Cine a câștigat PREMIILE OSCAR 2015

Posted on feb. 23 2015 - 11:51am by petre

„Birdman”, de Alejandro Gonzalez Iñárritu, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 87-a galăde decernare a acestor distincții, care a avut loc la Los Angeles. Filmul a avut nouănominalizări și a mai fost premiat pentru „cea mai bunăimagine”, „cel mai bun scenariu original” și „cea mai bunăregie”.Oscars 2015 Eedmayne Oscars 2015 Moore

Anul acesta, la aceeași categorie au mai fost nominalizate filmele „American Sniper”, de Clint Eastwood, „Boyhood”, de Richard Linklater, „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, „The Imitation Game”, de Morten Tyldum, „Selma”, de Ava DuVernay, „The Theory of Everything”, de James Marsh, „Whiplash”, de Damien Chazelle.

Filmul regizat de Alejandro Gonzalez Inarritu prezintăportretul unui fost star al filmelor cu super-eroi, interpretat de Michael Keaton, care încearcăsărevinăîn actualitate și săaibădin nou succes cu ajutorul unei piese pe Broadway. Din distribuția peliculei mai fac parte Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts și Zach Galifianakis.

Lungmetrajul a avut nouănominalizări la premiile Oscar 2015 și s-a mai impus la categoriile „cea mai bunăimagine”, „cel mai bun scenariu original” și „cea mai bunăregie”.

Anul trecut, premiul pentru cel mai bun film a revenit lungmetrajului „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”, de Steve McQueen.

Lungmetrajul „Birdman” a fost marele învingător la gala premiilor Oscar 2015, într-o ceremonie intens politizată, în cadrul căreia pelicula regizatăde Alejandro Gonzalez Iñárritu a câștigat patru trofee, inclusiv la categoriile „cel mai bun film” și „cel mai bun regizor”, potrivit variety.com.

Subiectele profund politizate s-au aflat în centrul celei de-a 87-a gale a premiilor decernate duminicăsearăde Academia de film americană, la Los Angeles, unde câștigătorii și prezentatorii s-au folosit din plin de atenția mediaticădeosebităde care se bucurăacest eveniment pentru a atrage atenția asupra unor subiecte diverse, precum drepturile civile și dezvăluirile privind programele de supraveghere online.

A fost, de asemenea, o searăde excepție și pentru lungmetrajul „Birdman”, care l-a învins pe marele său concurent, „Boyhood”, la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun scenariu original” și „cea mai bunăimagine”.

Cineastul Alejandro Gonzalez Iñárritu a oferit un moment amuzant în timpul acestei gale, care a inclus însăși numeroase momente sobre. Regizorul mexican a spus căare asupra lui un talisman norocos.

„Port pe mine chiloții albi ai lui Michael Keaton”, a declarat regizorul, făcând referire la o scenădin „Birdman”, în care actorul american aleargăprin Times Square în lenjerie intimă.

De fapt, acel model de lenjerie intimăa fost o temăîn sine în cadrul galei. Prezentatorul Neil Patrick Harris a imitat și el scena jucatăde Michael Keaton în „Birdman”, apărând la un moment dat într-o pereche de chiloți albi, pe scenă, spre amuzamentul publicului.

Michael Keaton nu a putut însăsăse impunăla categoria „cel mai bun actor”, pierzând trofeul în fața actorului Eddie Redmayne, protagonistul peliculei „The Theory of Everything”, în care starul britanic l-a interpretat pe astrofizicianul Stephen Hawking, care suferăde sclerozălateralăamiotrofică.

„Sunt pe deplin conștient de faptul căsunt un bărbat extrem de norocos”, a spus Eddie Redmayne, adăugând cătrofeul pe care l-a câștigat „aparține tuturor acelor oameni din lumea întreagădiagnosticați cu sclerozălateralăamiotrofică”.

Julianne Moore a câștigat Oscarul la categoria „cea mai bunăactrițăîn rol principal” pentru portretizarea unei femei care suferăde maladia Alzheimer în filmul „Still Alice” – acesta fiind primul ei premiu Oscar din carierădin cinci nominalizări. La fel ca Eddie Redmayne, și actrița americanăa avut un discurs plin de pasiune, vorbind despre boala aflatăîn centrul filmului ei și despre persoanele afectate de aceastămaladie.

