Când va intra în vigoare certificatul verde european și ce avantaje majore vor avea cei vaccinați sau care au trecut prin boală

Posted on mai 8 2021 - 9:42am by petre

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat că pașaportul de vaccinare la nivelul Uniunii Europene ar putea fi gata la început de iulie. „Se așteaptă ca la sfârșitul lunii iunie – început de iulie să fie deja gata acest certificat verde, nu pașaport de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță, potrivit Digi24.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat că documentul va conține trei tipuri importante de informații: dovada de vaccinare, istoricul de trecere prin boală în ultimele 180 de zile sau un test negativ în ultimele 72 de ore.

De asemenea, Valeriu Gheorghiță susține că la nivelul UE se dorește acces gratuit la testare, tocmai pentru a nu fi condiționată în vreun fel sau altul vaccinarea. „Acest certificat de fapt scuteşte persoana respectivă de a se supune restricţiilor din anumite ţări legate de împiedicarea răspândirii infecţiei în comunitatea respectivă”, a subliniat el.

 

Certificatul se va baza pe un cod QR. Așadar, fiecare persoană vaccinată sau care a acut boala Covid-19 va putea solicita codul QR, iar acesta se va putea descărca electronic, pe un telefon sau un alt device.

Toate informațiile care se vor regăsi în acel cod QR protejează sută la sută datele cu caracter personal. „Și asta se dorește, evident, la nivel european. Esenţa rămâne aceeaşi, de a defini un risc scăzut al unei persoane de a fi purtător al virusului și de a-l transmite celor din jur”, a mai spus Gheorghiță.

„Noi avem Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor care poate în orice moment să pună la dispoziţie aceste date. Toate datele regăsite în acel cod QR protejează sută la sută datele cu caracter personal. Mai avem cealaltă bază de date, CoronaForms, în care se regăsesc toate datele şi confirmarea unui diagnostic de COVID-19, ceea ce trebuie să facem este să unificăm aceste baze de date, lucru de care se ocupă colegii noştri de la STS”, a adăuhat medicul-militar.

Comments

comments

About the Author