China mobilizează trupe de război în apropierea Taiwanului

Posted on aug. 2 2022 - 2:48pm by petre

 

Tensiunile între China şi Statele Unite au crescut la cote alarmante, după ce au ieşit la iveală planurile preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, de a vizita Taiwanul. Armata chineză a trimis amfibe pe plajele din strâmtoarea Taiwan, în timp ce zeci de avioane de luptă zboară la limita spaţiului aerian chinezesc.

La acestea se adaugă noi exerciţii militare în regiune. Marina americană desfăşoară şi ea patru nave de război la est de Taiwan, un exerciţiu ”de rutină”.

Televiziunea chineză a difuzat imaigni care arată cum forțele armate chineze aduc echipamente militare în provincia Fujian, aproape de Taiwan. Convoaie militare cu tancuri, blindate şi altă tehnică militară au fost filmate şi pe străzi. Presa de la Beijing publică imagini şi cu exerciții militare de amploare ale chinezilor în poligonul din Fujian, aflat în apropierea plajei, la 130 km de litorarul taiwanez

Beijingul consideră că Taiwan este teritoriu chinez, iar vizita politicianului american, cea mai importantă din ultimii 25 de ani în această ţară, a fost catalogată de reprezentantul chinez la ONU drept o provocare. Casa Albă a dat asigurări ieri Beijing-ului că nu susţine independenţa Taiwanului, iar China nu are niciun motiv să fie îngrijorată.

Nancy Pelosi a vizitat luni Singapore şi acum se află în Malaezia. Surse apropiate spun că marţi seară va ajunge în Taiwan. Există temeri că aeronava politicianului american ar putea fi interceptată de aviaţia chineză.

 

Nancy Pelosi „are dreptul de a vizita Taiwanul”, a anunţat Casa Albă, potrivit căreia China pare să se poziţioneze pentru o demonstraţie de forţă militară în jurul insulei. Financial Times relateză că Pelosi se va întâlni cu preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen, miercuri, la Taipei.

 

Pelosi are dreptul de a vizita Taiwanul. Nu există motiv pentru ca Beijingul să facă din această vizită, care nu derogă de la doctrina americană, o formă de criză”, a spus luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru probleme strategice. „Dacă Pelosi decide să viziteze Taiwanul și China creează tensiune, responsabilitatea va reveni în totalitate Beijingului” a declarat ieri şi Antony Blinken, secretar de stat al Statelor Unite ale Americii.

Comments

comments

About the Author