Ce PLANURI MĂREÈšE de infrastructurăare guvernul pentru 2015-2016 – Harta autostrăzilor prevăzute

Posted on ian. 13 2015 - 4:01pm by petre

Rețeaua autostrăzilor din România, care totalizează700 kilometri în prezent, va fi extinsăcu 50 kilometri în acest an și cu 200 de kilometri în 2016, a declarat marți ministrul Transporturilor, Ioan Rus, care a anunțat un necesar de finanțare de aproape 30 miliarde euro pânăîn anul 2030.prezentare plan autostrazi

„Înacest moment avem spre 700 kilometri de autostradăîn operare. În2016, cu siguranțăfinalizăm și vom putea circula pe Sibiu – Nădlac, pe Cluj – Borș, cu o excepție între Mihăiești și Suplacu de Barcău, care ar putea fi finalizatăîn 2017, pe Cluj – Târgu Mureș, Târgu Mureș – Făgăraș, Sibiu – Făgăraș, Făgăraș – Brașov în situația în care vom fi extraordinari de activi, dacănu în 2017. Cu certitudine vor fi încă250 de kilometri de autostradăîn 2016”, a anunțat Rus, într-o conferințăde presă.

Referindu-se la deschiderile programate în acest, ministrul a enumerat lotul 2 de la Nădlac – Arad (16,6 km), lotul 2 Timișoara – Lugoj  (25,7 kilometri), Gilău – Nădășelu (8,7 kilometri) și 4,9 kilometri pe autostrada București – Ploiești.

Pânăîn anul 2030, România ar urma săconstruiască725 kilometri de autostradă, 184 de kilometri de autostradăfazatăși 1.809 kilometri de drum expres, costul total fiind estimat la 28,6 miliarde euro, inclusiv TVA.

Potrivit informațiilor prezentate de Rus, sumele pentru investițiile în infrastructurăvor putea fi asigurate în următorii ani din finanțări europene de 6 miliarde euro (incluzând cofinanțarea națională), acciza la motorină, rovinietă, concesiuni și parteneriate public-private (4 miliade euro) și credite de la Banca Europeanăde Investiții, BERD și Banca Mondială.

„Existăși sursăBEI, BERD, Banca Mondialăpe care nu le-am valorificat cum se cuvine”, a afirmat ministrul Transporturilor.

Prin programele cu finanțare europeană, România are ka dispoziție 1 miliard euro pentru perioada de alocare 2007-2013 și 5 miliade euro pentru intervalul 2014-2020.

„Ultima scuzăeste cănu avem bani”, a spus ministrul, arătând căpânăîn prezent principalele probleme în domeniul dezvoltării infrastructurii au fost ineficiența și lipsa structurării proiectelor.

Ministrul a adăugat cădupărevenirea la Ministerul Transporturilor, „cu arme și bagaje”, CNADNR va trebui săprezinte un plan de management.

„În25 de ani n-am avut niciodată”, a spus Rus.

CNADNR a inaugurat 50 de kilometri de autostradăanul trecut (22 de kilometri între Orăștie și Sibiu, respectiv 28 de kilometri între Nădlac și Arad), mai puțin de jumătate fațăde nivelul din 2013.

Prezent la evenimentul organizat de ministerul Transporturilor pentru prezentarea priorităților infrastructurii rutiere, premierul Victor Ponta a anunțat căMaster Planul de Transport trebuie aplicat doar pe baza unui consens pe minimum zece ani între toate forțele politice.

Documentul de implementare al Master Planului va fi prezentat comisiilor de specialitate din Parlament în următoarele douăsăptămâni.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author