CATEDRALA DIN TIMIȘOARA – CEA MAI ÃŽNALTĂ BISERICĂ ORTODOXĂ DIN LUME (din afara Rusiei) ȘI CEA MAI MARE BISERICĂ DIN ROMÂNIA – 68 DE ANI DE LA TÂRNOSIRE

Posted on oct. 6 2014 - 11:29am by petre

Simbol al Banatului și al întregii Ortodoxii române, Catedrala Mitropolitanădin Timișoara împlinește în octombrie 68 de ani de la slujba de sfințire.CAtedrala Timisoara Noaptea

Catedrala

Dupădecizia istoricăde la 23 aprilie 1919 a Sfântului Sinod al Mitropoliei Ardealului – format din doctorul Miron Cristea, episcop al Caransebeșului  și episcopul Ioan Papp al Aradului, locțiitor al mitropolitului) de a se alătura Sfântului Sinod de la București, Biserica Ortodoxăs-a reîntregit, primind din nou în trupul său bisericile din Ardeal, Banat, Crișana și Maramureș, prea mult timp oprimate de ocupațiile străine.

Catedrala Timisoara Inaltime

Înprovinciile românești eliberate, ortodocșii majoritari au avut, în sfârșit, libertatea de a-și petrece cum se cuvine credința și încep bunele rânduieli prin ridicarea de biserici.

ÎnTimișoara, în decurs de doar douădecenii, începe ridicarea mai multor lăcașuri de cult remarcabile prin stil, proporții și rol în cadrul comunității ortodoxe. Așa se vor ridica bisericile monumentale din Iosefin și din Mehala.

A treia, și cea mai importantăconstrucție, avea săînceapăîn 1936, pregătindu-se pentru ridicarea, în 1939, a episcopiei Timișoarei la rang de Arhiepiscopie și, mai apoi, la reînființarea Mitropoliei Banatului, în 1947.

Construcția catedralei a început la 16 martie 1936. La 20 decembrie al aceluiași an a avut loc o slujbăsolemnă, punându-se piatra de temelie a viitorului sfânt lăcaș (care a fost sfințităde către episcopul Andrei Magieru al Aradului). Clopotele și crucile bisericii au fost sfințite la 23 august 1938. Lucrările de construcție s-au terminat în anul 1940.

Târnosirea catedralei s-a făcut la 6 octombrie 1946, în prezența Regelui Mihai al României, care este și unul dintre ctitorii acestei biserici. La acest mare praznic a participat însuși patriarhul de atunci, Nicodim Munteanu, alături de un mare sobor de preoți din întrega Mitropolie a Ardealului și reprezentanți din toatăRomânia.

Pentru catedrala din Timișoara Arhitectul Ioan Traianescu a optat pentru un stil arhitectural inedit, o îmbinare între stilul neo – bizantin și stilul bisericilor medievale moldovenești.

Catedrala are o înălțime de 83,70 m, fiind cea mai mare și mai înaltăbisericădin România.

Catedrala din Timișoara este și cea mai înaltăclădire din Timișoara (exceptând turnul Centralei termice CET Sud, situatăla periferia de sud a orașului).

Mai mult decât atât, Catedrala Mitropolitanădin Timișoara este cea mai înaltăbisericăortodoxădin lume din afara Rusiei (Dacăluăm în considerare Rusia și Georgia, Catedrala din Timișoara este pe locul 8 în lume).

Colajul de mai sus prezintăo comparație între cele mai mari biserici din România și Casa Poporului care are o înălțime de 86 de metri deasupra solului.

Comments

comments

About the Author