Ce date va conține certificatul verde COVID european

Posted on mai 8 2021 - 1:24pm by petre

Valeriu Gheorghiţă anunţă că la nivel european se aşteaptă ca, la finalul lunii iunie – începutul lunii iulie, să fie implementat certificatul verde care să permită persoanelor să călătorească în ţările UE.

Medicul a precizat că sistemul prin care se implementează acesta respectă datele cu caracter personal, iar informaţiile furnizate în urma scanării codului QR nu sunt stocate în alte baze de date.

00:02
„Noi avem Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor care poate în orice moment să pună la dispoziţie aceste date. Toate datele regăsite în acel cod QR protejează sută la sută datele cu caracter personal. Mai avem cealaltă bază de date, CoronaForms, în care se regăsesc toate datele şi confirmarea unui diagnostic de COVID-19, ceea ce trebuie să facem este să unificăm aceste baze de date, lucru de care se ocupă colegii noştri de la STS”, a afirmat dr. Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, ]n cadrul unei emisiuni TV.

CITEȘTE ȘI:
Mii de români s-au vaccinat deja anti-Covid-19 la maratonul de vaccinare de la Bucureşti
Concert cu public la Cluj-Napoca, ca înainte de pandemie. Fără certificat de vaccinare sau rezultatul unui test rapid
De astăzi, românii se pot vaccina anti-Covid fără programare, doar cu buletinul, pe baza bonurilor de ordine şi în limita dozelor disponibile

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat că documentul va conține trei tipuri importante de informații: dovada de vaccinare, istoricul de trecere prin boală în ultimele 180 de zile sau un test negativ în ultimele 72 de ore.

Valeriu Gheorghiţă a explicat că persoanele pot solicita codul QR, acesta se poate descărca electronic, iar informaţiile pot fi scanate de pe telefon, în punctele de trecere a frontierei, fără ca datele scanate să fie stocate în alte baze de date.

„Esenţa rămâne aceeaşi, de a defini un risc scăzut al unei persoane de a fi purtător al virusului, de a-l transmite celor din jur. (…) Acest certificat de fapt scuteşte persoana respectivă de a se supune restricţiilor din anumite ţări, altfel, orice persoană poate să se testeze şi conceptul care se doreşte la nivel european este accesul gratuit la testare tocmai pentru a nu fi, într-un fel sau altul, condiţionată vaccinarea”, a precizat medicul militar.

ADVERTISING

Gheorghiţă: În momentul de faţă, doar cine nu vrea să se vaccineze nu poate să facă acest lucru
Valeriu Gheorghiţă a reamintit că de sâmbătă va fi permisă prezentarea directă în toate centrele de vaccinare pentru imunizare, fără programare.

„Toate aceste elemente de tip maraton de vaccinare şi crearea noilor centre de vaccinare de tip drive thru să permită într-un număr cât mai mare accesul oamenilor la vaccinare. De mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară, în limita capacităţii de vaccinare a fiecărui centru. Cred că în momentul de faţă doar cine nu vrea să se vaccineze nu poate să facă acest lucru. Majoritatea centrelor care primesc vaccin de la compania AstraZeneca vor primi de mâine vaccin de la compania Pfizer, în fiecare judeţ a rămas unul sau două centre de vaccinare cu acest tip de vaccin pentru persoane care doresc să se vaccineze cu acest tip de vaccin”, a afirmat Gheorghiţă.

El a precizat că AstraZeneca este un vaccin care îşi păstrează toate beneficiile.

Comments

comments

About the Author