Catedrala mitropolitană a Banatului din Timișoara, 81 de ani de la sfințirea fundamentului

Posted on Dec 21 2017 - 4:11pm by petre

piatra temelieSimbol al Banatului și al întregii Ortodoxii române, Catedrala Mitropolitană din Timișoara împlinește în 20 decembrie 81 de ani de la slujba de sfințire a fundamentului.constructie2

După decizia istorică de la 23 aprilie 1919 a Sfântului Sinod al Mitropoliei Ardealului – format din doctorul Miron Cristea, episcop al Caransebeșului  și episcopul Ioan Papp al Aradului, locțiitor al mitropolitului) de a se alătura Sfântului Sinod de la București, Biserica Ortodoxă s-a reîntregit, primind din nou în trupul său bisericile din Ardeal, Banat, Crișana și Maramureș, prea mult timp oprimate de ocupațiile străine.constructie

În provinciile românești eliberate, ortodocșii majoritari au avut, în sfârșit, libertatea de a-și petrece cum se cuvine credința și încep bunele rânduieli prin ridicarea de biserici.

În Timișoara, în decurs de doar două decenii, începe ridicarea mai multor lăcașuri de cult remarcabile prin stil, proporții și rol în cadrul comunității ortodoxe. Așa se vor ridica bisericile monumentale din Iosefin și din Mehala.

A treia și cea mai importantă construcție avea să înceapă în 1936, pregătindu-se pentru ridicarea, în 1939, a episcopiei Timișoarei la rang de Arhiepiscopie și, mai apoi, la reînființarea Mitropoliei Banatului, în 1947.constructie 1937

Construcția catedralei a început la 16 martie 1936. La 20 decembrie al aceluiaşi an a avut loc o slujbă solemnă, sfințindu-se-se piatra de temelie a viitorului sfânt lăcaş de către episcopul Andrei Magieru al Aradului. Clopotele și crucile bisericii au fost sfinţite la 28 august 1938. Lucrările de construcție s-au terminat în anul 1940.9

Târnosirea catedralei s-a făcut la 6 octombrie 1946, în prezența Regelui Mihai al României, care este şi unul dintre ctitorii acestei biserici. La acest mare praznic a participat însuşi patriarhul de atunci, Nicodim Munteanu, alături de un mare sobor de preoţi din întrega Mitropolie a Ardealului şi reprezentanţi din toată România.

Pentru catedrala din Timișoara Arhitectul Ioan Traianescu a optat pentru un stil arhitectural inedit, o îmbinare între stilul neo – bizantin şi stilul bisericilor medievale moldoveneşti.

Catedrala are o înălţime de 83,70 m, fiind cea mai mare și mai înaltă biserică din România.

Catedrala din Timișoara este și cea mai înaltă clădire din Timișoara (exceptând turnul Centralei termice CET Sud, situată la periferia de sud a orașului).

Mai mult decât atât, Catedrala Mitropolitană din Timișoara este cea mai înaltă biserică ortodoxă din lume din afara Rusiei (Dacă luăm în considerare Rusia și Georgia, Catedrala din Timișoara este pe locul 8 în lume).

Comments

comments

About the Author