China acuză Statele Unite de fake news și nu se dezice de Rusia

Posted on mart. 15 2022 - 9:17pm by petre

China acuză o dezinformare a Statelor Unite ale Americii (SUA), după ce Reuters şi New York Times(NYT) au dezvăluit că Moscova a cerut Beijngului ajutor militar şi economic în urma sancţiunilor impuse de Occident după invadarea Ucrainei.

„În ultima vreme, Statele Unite răspândesc ştiri false despre China”, a denunţat în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, întrebat despre dezvăluirile cotidianului american The New York Times.

Statele Unite au avertizat China să nu ajute Rusia

Potrivit NYT, care citează oficiali sub protecţia anonimatului, Kremlinul ar fi cerut liderilor de la Beijing echipament militar pentru războiul din Ucraina şi un ajutor economic pentru a face faţă sancţiunilor internaţionale. Dezvăluirile nu precizează natura exactă a ajutorului cerut Chinei şi nici dacă aceasta a răspuns solicitărilor Moscovei.

„N-am auzit niciodată să se vorbească despre acest lucru”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei în Statele Unite. Dezvăluirile au apărut în contextul în care consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe Jake Sullivan urmează să se întâlnească luni, la Roma, cu Yang Jiechi, oficialul cu cel mai înalt rang diplomatic în Paridul Comunist Chinez (PCC, unic). Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o eventuală asistenţă a Bejingului oferită Moscovei.

Dacă China susţine Rusia în confruntarea cu Occidentul, administraţia Biden îşi va muta atenţia spre convingerea aliaţilor, în special în Europa, să îşi regândească relaţiile cu Beijingul. Sullivan este aşteptat marţi la Paris pentru discuţii cu guvernul francez.

„Statele Unite consideră că cheia în acest caz este un proces atent de dialog şi discuţii cu Europa despre ceea ce dezvăluie China despre politicile şi priorităţile sale globale”, a declarat oficialul american. „Scopul nostru este, în esenţă, să angajăm cu atenţie China, lăsându-i pe europeni să ştie [ce facem] tot timpul, dar dacă devine clar că [China] se îndreaptă într-o altă direcţie, aşa să fie”.

Rusia are nevoie urgentă de ajutor economic şi financiar, în faţa sancţiunilor devastatoare impuse de SUA şi aliaţii săi de la invazia din 24 februarie. Ţara riscă să intre în incapacitate de plată a datoriei, cu două plăţi ale dobânzilor scadente miercuri, deşi va avea la dispoziţie o perioadă de graţie de 30 de zile.

Moscova nu poate avea acces la aproape toate rezervele sale de aur şi valută de 640 de miliarde de dolari, dar deţine încă o parte din aceste rezerve în yuani, astfel încât Beijingul va putea interveni pentru a oferi asistenţă imediată.

sursa: Bursa.ro, Mediafax

Comments

comments

About the Author