Berlinul a continuat sâmbătăfestivitățile de sărbătorire a 25 de ani de la demolarea Zidului, pe 9 noiembrie 1989, culminând duminicăprintr-o mare „sărbătoare populară” care va marca evenimentul istoric ce anunța Reunificarea Germaniei 11 luni mai târziu.
Primarul social-democrat al orașului Klaus Wowereit a inaugurat vineri seara instalarea a aproape 6.900 de baloane luminoase care, pe o distanțăde aproximativ 15 kilometri, „simbolizează(…) urma Zidului” care a tăiat Berlinul în două, a spus el, dupăcare a aprins o secțiune pe unul dintre podurile peste Spree.
Atunci când vor fi eliberate duminicăseara către cer, pe fundalul Odei Bucuriei a lui Ludwig van Beethoven, imnul Uniunii Europene (UE), aceste baloane vor oferi „ocazia demolării Zidului a doua oară”, a spus Wowereit, aducând un omagiu „persoanelor ucise doar pentru căvoiau sătreacăacest Zid”. „Aceastăa 25-a aniversare este de asemenea o zi de comemorare a victimelor regimului din (fosta RepublicăDemocraticăGermană) RDG”, a adăugat el.
Înparalel, laureatul Premiului Nobel pentru Pace Mihail Gorbaciov, în vârstăde 83 de ani, se aflăîn vizităla Berlin, unde este creditat cu un rol major în Reunificarea Germaniei. „Ar trebui sămedităm la lecțiile trecutului”, a declarat el într-o vizităla Checkpoint Charlie, unul dintre punctele de control emblematice, între sectoarele american și sovietic.
Ultimul lider URSS, care urmeazăsăparticipe sâmbătăla o dezbatere despre reintensificarea recentăa tensiunilor dintre Occident și Rusia și săo întâlneascăluni pe Angela Merkel, a insistat asupra importanței relațiilor germano-ruse. „Atât timp cât sunt bune, totul merge bine și nu doar pentru cele douăpopoare”, a spus Gorbaciov.
Președintele american Barack Obama, de asemenea laureat Nobel, a îndemnat lumea sănu uite lecția demolării Zidului Berlinului, în contextul în care „acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei” aratăcămai este un drum lung de parcurs.
– „O zi istorică”
Membri din Bundestag (Camera inferioarăa Parlamentului) s-au succedat vineri dimineața la tribunăpentru a-și evoca amintirile personale.
„Ziua în care Zidul a căzut” este o zi „istorică” pentru poporul german, a declarat deputata conservatoare din cadrul Uniunii Creștin-Sociale (CSU) Gerda Hasselfeldt, amintind căacest eveniment a avut loc fărăsăfie vărsatăvreo picăturăde sânge sau săse tragăvreun foc de armă.
O polemicăa avut loc între cântărețul și fostul disident german Wolf Biermann, căruia RDG i-a retras cetățenia în 1976, și deputați din cadrul Die Linke, un partid creat în 2007 de către foști comuniști din Germania de Est, plecați din Partidul Social-Democrat (SPD). Apostrofat în timp ce cânta, Biermann, în vârstăde 77 de ani, a replicat căaceastăformațiune este doar „reziduul mizerabil a ceea, din fericire, este trecut”.
Festivitățile vor atinge punctul maxim duminicăseara la Poarta Brandeburg, simbolul împărțirii Berlinului iar ulterior al unității orașului, unde va avea loc o „sărbătoare publică” uriașă.
Presa scrie căaproximativ douămilioane de vizitatori sunt așteptați în capitala germanăîn weekend. O grevăfărăprecedent la căile ferate, care amenința sărbătoarea, se va încheia mai devreme decât era planficat, sâmbătăla ora locală18.00 (19.00, ora României).
Orchestra Staatskapelle, sub bagheta dirijorului israeliano-argentinian Daniel Barenboim, va da semnalul de începere, duminicăla prânz, a acestei sărbători.
Artiști contemporani vor participa la eveniment, iar la ora locală18.00 (19.00, ora României) va fi adus un omagiu „victimelor Zidului”, ucise în timp ce încercau să-l treacă.
– „Heroes”
Alți artiști vor participa la eveniment duminicăseara, inclusiv veteranul rockului german Udo Lindenberg, autorul, în 1983, al „Sonderzug nach Pankow” („Tren special către Pankow”, numele unui cartier din Berlinul de Est), în care îl vizeazăpe ultimul lider est-german Erich Honecker pentru cănu l-a lăsat săcânte în fosta RDG.
Britancul Peter Gabriel, fost cântăreț și fondatorul trupei Genesis, va interpreta „Heroes”, înregistrat în 1977 lângăZid de către David Bowie, care trăia în Berlinul de Vest.
Foști disidenți ai fostului regim comunist est-german, invitați la eveniment, își vor povesti amintirile din seara lui 9 noiembrie 1989.
Merkel, care a crescut în fosta RDG și locuia în Berlinul de Est în 1989, urmeazăsăinaugureze duminicădimineața noua expoziție permanentăMemorialul Zidului, dupăce va asista sâmbătăseara la un concert în sala Berliner Ensemble.
„Zidul rușinii” în Vest, „protecția antifascistă” în Est, construcția cu o lungime de peste 150 de kilometri a fost ridicatăîn 1961 de către RDG. Victimăa „perestroikăi” lui Gorbaciov, el a cedat, sub presiunea sutelor de mii de manifestanți, 28 de ani mai târziu, pe 9 noiembrie 1989.
La 3 octombrie 1990 avea loc oficial Reunificarea Germaniei.
surse: Reuters, Mediafax, The Independent