Catastrofă în Ucraina – un uriaș baraj a fost aruncat în aer – rușii și ucrainenii se acuză reciproc

Posted on iun. 6 2023 - 1:01pm by petre

Baraj imens pe râul Nipro, lângă Herson, aruncat în aer. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc
Un imens baraj din epoca sovietică din partea din sudul Ucrainei controlată de Rusia a fost aruncat în aer marţi, eliberând un potop de apă în zona de război, potrivit forţelor ucrainene şi ruse.

Ambele părţi se acuză reciproc de distrugerea barajului.

Imagini neverificate de pe reţelele de socializare arată o serie de explozii intense în jurul barajului Kakhovka. Alte videoclipuri arată cum apa se revarsă prin rămăşiţele barajului.

Barajul, înalt de 30 de metri şi lung de 3,2 km, a fost construit în 1956 pe râul Dnipro, ca parte a centralei hidroelectrice Kakhovka.

Acesta deţine un rezervor de 18 km3 care alimentează cu apă şi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi centrala nucleară Zaporojie, aflată de asemenea sub control rusesc.

Armata ucraineană a declarat că forţele ruseşti au aruncat în aer barajul.

„Kakhovka (barajul) a fost aruncat în aer de forţele de ocupaţie ruse”, a declarat marţi comandamentul de sud al forţelor armate ucrainene pe pagina sa de Facebook, potrivit AP.

AP anunţă că Ministerul ucrainean de Interne a cerut locuitorilor din 10 sate de pe malul drept al râului şi din unele părţi ale oraşului Herson să adune documentele esenţiale şi animalele de companie, să oprească electrocasnicele şi să plece.

 

 

Comments

comments

About the Author