Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizatăși Terorism (DIICOT), face în acest moment 27 de percheziții, urmând săfi duse la audieri 50 de persoane.
Liderul grupării de evaziune și spălare de bani, Florian Walter, nu a fost găsit de anchetatori la perchezițiile făcute miercuri la Romprest și la locuințele suspecților, dar sunt indicii căeste în țară, fiind dat în consemn la frontieră.
Romprest este grupul din care face parte și societatea Romprest Service care reabiliteazăîn prezent centrul istoric al municipiului Timișoara.
„Liderul grupării se sustrage urmăririi penale, sunt indicii căeste în țarăși oricum ne-am luat măsurile necesare sărămânăîn țară, oriunde s-ar afla. A fost dat în consemn”, a precizat Giorgiana Hosu.
Anchetatorii au dispus și măsuri asiguratorii pe bunuri mobile și imobile, precum și pe conturi ale suspecților.
Șeful Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Claudiu Cucu, a declarat căacesta este un caz început în noiembrie 2012, în care prejudiciul este foarte mare.
Claudiu Cucu a precizat căperchezițiile nu au fost încheiate, pânăîn prezent fiind ridicate sume de bani de ordinul sutelor de mii de lei, în mai multe valute.
Înacțiune au fost implicați 120 de polițiști și 65 de autoturisme, fiind sprijiniți de Jandarmeria București. Anchetatorii au cooperat în acest caz cu Direcția GeneralăAntifraudăși Serviciul Român de Informații.
Perchezițiile au loc la mai multe firme, între care societatea de salubrizare Romprest, și la locuințele suspecților, în București și în județele Prahova, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Satu Mare, Brașov și Brăila.
Omul de afaceri Florian Walter, care controleazăfirma de salubrizare Romprest, pus sub urmărire penalăîn acest dosar, ar fi trebuit săfie dus la audieri, la DIICOT Ploiești, însăacesta nu a fost găsit de anchetatori.
Alte 22 de persoane care au fost puse sub urmărire penală, pentru evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat, vor fi audiate. De asemenea, vor da declarații în fața anchetatorilor și peste 25 de persoane care nu vor fi puse sub urmărire penală.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, printre persoanele urmărite penal în acest dosar sunt și Nicolae Capră, unul dintre finanțatorii echipei de fotbal Petrolul Ploiești, trimis în judecatăde DIICOT într-un alt dosar de evaziune fiscală, și soția acestuia, Cristina Capră.
Sursele citate au precizat că, în perioada 2012 – 2013, firma Romprest ar fi fost implicatăîntr-un lanț de tranzacții comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA. Astfel, procurorii ancheteazămodul în care Romprest angaja forța de muncăfolosităîn orașele în care societatea are contracte pentru salubrizare cu autoritățile publice locale.
Anchetatori au stabilit cămare parte dintre angajații firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica și a deduce banii plătiți muncitorilor, Romprest încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăți, pânăse ajungea la „un eșalon patru”.
„Eșalonul patru din aceste firme trimitea forțăde muncăcătre Romprest pe hârtie. Odatăce primea factura de intrare, Romprest urma săplătească. Și atunci eșalonul unu, adicăRomprest, plătea către eșalonul doi, doi către trei și firmele din eșalonul trei plăteau către eșalonul patru. Și atunci firmele din eșalonul patru scoteau banii la sacoșă, invocând achiziții de fier sau alte tranzacții comerciale și banii se întorceau la negru, cu sacoșa, la eșalonul unu, adicăla Romprest. Cam acesta e mecanismul”, au declarat surse din rândul anchetatorilor.
Sursele citate mai spun căîn acest lanț comercial fictiv erau folosiți oameni de încredere ai lui Florian Walter, care fie găseau administratori de firme dispuși săintre în acest lanț comercial, fie înființau firme în acest scop pe numele unor persoane dispuse săaibăcalitatea de administrator în acte, în realitate firmele fiind controlate de apropiații lui Walter. Înacest lanț comercial au fost folosiți administratori de firme cetățeni ungari sau un administrator din Republica Moldova.
Unele dintre firmele implicate în lanțul comercial fictiv sunt administrate de unul dintre finanțatorii echipei de fotbal Petrolul Ploiești, Nicolae Capră, și de soția acestuia, Cristina Capră.
Conform anchetatorilor, relațiile comerciale dintre firmele lui Caprăși cea a lui Walter nu au legăturăcu forța de muncăfolosităde Romprest, ci cu materialele folosite. Astfel, Romprest ar fi cumpărat, fictiv, câteva mii de tone de clorurăde sodiu de la o firmăadministratăde Cristina Capră, care achiziționase, tot doar în acte, clorura de sodiu de la firma soțului ei, Nicolae Capră, care o cumpărase, la rândul său, de altăfirmăcontrolatătot de el. Scopul tranzacției ar fi fost acela de a raporta în contabilitate cheltuieli pentru a reduce baza de impozitare.
Prejudiciul estimat în acest dosar este de 20 de milioane de euro, procurorii punând măsuri asiguratorii de 18 milioane de euro pe bunuri ce aparțin firmei Romprest, au precizat sursele citate.
sursa: Mediafax