Bulgaria, Grecia și Ungaria, cele mai nefericite state europene – vezi unde se aflăRomânia

Posted on mart. 20 2015 - 5:42pm by petre

Cetățenii danezi recent pensionați sunt cei mai fericiți europeni, în timp ce la polul opus se aflăpensionarii bulgari cu vârste peste 75 de ani, aratăun studiu Eurostat publicat vineri, de Ziua Internaționalăa Fericirii, potrivit căruia românii se aflăla mijlocul clasamentului.

Înmedie, gradul de mulțumire fațăde viațăal europenilor este de 7,1 (pe o scarăde la 0 la 10), aratăsondajul Eurostat. Cei mai mulțumiți sunt cetățenii din statele nordice, cu o medie de 8,0 în Danemarca, Finlanda și Suedia, urmate de Olanda și Austria cu o medie de 7,8.

Pe ultimul loc se aflăcetățenii din Bulgaria (4,8), precedați de cei din Grecia, Cipru, Ungaria și Portugalia (6,2).

Românii se numărăprintre europenii destul de mulțumiți de viața lor, cu o medie de 7,2, clasându-se imediat dupăgermani, polonezi și britanici (toți cu o medie de 7,3), dar înaintea francezilor (7,0), spaniolilor (6,9), italianilor (6,7) sau cetățenilor din țările baltice. Dintre români, cei mai mulțumiți sunt tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, iar pe măsurăce înainteazăîn vârstă, gradul lor de mulțumire scade, ajungând la 6,2 în cazul persoanelor de peste 75 de ani.

Tinerii tind săfie în general mai mulțumiți de viațădecât vârstnicii, cu o medie de 7,6 la nivelul populației europene cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. La popul opus se aflăvârstnicii de peste 75 de ani, cu o medie de 6,8 la nivelul Uniunii Europene. Pe ultimul loc în acest clasament se aflăbătrânii bulgari, cu o medie de 3,8.

Mulțumirea fațăde viațătinde sădescreascăpe măsura înaintării în vârstă. Excepție de la aceastătendințăface grupa de vârstă65-74 de ani, care reprezintăpersoanele recent pensionate.

Venitul nu este factor foarte important în evaluarea fericirii, astfel căcea mai mare ratăa mulțumirii fațăde viațăîn UE se regăsește în rândul populației cu o stare de sănătate bună(7,9). Factorii precum situația financiară(7,5), relațiile sociale (7,2) par săfie semnificativi, dar nu la fel de importanți ca sănătatea.

O altăconcluzie a acestui studiu aratăcănu existădiferențe majore în funcție de gen. Media bărbaților mulțumiți de viațăeste de 7,1, iar a femeilor de 7,0.

sursa: Mediafax, Eurostat

Comments

comments

About the Author