respectiv profitul brut nerepartizat pentru anii 2007-2009 în valoare de peste 10.000.000 lei.

Elena Udrea

Elena Udrea a dobândit, în 2013, în urma divorțului de Dorin Cocoș, prin partaj, șase terenuri în București cu o suprafațăde circa 13.000 mp.

Ea a cumpărat 18 terenuri agricole în județul Călărași cu o suprafațătotalăde circa 420.600 mp.

Udrea a mai trecut în declarația de avere o pătrime dintr-o “suprafațăconstruităimobil„ de 635 mp, dobândităîn 2013, în urma partajului, deținutăîmpreunăcu Dorin Cocoș și Mariana Cindea, și o casăde locuit în București, de 169 mp, care i-a revenit, în 2013, tot în urma divorțului de Dorin Cocoș.

Prin partaj, Elena Udrea a primit douăautoturisme, un Fiat 500 fabricat în 2012 și un Mercedes din 2005. De asemenea, Udrea menționeazăîn declarația de avere căare bijuterii din aur și argint în valoare de 100.000 euro. Candidata PMP a vândut în 2014 douăimobile, unul în Ilfov și unul în București, pentru 255.000 euro, dar și un autoturism Porsche Cayenne, cu 5.000 euro.

Ea are mai multe conturi și depozite bancare, din 2007 pânăîn 2011, de aproximativ un milion de lei și 85.900 euro. De asemenea, Udrea declarăcăa acordat împrumuturi totale de 554.000 lei societății Agro Green Nana, de 320.000 euro și 668.000 lei societății Băi Boghiș SRL, precum și 160.000 euro și circa 2.185.000 lei societății Tim Rail Cargo.

Elena Udrea menționeazăcăa acordat și împrumuturi unor persoane fizice – 15.000 lei lui Dumitru Aurel Ardeleanu și 30.000 lei Nicoletei Trif. Îndeclarația de avere, deputata mai aratăcăa obținut venituri din funcția de deputat de 58.900 lei, dar și 460.000 euro din partajul cu Dorin Cocoș.

Kelemen Hunor

Potrivit declarației de avere, Kelemen Hunor are trei terenuri intravilane, dintre care douăaparțin soției sale, Czezar Eva, cu o suprafațătotalăde 3.200 mp, în Cluj și în județul Harghita. Cei doi au, de asemenea, douăterenuri agricole, unul în județul Harghita, de 4.000 mp, și unul, de 711 mp cumpărat de deputat în municipiul Cluj, în anul 2013.

Kelemen Hunor deține, din 2010, o cotăparte dintr-o casăde locuit în Cluj, cu o suprafațăde 119 mp, și declară, de asemenea, douăcase deținute una integral, una cotăparte de soția sa, în județul Harghita.

Liderul UDMR are un autoturism Ford Fiesta din 2004, precum și tablouri ale unor artiști contemporani, în valoare de 6.000 de euro.

Kelemen are un cont la Bancpost de 118.356 de lei, acesta declarând și douăconturi la Banca Transilvania al căror titular este soția sa, în valoare de 38.000 lei și, respectiv, de 800 euro.

Veniturile încasate de Kelemen Hunor în 2013 sunt indemnizația anualăde deputat de 58.000 lei și venituri salariale de 61.325 lei de la UDMR, la care se adaugăveniturile salariale anuale primite de soție tot de la UDMR, de 14.638 lei.

Dan Diaconescu

Dan Diaconescu precizează, în declarația de avere depusăla BEC odatăcu dosarul de candidatură, căare în proprietate, singur sau împreunăcu soția sa, Luiza Mărgărit, zece terenuri intravilane, de circa 10.000 metri pătrați, cumpărate în 2009 în București, precum și un teren de 755 de metri pătrați în Argeș, achiziționat în 2004.

El declarăcăare în proprietate din 2009 șapte spații comerciale sau de producție cu o suprafațăde peste 6.000 metri pătrați, deținute în coproprietate cu Luiza Mărgărit în București, și este unic proprietar al unui teren commercial de 172 de metri pătrați tot în capitală.

Pe de altăparte, Dan Diaconescu precizeazăcăa vândut în 2013 nouăimobile în valoare de circa 1.670.000 de euro și un imobil la Sinaia pentru 48.600 euro. Diaconescu are bijuterii, dobândite în perioada 1996-2013, în valoare de 400.000 euro. Îndeclarația de avere, candidatul precizeazăcăa contractat în 2007 douăcredite de la Volksbank, scadente în 2037, în valoare de peste 2.750.000 de euro.

Venitul brut al lui Dan Diaconescu în 2013 a fost de 18.000 de lei, pentru „activități de conducere”, la SC Oglinda Television SA.

Teodor Meleșcanu

Teodor Meleșcanu declarăun teren agricol de 5.800 mp și unul forestier de 4,5 hectare, dobândit în 2009 de soția sa, Viki Meleșcanu, prin moștenire. Soția sa are o casăde 580 mp, construităîn 2008, în Ilfov, iar Meleșcanu un apartament de 127,61 mp în București, dobândit, prin schimb, în 2010.

