Cazul împușcării polițistului Amariei la Izvin, copie la indigo după cel de acum 18 ani al asasinării polițistului Sașa Disici la Ianova –

Posted on iun. 3 2019 - 2:15pm by petre

 

Cazul uciderii în misiune a polițistului Cristian Amariei, la Izvin este copia la indigo a unui caz de acum 18 ani, când un alt polițits timișorean, Sașa Disici, a fost doborât cu focuri de armă în condiții similare, la câțiva kilometri depărtare, la Ianova.

În noaptea de 3 spre 4 martie 2001, subofițerul de Poliției Saşa Disici a fost omorât cu mai multe focuri de armă în localitatea Ianova, după ce urmărise un autoturism reclamat ca furat al cărui șofer refuzase să oprească la semnalul polițiștilor.Politisti misiuen

Unul dintre suspecți, Raul Opriş, a fost împuşcat de poliţişti în Timişoara, câteva zile mai târziu, pe terasamentul căii ferate în apropiere de Calea Aradului, fără a apuca să fie interogat pentru a se afla adevărul despre moartea lui Disici. Deşi din ancheta organelor judiciare a rezultat c în maşina urmărită de poliţist se afla doar Opriş, asupra acestui caz planează și azi mari semne de întrebare, existând voci care susţin că în mașina urmărită ar fi fost, de fapt, trei persoane.

Și atunci, ca și azi, s-a ridicat la nivelul Poliției Române problema dotării oamenilor legii cu armament performant, adică renunțarea la bătrânele pistolete Carpați care, și azi, se află la cureaua agenților de Poliției, așa cum s-a întâmplat în cazul de acum câteva zile, când polițistul ucis ar fi tras peste 30 de focuri cu pistolul pentru oprirea celui care apoi l-a împușcat mortal.
„Ar trebui ca pentru Minister să constituie o prioritate înlocuirea cel puţin a armelor de serviciu aflate în dotarea poliţiştilor din structurile operative ale Poliţiei Române, care încă folosesc pistolul cal. 7,65 mm, Md. 1974 (Carpaţi). Să nu uităm că recent s-au împlinit 40 de ani de când a debutat producţia acestei arme, ce este o copie a unui model conceput în anii ’30, iar cele mai noi exemplare au peste 20 de ani de utilizare” se arăta atunci într-o interpelare parlamentară.

Ierio, același discurs l-am auzit din partea actualului șef al Poliției Române, Ioan Buda:

„Poliţistul care a fost ucis putea să dispună de o vestă anti-glonţ, probabil că nu îl ajuta. În primul rând, discutăm de organizarea acţiunii. Poliţistul nostru de la Urmăriri l-a urmărit un kilometru, a tras peste 36 de focuri de armă.”

Comments

comments

About the Author