Castelul Bran a fost scos la vânzare de proprietarii săi, Dominic, Maria Magdalena și Elizabeth de Habsburg, afirmăpublicația britanicăThe Telegraph, citatăde Mediafax.
Potrivit publicației britanice, aceasta nu va fi o tranzacție imobiliarătradițională, clasică, întrucât reprezentanții firmei imobiliare nu au pus semnul „De vânzare” în fața castelului, iar proprietarii acestuia preferăsăacționeze cu discreție și săanalizeze ofertele primite înainte de a alege ei înșiși cumpărătorul pe care îl considerăcel mai potrivit.
„Dacăcineva ne va face o ofertărezonabilă, vom cerceta cine sunt ei, ce ne propun ei și vom analiza cu seriozitate propunerea”, a declarat Mark Meyer, de la firma de avocaturăHerzfeld and Rubin. Aceastăcasăde avocaturăcu sediul la New York se va ocupa de vânzarea Castelului Bran, relateazăThe Telegraph.
Actualii proprietari administreazăcastelul și, potrivit publicației britanice, o fac destul de bine. Înfiecare an, aproximativ 560.000 de persoane plătesc aproximativ 5 euro pentru a vizita aceastăfortăreață. Problema este căcei trei proprietari au trecut deja de vârsta de 70 de ani și nu mai au nici timpul, nici energia necesarăpentru a se ocupa de administrarea și modernizarea Castelului Bran.
Cea mai mare problemăeste lipsa toaletelor și a sălilor de baie. Acestea sunt oferite vizitatorilor într-o zonăaflatălângăcastel. Băile și toaletele au existat în structura rezidențială, dar au fost eliminate de regimul comunist. Un drum aglomerat care trece chiar pe lângăcastel este un alt dezavantaj potențial.
„Arhiducele Dominic și surorile sale țin foarte mult la castel, iar acesta se aflăacum într-o formămult mai bunădecât atunci când era administrat de guvern”, a declarat Mark Meyer. „Scopul este de a duce întregul complex la un nou nivel, de a redirecționa drumul și de a face din Bran o destinație de vacanță, acel fel de loc în care oamenii pot săstea pentru douăsau trei zile”, a adăugat Meyer.
„Existăsuficient teren în jur pentru a construi și un mic hotel. Acum instalăm un ascensor din sticlă, care îi va duce pe turiști pânăla un tunel săpat în munte, unde vor vedea un spectacol de lumini despre Dracula și despre întreaga istorie a locului”, a mai spus acesta.
„De aceea, ne-ar plăcea ca oricine va cumpăra castelul săcontinue săîl utilizeze ca pe o destinație turistică. Acesta nu este doar un monument național, este cea mai mare și cea mai semnificativăatracție din România”, a adăugat Mark Meyer.
Familia Habsburg sperăca proprietatea lor săatragăinvestitori care doresc sătransforme încasările destul de modeste din prezent – care au la bazămitul vampirului Dracula – într-un flux constant de venituri turistice.
Potrivit The Telegraph, arhiducele Dominic a oferit Guvernului României posibilitatea de a cumpăra Castelul Bran cu 80 milioane de dolari.
Vorbind despre valoarea castelului, Mark Mayer a refuzat săavanseze o cifrăestimativă: „Trebuie săvăamintiți căacest castel reprezintăistoria adevărată. Nu avem nevoie de oameni care sămeargăpe aici în costume de epocă. Locul vorbește de la sine. Înprezent, el genereazăun profit mic, dar, dacăajunge în mâinile potrivite, are potențialul de a genera venituri mult mai mari decât putem săne imaginăm”.
Castelul Bran a trecut oficial în proprietatea lui Dominic de Habsburg în 2009, dupăce reprezentanții Muzeului Bran și ai Casei de Habsburg au semnat procesul-verbal de predare-primire a obiectivului turistic.
Arhiducele Dominic de Habsburg și surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, au redeschis oficial, pe 1 iunie 2009, monumentul istoric, pe care Ministerul Turismului l-a promovat în continuare ca pe o importantăatracție turisticăa României.
Înurma restituirii Castelului Bran moștenitorilor, au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg următoarele proprietăți: castelul, Casa de ceai a reginei Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria și un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele douălacuri din parcul castelului, cu o suprafațătotalăde 1.400 mp, și drumul de acces, de 1.650 mp.
Dominic de Habsburg, nepotul reginei Maria și fiul principesei Ileana, a dobândit Castelul Bran la aproape șase decenii dupăce familia sa a fost forțatăde regimul comunist săpărăseascățara, pe când el avea doar zece ani.
Castelul Bran, a cărui primăatestare documentarădateazădin noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. El atrage turiști străini mai ales datorităfaptului căeste asociat cu numele lui Dracula – faimăce i se trage de la romanul „Dracula” al lui Bram Stoker.
În1920, Consiliul orășenesc Brașov a donat castelul reginei Maria a României, în semn de recunoștințăfațăde contribuția ei la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat și l-a lăsat moștenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. Dupăexpulzarea din țarăa familiei regale, în 1948, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român, fiind abandonat și devastat. Castelul s-a deschis în 1956, fiind parțial amenajat ca muzeu de istorie și artăfeudală. În1987, castelul a intrat în restaurare, lucrare terminatăîn linii mari în 1993.