Acesta declarăun autoturism Audi A6, fabricat în 2006. Meleșcanu a dobândit în perioada 1970-2007 patru ceasuri: Vacheron Constantin (3.000 euro), Omega (1.500 euro), Mont Blanc (2.000 euro) și Rolex (8.000 euro).

Îndeclarația de avere, el menționeazăcăa vândut în 2013 un autoturism ARO 244 pentru 1.500 euro. Meleșcanu declarăun depozit bancar de 83.422 lei deschis la Banc Post București.

Fostul director al SIE precizeazăcăîn 2013 a realizat venituri din salariu de 90.252 lei și ca profesor la Universitatea „Hyperion„ (8.930 lei), Universitatea „Titu Maiorescu„ (6.314 lei) și la SNSPA (40.486 lei). Toate aceste venituri s-au adăugat pensiei anuale de 24.320 primităde la MAE.

Soția sa a fost remuneratăîn anul precedent cu 13.661 lei, ca expert la Ministerul Economiei, și cu 14.791 ca administrator delegat la Fabrica de avioane Craiova.

Monica Macovei

Europarlamentarul PDL Monica Macovei are trei apartamente, douăcase, peste 60.000 de euro în conturi, dar și un credit de 40.000 de euro.

Potrivit declarației de avere depuse la BEC, Macovei a încasat de la PE aproape 67.500 euro reprezentând „diurna pentru cazare, mâncare și alte cheltuieli în Bruxelles, Strasbourg și în timpul misiunilor în alte țări, indemnizații de călătorie”, precum și un venit anual net de peste 74.400 de euro, reprezentând salariul de parlamentar european.

De asemenea, Monica Macovei a încasat 30.586 de lei reprezentând venit anual pentru închirierea unei case pe care aceasta o deține în comuna Corbeanca. La capitolul „Venituri„, Monica Macovei adaugăbursa de studii pe care a primit-o, în 2013, fiul său, Radu Macovei, de peste 32.000 lei.

Macovei deține trei apartamente în București, dobândite în 1984 și 2001, de 30,47 mp, 66,35 mp și 50,47 mp, o casăde vacanțăîn comuna Limanu, județul Constanța, construităîn anul 1994, având o suprafațăde 42,58 mp și o casăde locuit în comuna Corbeanca dobândităîn 2008, de 202 mp.

Monica Macovei declarăcăare trei terenuri intravilane în județul Constanța, cumpărate în perioada 1994-2012, având o suprafațătotalăde 10.000 mp și unul de 629,99 mp cumpărat în Ilfov cu un credit ipotecar. Îndeclarația de avere se mai aratăcăeuroparlamentara a primit moștenire, în 2008, un teren agricol de 24.300 mp în județul Giurgiu.

Ea deține un autoturism Suzuky Wagon, cumpărat în 2002 și are un credit la Unicredit Å¢iriac Bank în valoare de 40.000 de euro, scadent în 2018.

Monica Macovei are conturi curente la Unitcredit Å¢iriac de 22.536 euro, 22.800 lei și respectiv de 1.264 GBP. Ea mai are o asigurare de viațăla BCR în valoare de 5.000 de euro deschisăîn 2013 și un cont curent la ING deschis în 2009 în valoare de aproape 7.500 euro.

Constantin Rotaru

Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă) a moștenit, în 2012, douăterenuri agricole cu o suprafațătotalăde circa 4.500 mp în județul Vâlcea, iar soția sa are în proprietate un teren extravilan de 738 mp în același județ.

El are în proprietate trei apartamente – unul cumpărat în 1979, de 80,65 mp, în județul Vâlcea, și douăîn București, achiziționate în 2004 și 2008, de 36, respectiv 52 mp – la care se adaugăo casămoștenităde soție, în județul Vâlcea, de 52 mp.

La categoria „Investiții, plasamente„, acesta declarăun sold creditor de 172.000 lei pe care îl are la SC Rotarexim SA Râmnicu Vâlcea. Rotaru declarăcăa realizat, în 2013, venituri din salarii de 24.850 lei, de la SC Rotarexim, iar soția sa 17.030 lei de la aceeași societate.

Acesta a mai cumulat în anul precedent dividende de la Rotarexim de 18.000 lei și a încasat o chirie de 1.428 lei.

William Brînză

William Brînzădeclarăun teren intravilan de 1.528 mp, cumpărat, în 2001, în Câmpina, și un teren extravilan de 1.075 mp, achiziționat în 2004, în Snagov. Acesta deține un apartament în Câmpina, cumpărat în 2004 și patru spații comeriale, douăîn București (182 mp) și douăîn Ploiești (1.070 mp).

El are trei conturi curente, unul de 8.000 euro la Millenium Bank, unul de 17.000 euro la Banca Transilvania pe numele cabinetului său de avocaturăși altul de 6.000 euro, deschis, în 2013, la Bancaja Europesa – Spania.