„Atât de mulți oameni cu aceastăboalăse simt izolați și marginalizați….oamenii cu Alzheimer merităsăfie văzuți”, a declarat Julianne Moore.

Patricia Arquette, din „Boyhood”, și J.K. Simmons, din „Whiplash”, au câștigat Oscarurile la categoriile secundare de interpretare, pentru rolul unei mame singure, respectiv cel al unui profesor de jazz extrem de exigent.

Înalte categorii importante, „Birdman” și-a întrecut din nou marii rivali, peliculele „Boyhood” și „The Grand Budapest Hotel”, la categoria „cel mai bun scenariu original”, în timp ce „The Imitation Game” s-a impus în fața unor filme precum „American Sniper” și „Whiplash” la categoria „cel mai bun scenariu adaptat”.

„The Grand Budapest Hotel” s-a impus în câteva categorii tehnice majore, obținând patru Oscaruri, pentru costume, regie artistică, coloanăsonorăși machiaj și coafură.

„Whiplash” a ocupat locul al doilea în topul producțiilor cu cele mai multe trofee Oscar câștigate, impunându-se la trei categorii – „cel mai bun mixaj de sunet”, „cel mai bun montaj” și „cel mai bun actor în rol secundar” (J.K. Simmons).

Cei mai mulți dintre câștigători s-au folosit de discursurile lor nu doar pentru a mulțumi agenților lor și partenerilor lor de viață. Graham Moore, scenaristul filmului „The Imitation Game”, a transmis un mesaj de speranțăpentru adolescenții care întâmpinădificultăți în a se adapta în societate, dezvăluind în public pentru prima datăfaptul căa încercat săse sinucidăîn adolescență, când suferea de depresie.

Patricia Arquette a avut și ea un discurs polemizant, susținând cauza femeilor din lumea întreagăcărora, la fel ca personajul ei din „Boyhood”, le este foarte greu săgăseascăun echilibru între creșterea copiilor și evoluția și realizările profesionale la locul de muncă.

„Noi am luptat pentru dreptul la egalitate al tuturor celorlalți”, a spus actrița americană. „A venit rândul nostru săcerem salarii egale pentru totdeauna și drepturi egale pentru femeile din Statele Unite ale Americii”, a adăugat ea.

ÃŽnsănu toate discursurile au avut ca temăprincipalăun subiect politizant. J.K. Simmons, un actor care a interpretat de-a lungul anilor numeroase roluri, s-a folosit de momentul său petrecut pe scenăpentru a mulțumi soției și copiilor lor și și-a încheiat discursul îndemnându-i pe spectatori și telespectatori săîși prețuiascăpărinții.

„Spuneți-le căîi iubiți și mulțumiți-le și ascultați-le sfaturile atât timp cât ei vor încăsăvorbeascăcu voi”, a spus J.K. Simmons.

Atât Patricia Arquette, cât și J.K. Simmons au dominat sezonul premiilor de la Hollywood din acest an, iar victoriile lor de la Oscar erau așteptate de către specialiști.

De altfel, specialiștii se așteptau și ca întreaga galăsăfie politizată, în urma atacului cibernetic comis asupra studiourilor Sony și a neincluderii filmului „Selma” în principalele categorii de premii.

Prezentatorul galei, actorul Neil Patrick Harris, nu a dezamăgit așteptările și a avut o evoluție savuroasă, deschizând evenimentul cu un omagiu adus istoriei cinematografiei. De asemenea, prezentatorul galei a avut în partea introductivăși o referire la controversele care au înconjurat ediția 2015 a Oscarurilor referitoare la absența persoanelor de culoare din rândul nominalizaților la categoriile de interpretare, regie și scenariu.

„Înaceastăseară, onorăm cele mai albe….scuze, strălucitoare, evoluții de la Hollywood”, a glumit Neil Patrick Harris.

