Băsescu își asumăpromulgarea Codului de ProcedurăPenală| Dacăpremierul „nu își asumăemiterea unei ordonanțe de urgențăcare săcorecteze neajunsurile articolului 140, este emblema corupției„

Posted on ian. 30 2014 - 3:15pm by Diana Vegas

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, căîși asumăpromulgarea Codului de ProcedurăPenalăpentru căasta este responsabilitatea președintelui. Băsescu a mai spus cădacăprimul ministru nu își asumăemiterea unei ordonanțe de urgențăcare săcorecteze neajunsurile articolului 140, este emblema corupției.

Traian Basescu

Declarațiile președintelui:

    Eu îmi asum promulgarea codului de procedurăpenalăpentru căasta este responsabilitatea președintelui. Înacelași timp îmi asum și eroarea de anu fi înțeles sensul articolului 140. Asta nu înseamnăcăel nu trebuie corectat. Așa cum pe 15 octombrie noaptea s-a elaborat o ordonanțăde urgențăpe care domnul Ponta a aprobat-o pe 16 octombrie pentru a rezolva problemele de interese din ASF, la fel poate sărezolve și problema Codului de ProcedurăPenală.

Statul rămâne fărămijloace de a identifica și preveni acte de genul următor: abuz în serviciu, trafic de influență, fraude fiscale, trafic de persoane, criminalitate transfrontalieră, comercializare sau tranzit de droguri, toate acestea se urmăresc prin mijloace tehnice, ori din acest punct de vedere articolul 140 ia organelor statului capacitatea de a prinde rețele sau oameni implicați în astfel de ilegalități.

Dacăprimul ministru nu își asumăemiterea unei ordonanțe de urgențăcare săcorecteze neajunsurile articolului 140, este emblema corupției. Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative, ba pământurile la CJ Brăila, ba problema Rompetrol, ba problema ASF, toate astea îl aratăca fiind un om corupt, dar în cazul în care nu face urgent modificările care trebuie făcute acestui articol, el devine scutul oamenilor corupți și devine primul responsabil cănu a acționat când trebuia

Guvernul a prezentat o scrisoare pe care președintele Băsescu i-a transmis-o, joi, premierului Ponta în care solicităadoptarea unei Ordonanțe de Urgențăprivind noul Cod penal și Codul de procedurăpenală, dar și răspunsul în care Ponta amintește căcele douăcoduri au fost inițiate de Guvernul Boc.

Președintele atenționeazăcă, fărăo Ordonanțăde Urgență, existăun risc semnificativ ca probațiunea în cauzele penale sădevinăextrem de dificilă, iar premierul îi cere săîși asume răspunderea pentru căa promulgat cele douăCoduri.

Înscrisoarea transmisă, joi, de către președintele Traian Băsescu, dar prezentatăpublic de Guvern, șeful statului aratăcăse vede nevoit săsolicite adoptarea unei ordonanțe de urgență, având în vedere căGuvernul nu a adoptat un astfel de act în ședința de miercuri, prima în care putea adopta astfel de ordonanțe și ultima înainte de intrarea în vigoare a noilor coduri.

Președintele aratăcăeste nevoie de o Ordonanțăcare sămodifice dispozițiile din Codul de procedurăpenalăprivind procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică.

Înscrisoarea de răspuns, Ponta îi amintește însăcăaceste coduri au fost adoptate de Guvernul Boc și îi cere săîși asume public răspunderea pentru faptul căle-a promulgat. Ponta precizeazătotodatăcăministrul Justiției va prezenta Guvernului propuneri de modificare a legislației, dupădiscușia avută, joi, la CSM.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author