Cazare gratuită în una dintre cele mai spectaculoase zone din România

Posted on iul. 20 2022 - 11:51pm by petre

Vă invităm într-o călătorie în timp.

 

Mai exact, într-o vacanţă la stână. Ciobanii de pe Transalpina ademenesc turiștii cu bulz și tocan de oaie și îi invită să descopere superba priveliște de deasupra lumii. Pot să înnopteze la stână, să doarmă pe paie în paturi de lemn, ca în vremurile în care se făcea transhumanță, și să încerce straie vechi și de o sută de ani.

De când s-a deschis Transalpina, mașinile și motocicletele roiesc pe spectaculoasa șosea. Iar stâna e un popas de neratat. Ciobanii le pregătesc turiştilor mâncare de se ling pe degete. Ca odinioară.

 

Avem tradiționalul bulz ciobănesc la grătar, cu brânză de burduf în interior, pastramă de oaie, cârnăciori de porc, de vită, spune un cioban.

Tocanul de oaie, produs tradițional și cel mai căutat, la ora actuală, pe Transalpina. Se mănâncă foarte bine, afirmă un alt cioban.

 

Turiştii pot încerca preparatele tradiţionale de la stână
Toate merg de minune cu o mămăliguță fierbinte, făcută în ceaun, la foc iute. Cu masa pusă în aer liber, oaspeții au impresia că s-au întors în timp.

 

Cazarea la stâna de pe Transalpina este gratuită
Stâna a fost transformată într-un mic muzeu, cu piese vestimentare vechi și de un secol, dar și războaie de țesut din timpuri aproape uitate. Iar cazarea e gratuită aici.

Mărioara Babu, proprietar stână: Sunt foarte încântați. Văd cum se mulg oile, cum se face brânza. Aici nu e numai o stână comercială. Este stână tradițională.

Aventura pe Transalpina continuă cu priveliști care îți bucură privirea oriunde te-ai uita și turme de oi care pasc nestingherite sub o mare de albastru.

 

sursa: Observator News

Comments

comments

About the Author