Cheryl Boone Isaacs, președinta Academiei de film americane, a subliniat la rândul ei nevoia de diversitate în industria cinematografică, lansând și un apel pentru libertatea de exprimare, în urma atacului terorist comis asupra săptămânalului francez de satirăCharlie Hebdo și a atacului cibernetic comis asupra Sony Pictures cu scopul de a anula lansarea filmului „The Interview”.

Câștigătorii de la categoria „cel mai bun cântec”, John Legend și grupul Common, au vorbit despre single-ul lor „Glory”, inclus pe coloana filmului „Selma”, o peliculădespre lupta pentru drepturi civile, folosindu-se de discursul de mulțumire pentru a sublinia despre importanța comunității afro-americane.

Componenta politicăa galei s-a manifestat și odatăcu anunțarea câștigătorului Oscarului pentru cel mai bun documentar, „Citizenfour”, un film despre dezvăluirile făcute de Edward Snowden, un fost agent al Agenției naționale pentru securitate (NSA) din Statele Unite, despre sistemul de supraveghere online operat de guvernul american, în condițiile în care opinia publicăamericanăare păreri împărțite în legăturăcu acest subiect – unii considerându-l pe Snowden un erou, alții considerându-l un trădător.

Au existat și alte câteva momente impresionante, artistice, departe de subiectele politice fierbinți, precum un tribut adus filmului „Sunetul muzicii”, oferit de Lady Gaga, felicitatăpe scenăde Julie Andrews.

Momentul de deschidere al galei a evidențiat talentul de cântăreț și dansator al actorului Neil Patrick Harris, într-un moment muzical artistic și umoristic, în care starul american a colaborat cu Anna Kendrick și Jack Black, aducând un tribut muzical filmelor, marcat și de câteva referiri amuzante, precum cele care au vizat filmul „Fifty Shades of Grey” și amenințările aduse de tehnologia digitală.

Neil Patrick Harris a glumit și pe seama încasărilor mici generate de multe lungmetraje nominalizate la categoria „cel mai bun film”, spunând că”American Sniper”, cu cele 300 milioane de dolari ale sale reprezintă”un fel de Oprah Winfrey”.

A fost pentru prima datăcând Neil Patrick Harris a prezentat gala premiilor Oscar. Talentatul actor american a avut succes în trecut prezentând galele Emmy și Tony.

Prezentăm în continuare lista completăa câștigătorilor celei de-a 87-a ediții a premiilor Oscar:

Cel mai bun film: „Birdman”, de Alejandro G. Iñárritu

Cel mai bun regizor: Alejandro G. Iñárritu („Birdman”)

Cel mai bun actor în rol principal: Eddie Redmayne („The Theory of Everything”)

Cea mai bunăactrițăîn rol principal: Julianne Moore („Still Alice”)

Cel mai bun actor în rol secundar: J.K Simmons („Whiplash”)

Cea mai bunăactrițăîn rol secundar: Patricia Arquette („Boyhood”)

Cel mai bun film străin: „Ida”, de Pawel Pawlikowski (Polonia)

Cel mai bun lungmetraj de animație: „Big Hero 6”

Cea mai bunăregie artistică: „The Grand Budapest Hotel”

Cel mai bun scenariu adaptat: „The Imitation Game” (Graham Moore)

Cel mai bun scenariu original: „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)” (Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. & Armando Bo)

Cea mai bunăimagine: „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”

Cel mai bun montaj: „Whiplash”

Cea mai bunăcoloanăsonoră: „The Grand Budapest Hotel” (Alexandre Desplat)

Cel mai bun cântec: „Glory” din „Selma”

Cel mai bun montaj de sunet: „American Sniper”

Cel mai bun mixaj de sunet: „Whiplash”

Cele mai bune efecte vizuale: „Interstellar”

Cel mai bun machiaj/ cea mai bunăcoafură: „The Grand Budapest Hotel”

Cele mai bune costume: „The Grand Budapest Hotel”

Cel mai bun scurtmetraj animat: „Feast”

Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune: „The Phone Call”

Cel mai bun lungmetraj documentar: „CitizenFour”

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „Crisis Hotline: Veterans Press 1”

sursa: YouTube, Mediafax

foto: Reuters, AFP

Comments

comments

About the Author