Bulgaria introduce noi condiții și restricții de călătorie pentru străini

Posted on iul. 19 2021 - 10:59am by petre

Bulgaria a anunţat noi restricţii pentru turiştii care vin în ţară, precum şi o schimbare în ceea ce priveşte accesul copiilor cu vârste de până la 12 ani.

Vama Lesovo, la graniţa cu Turcia
Românii care călătoresc în Bulgaria sau tranzitează ţara nu au restricţii de călătorie

Hristo Rusev/NurPhoto via Getty Images

Începând de azi, cetăţenilor din Cipru, Marea Britanie, Irlanda de Nord, Spania, Fiji şi Kuweit nu li se va permite accesul pe teritoriul Bulgariei. Aceste ţări au fost trecute pe „lista roşie”, ceea ce înseamnă că sunt şanse foarte mari să fie infectaţi cu Covid-19.

Măsura restrictivă se aplică de asemenea turiştilor din aceste ţări. O excepţie este făcută doar pentru cetăţenii bulgari care vin din aceste ţări, informează Novinite.com.

Cetăţenii din Rusia şi Portugalia vor intra în ţară cu test PCR negativ făcut cu până la 72 de ore înaintea sosirii. Cei care nu prezintă test vor sta 10 zile în carantină sau trebuie să trimită rezultatul unui test PCR negativ pe email în maxim 24 de ore de la sosire.

 

Ce condiţii de călătorie în Bulgaria sunt pentru români
Tot începând de azi, copiii cu vârste până la 12 ani, care vin din zone verzi sau portocalii, precum România, pot intra în Bulgaria fără să mai prezinte test, dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.

În prezent, cetățenii români care sosesc din România pot intra în Republica Bulgaria fără a fi obligați să prezinte alte documente în afara celor de călătorie (carte de identitate sau pașaport).

Dacă vin din statele aflate în zona verde sau portocalie, românii pot intra pe teritoriul Bulgariei sub condiția prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente:

1. Un certificat digital UE valid care atestă vaccinarea sau un document similar – un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19. Schema de vaccinare se consideră a fi îndeplinită prin efectuarea numărului corespunzător de doze de vaccin împotriva COVID-19, conform anexei 3 din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria, și trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze. Se consideră schemă de vaccinare finalizată inclusiv administrarea combinată a unei doze de vaccin Vaxzevria/Astra Zeneca și a unei doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

2. Un certificat digital UE valid care atestă vindecarea (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat) sau un document similar – un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 11 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.

3. Un certificat digital UE valid care atestă testarea sau un document similar – un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19 dintre cele menționate în anexa 2 din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, considerate de la data efectuării testării, înscrisă în documentul respectiv.

Excepţii şi prevederi privind tranzitul
Se permite trecerea în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Bulgaria pentru persoanele aflate în tranzit nu li se solicită prezentarea unuia dintre documentele menționate mai sus.

Tranzitul este permis numai în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului Republicii Bulgaria.

Atenţie, punctele de frontieră Lipnița-Kainardja și Dobromir-Krushari sunt temporar închise.

Comments

comments

About the Author