Ce s-a petrecut azi noapte pe frontul din Ucraina

Posted on mart. 9 2022 - 8:24am by petre

Războiul din Ucraina continuă. Au fost din nou bombardamente, în timpul nopții. Cele mai puternice explozii s-au auzit în regiunea Harkov, iar la Kiev au răsunat alarmele antiaeriene. Tot în cursul nopții, aproximativ 5.000 de oameni evacuați din Sumî au ajuns la Poltava, oraș care până acum nu a fost atacat de forțele rusești.

 

Rușilor li se interzice să mai cumpere valută până cel puțin în luna septembrie
Războiul din Ucraina continuă. Au fost din nou bombardamente, în timpul nopții. Cele mai puternice explozii s-au auzit în regiunea Harkov, iar la Kiev au răsunat alarmele antiaeriene. Tot în cursul nopții, aproximativ 5.000 de oameni evacuați din Sumî au ajuns la Poltava, oraș care până acum nu a fost atacat de forțele rusești.

 

ACTUALIZARE ORA 7.50. Guvernatorul din Sumî, din nord-estul Ucrainei, spune că un coridor umanitar, care a fost deschis mai devreme, marți, va continua miercuri.

S-a estimat că aproximativ 5.000 de persoane au părăsit Sumî în două etape de evacuare, potrivit guvernului ucrainean.

Sumî, în apropiere de granița cu Rusia, a fost de zile întregi ținta unor bombardamente puternice. Luni, 22 de persoane – inclusiv trei copii – au fost ucise în atacurile aeriene ruse, au declarat oficialii locali.

Moscova a anunțat încă o încetare a focului umanitar pentru a permite civililor din orașele atacate să fugă, scrie BBC.

Coridoarele vor fi din nou amenajate pentru Kiev, Cernihov, Sumî, Harkov și Mariupol la ora locală 10:00. Este a treia oară când Moscova a anunțat încetarea focului – dintre care majoritatea au eșuat.

ACTUALIZARE ORA 7.40. Voluntarii străini vor putea obţine cetăţenia ucraineană dacă doresc, a declarat prim-adjunctul ministrului de interne Yevhen Yenin.

Douăzeci de mii de voluntari străini s-au alăturat forţelor ucrainene pentru a lupta împotriva Rusiei începând cu 6 martie mai spune sursa citată.

„Acești oameni vor semna un contract, vor primi un pașaport militar, care apoi le înlocuiește permisul de ședere. În viitor, dacă vreunul dintre acești cetățeni străini ar dori să devină cetățeni ucraineni, legislația noastră le oferă o cale pentru asta”, a spus el, potrivit la Ukrinform, scrie CNN.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, declara, duminică seară, că peste 20.000 de oameni din 52 de ţări s-au oferit deja să lupte în Ucraina. De asemenea, Kuleba i-a îndemnat pe ucrainenii care locuiesc în alte ţări să înceapă o campanie pentru a promova aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

ACTUALIZARE ORA 7.00. La Jîtomîr, rachetele au căzut peste 7 case. 5 oameni, dintre care doi copii mai mici de un an, au murit.

Organizația Națiunilor Unite estimează că, de la începutul războiului, 474 de civili au murit și 861 au fost răniți.

Armata ucraineană anunță că ofensiva și-a încetinit ritmul în ultimele două zile, însă apar informații conform cărora Rusia s-ar pregăti să atace masiv Kievul. Institutul pentru Studiul Războiului estimează că acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele 24-96 de ore.

 

De asemenea, au apărut în presa americană imagini ale unui tren blindat, care ar fi plecat din Crimeea spre centrul Ucrainei. Un oficial al Pentagonului a vorbit despre un nou convoi militar rusesc, aflat la 60 de kilometri de Kiev.

Sunt informații îngrijorătoare și despre centralele nucleare din Ucraina. Garda Națională a Rusiei a anunțat că a preluat controlul deplin asupra celei de la Zaporojie, în timp ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu mai primește informații de la Cernobîl.

 

 

Comments

comments

About the Author