Bombardamente puternice în Ucraina – noi orașe înconjurate și lovite VIDEO

Posted on mart. 12 2022 - 2:29pm by petre

 

Război Rusia – Ucraina, ziua 17. Trupele ruse continuă să lovească teritoriul Ucrainei pentru a șaptesprezecea zi la rând. Soldații lui Vladimir Putin şi-au extins pentru prima dată ofensiva spre vest, au atacat Dnipro și Luțk, în timp ce convoiul de blindate lung de peste 60 de kilometri, care se îndrepta spre capitală, a fost „dispersat şi redesfăşurat”.

Autorităţile ucrainene au avertizat că situaţia din Mariupol este „critică” și nu se știe dacă ajutoarele vor putea ajunge în orașul încercuit. Cu câteva ore în urmă, la Kiev au sunat din nou sirenele alarmei aeriene, în timp ce se auzeau explozii puternice, iar la Cernihiv au fost înregistrate pagube însemnate.

Rachetele ruseşti şi atacurile aeriene au provocat pagube în nordul şi sudul capitalei ucrainene Kiev la primele ore ale zilei, sâmbătă.Ţintele forţelor ruse au fost reţeaua de electricitate şi hotelul emblematic al oraşului Cernihiv, precum şi aerodromul militar din Vasilkiv, potrivit oficialilor locali, citaţi de CNN.

În Cernihiv, la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, hotelul Ucraina – un punct de reper al oraşului – a fost bombardat în cursul nopţii. „Hotelul nu mai există”, a declarat, sâmbătă, Viacheslav Chaus, directorul administraţiei regiunii Cernihiv.

”Inamicul continuă să lanseze atacuri aeriene şi rachete asupra oraşului Cernihiv. Civilii mor, mulţi oameni sunt răniţi. Inamicul bombardează infrastructura civilă, acolo unde nu există armată”, a spus el, potrivit news.ro.

Cernihivul este înconjurat de forţele ruse de mai bine de o săptămână, iar înregistrările video din oraş arată pagube pe scară largă cauzate de rachete şi atacuri aeriene.

 

Viacheslav Chaus a adăugat că oraşul nu are ”electricitate, iar resursele de apă, gaze şi căldură sunt limitate”. Eforturile de restabilire a energiei electrice s-au încheiat cu succes, vineri, însă ”inamicul a lovit din nou o reţea de electricitate”, a mai precizat oficialul ucrainean.

UPDATE 13:20. Avertisment de la Moscova: Explozie a preţurilor la energie în UE
Uniunea Europeană se va confruntă cu o explozie a preţurilor la energie în urma sancţiunilor impuse Moscovei în legătură cu evenimentele din Ucraina, a avertizat sâmbătă un oficial din Ministerul de Externe rus citat de agenţia independentă de presă rusă Interfax, preluată de Reuters. Acesta a mai declarat că situaţia de pe pieţele globale de energie va conduce UE să plătească de cel puţin trei ori mai mult pentru petrol, gaze şi electricitate.

UPDATE 12:50. Rusia susţine că menţine contactul cu SUA. Discuţii privind controlul armelor
Rusia este pregătită să reia discuţiile privind controlul armelor cu Statele Unite dacă şi Washingtonul este dispus să o facă, a declarat, sâmbătă, ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Ryabkov, potrivit agenţiei de ştiri ruse, RIA, citată de Reuters. Ryabkov a spus că Moscova şi Washingtonul rămân în contact constant, însă Kremlinul nu vede semne care să arate că SUA sunt dispuse să continue dialogul cu privire la Ucraina.

Cu toate acestea, Ryabkov a mai precizat că propunerile privind garanţiile de securitate pe care Rusia le-a trimis Statelor Unite şi NATO înainte ca Putin să invadeze Ucraina luna trecută nu mai sunt valabile, deoarece situaţia s-a schimbat complet.

 

Comments

comments

About the Author