Candidatul are datorii totale de 650.000 euro: un credit de 200.000 euro, luat de la Bancaja Europesa – Spania în 2007, scadent în 2047, un credit de 300.000 euro, luat, în 2011, de la Millenium Bank, scadent în 2026, și un împrumut de 150.000 euro luat de la o persoanăfizicăluat în 2011, pe care trebuie săîl restituie pânăîn 2026.

Înanul 2013, Brînzăa realizat venituri de aproape 6.000 lei, ca lector la Universitatea Creștină„Dimitrie Cantemir„ și 30.000 euro, ca avocat. La acese venituri s-au adăugat uzufrutul pentru perioada 2012-2017 de 20.000 euro pentru un imobil din Ploiești și 19.125 euro pe lunădin închirierea unor spații comerciale.

Corneliu Vadim Tudor

Corneliu Vadim Tudor declarăcănu deține clădiri, terenuri sau conturi bancare în țarăsau în străinătate și căare un autoturism Dacia Logan fabricat în 2007.

Îndeclarația sa de avere este menționată, în schimb, colecția de autografe celebre și obiecte care au aparținut unor personalități istorice, achiziționate în perioada 1977-2014, despre care Vadim Tudor spune căsunt „inestimabile„.

Liderul PRM aratăcăa acordat împrumuturi în nume personal de câte 70.400 SC Editura România Mare și SC Editura Tricolorul. El declarăcăa primit, în total, în 2013, 72.000 euro ca indemnizație de la Parlamentul European.

Mirel Mircea Amariței

La rîndul său, candidatul Mirel Mircea Amariței (Partidul PRODEMO) scrie în declarația de avere cănu are în proprietate clădiri sau terenuri, nici depozite bancare. Amariței a realizat, în 2013, venituri de 81.000 lei, ca avocat, iar soția sa, Liliana Amariței, consilier principal la ANSVSA, de 32.400 lei.

Zsolt Szilagyi

Zsolt Szilagyi (PPMT) deține șase terenuri intravilane, în Oradea, patru, însumând aproximativ 4.600 mp cumpărate, iar două, cu o suprafațătotalăde 7.826 mp, primite donație de el și soție.

Acesta are în proprietate un apartament de 38 mp în Oradea, cumpărat în 1996, douăcase în Oradea, una pe care o deține singur, de 83,70 mp, iar alta, împreunăcu soția, de 107 mp. Cei doi soți au, de asemenea, o casăde vacanță, cumpăratăîn 2012, cu o suprafațăde 50 mp.

Candidatul PPMT declarădouăautoturisme – o Skoda fabricatăîn 2002 și un Seat din 2011. Acesta menționeazăcădeține 16.000 lei la ING România, 40.000 euro la ING Belgia, iar a Banca Transilvania 18.500 euro și 1.600 lei.

El declarăcăîn anul 2013 a realizat venituri, ca asistent acreditat, la Parlamentul European.

Gheorghe Funar

Candidatul independent Gheorghe Funar declarăun teren agricol de 5 hectare și 0,93 hectare de pădure, moștenite de soția sa, Sabina Funar, în Bistrița Năsăud, un teren intravilan de 0,2 hectare în județul Mureș. Cei doi soți mai au 0,86 hectare de pădure în județul Cluj, primite donație în 2012.

Familia Funar are un apartament de 85 mp cumpărat în 1975 în județul Cluj și o casăde vacanțăde 200 mp primităca donație în același județ, în 2012.

Acesta are depozite bancare de 111.000 lei la CEC Cluj-Napoca, 60.000 lei la BCR București și Cluj-Napoca, 57.000 lei la Banca Transilvania și 23.000 euro la BCR București. Funar a realizat în 2013 venituri de 116.000 lei, în calitate de consilier la Curtea de Conturi, și de 23.000 lei din pensii, iar soția sa 36.000 lei, ca profesor universitar, și 32.000 lei din pensii.

Vârsta candidaților

Media de vârstăa candidaților care au intrat în competiția pentru câștigarea mandatului de Președinte al României este de 53 de ani, cel mai în vârstădintre competitori fiind fostul șef al SIE, Teodor Meleșcanu (73 de ani), iar cea mai tînărăpreședinta PMP, Elena Udrea (41 de ani).

Cei mai tineri sunt cei născuți în anii 70. Aceștia sunt Elena Udrea, născutăîn 1973, Victor Ponta și William Brînză, născuți în 1972, care au 42 de ani. Înordinea crescătoare a vârstei urmeazăMircea Amariței, de 44 de ani, născut în 1970, Szilagyi Zsolt, de 46 de ani, născut în 1968, Kelemen Hunor și Dan Diaconescu, amândoi născuți în anul 1967 și având vârsta de 47 de ani.

Monica Macovei și Klaus Iohannis, născuți în 1959, au 55 de ani, Constantin Rotaru are 59 de ani, născut în 1955, iar Călin Popescu Tăriceanu are 62 de ani, anul nașterii sale fiind 1952.

La polul opus, cei mai în vârstăcompetitori sunt născuți în anii 40, respectiv Teodor Meleșcanu, născut în 1941, care are 73 de ani, și Corneliu Vadim Tudor și Gheorghe Funar, amândoi de 65 ani, născuți în 1949.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author